Steppen is allang geen kinderspel meer. Steppen voor volwassenen is hot! Waarom is dat? En waarom zou jij het misschien ook eens moeten overwegen? In dit artikel vind je 4 redenen waarom steppen voor volwassenen steeds populairder wordt.

En gelukkig is steppen net fietsen: je verleert het nooit. Dus wanneer je aan het einde van dit artikel ook overtuigd bent, kun je direct op zoek naar jouw ideale volwassen step en op pad 😉

steppen voor volwassenen is hot en dit is waarom

1. Steppen voor volwassenen is gezond

Misschien wel de belangrijkste reden om steppen als volwassene te omarmen, is dat het ontzettend gezond is. Je beenspieren had je waarschijnlijk wel geraden, maar wist je dat je zelf je core en buikspieren traint doordat je jezelf in evenwicht moet houden op de step?

Uiteraard train je ook je conditie en je bilspieren en verbrand je de nodige calorieën. Tenslotte is steppen als sport een uitstekende toevoeging voor hardlopers, omdat je je knieën en gewrichten minder belast en je spieren op een andere manier gebruikt.

Voor mij is het in ieder geval een erg fijne aanvulling naast mijn rondjes hardlopen.

2. De opkomst van de elektrische step

Natuurlijk gaat reden 1 niet meer op wanneer je voor een e-step kiest, maar we kunnen er ook niet om heen. De opkomst van elektrische steps in Nederland heeft ook steppen voor volwassenen in het algemeen een flinke imago boost gegeven.

Een nadeel blijft wel dat je er officieel nog niet de weg mee op mag in Nederland.

Maar, gelukkig is er een perfect alternatief beschikbaar: een step met elektrische ondersteuning, die onder de wetgeving voor elektrische fietsen valt.

Daar mag je niet alleen legaal de weg mee op, je hebt ook nog eens het beste van twee werelden. Je hebt namelijk alsnog beweging omdat je zelf moet blijven steppen, maar door de ondersteuning is het een perfect reismaatje voor naar je werk en kom je minder bezweet aan.

Wat me brengt bij punt nummer drie.

3. Ideaal voor woon- werkverkeer

Steppen is voor volwassenen steeds vaker een manier om “the last mile” af te leggen.

Dat is een Engelse term die verwijst naar het laatste stuk van je reis, van het treinstation of de bushalte naar je werkplek of huis.

Soms is dat stuk net te ver om te lopen, maar een extra bus of tram kost onnodig veel tijd. Voor veel mensen is dat een drempel om met het openbaar vervoer te reizen, waardoor ze vaak de auto pakken.

In een tijd waarin steeds meer mensen zoeken naar manieren om groener en milieubewuster te reizen, is het dus niet meer dan logisch dat steppen voor volwassenen steeds meer dé manier wordt om je in de stad te verplaatsen.

Met de step ben je bijna even snel op het station als met de fiets, maar de step gaat gewoon met je mee in de trein. Op je eindstation klap je hem simpelweg open en je stept zo naar je werk. Kies een exemplaar dat makkelijk inklapt en licht is en je bent helemaal klaar om een steppende forens te worden.

Nu je het openbaar vervoer door de corona crisis misschien liever zoveel mogelijk vermijdt, is het bovendien een perfecte manier om dat laatje stukje met de bus of metro uit je dagelijkse forensenstukje te knippen.

4. Gemakkelijk, leuk, veilig. En lekker mindful!

Last but not least, steppen voor volwassenen is een gemakkelijke, leuke en veilig manier om je van a naar b te verplaatsen. Zoals je hierboven hebt gezien, kan dat als onderdeel van je dagelijkse stukje forensen, maar ook als gewoon als sport.

Wat ik zelf ervaar is dat het een activiteit is die de nodige mindfulness met zich meebrengt. Omdat het belangrijk is je benen voldoende af te wisselen, tel ik de afzetten die ik met elk been doe in mijn hoofd af. Zo kom je al snel in een soort trance terecht. Sportief mediteren, zou je kunnen zeggen 😉

Step eens een rondje tijdens je lunchpauze in plaats van het gewone blokje om. Houd je van avondwandeling? Pak daarvoor dan eens de step. Dat is niet alleen fijn voor de afwisseling, je vergroot ook flink het bereik van je rondje en kunt dus nieuwe plekjes ontdekken.

En het mooiste is: iedereen kan het.

Zelfs voor beginners is steppen niet moeilijk. Bovendien is het een veilige sport. Niet alleen is het relatief blessurevrij, doordat je zo dicht boven de grond zit en steeds met je voet de grond raakt loop je (veel) minder risico een nare val te maken dan met bijvoorbeeld racefietsen.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.