De elektrische step in Nederland houdt de gemoederen steeds meer bezig. Er verschijnen er steeds meer in het straatbeeld, maar de wet- en regelgeving loopt achter. Overweeg jij een elektrische step te kopen? Voorkom onnodige boetes en risico’s: zorg dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen rondom e-steps in Nederland.
Een elektrische step mag op de weg in Nederland, wanneer hij is goedgekeurd door het RDW. Wat houdt dat precies in? Hoe wordt een elektrische step goedgekeurd door RDW? En welke elektrische steps zijn er al goedgekeurd voor de openbare weg? Je leest het allemaal hieronder!
Spring snel naar:
- De elektrische step in Nederland in drie vragen
- Met je e-step op de openbare weg
- Wanneer is een elektrische step wél legaal?
- Welke elektrische step mag op de weg?
- Verdere regelgeving voor steps
3 Veelgestelde vragen over de elektrische step in Nederland
In veel andere landen zijn elektrische steps al een veel vaster onderdeel van het straatbeeld. Bij ons ligt dat wat ingewikkelder. In Nederland is de elektrische step namelijk voor de wet een bijzondere bromfiets, waardoor ieder model eerst moet worden goedgekeurd.
Het keuren van een e-step gebeurt door het RDW, de Rijksdienst Wegverkeer. Daarin wordt beoordeeld of bepaalde essentiële onderdelen, zoals rem, lichten en banden, aan de veiligheidseisen voldoen.
Als je wordt aangehouden op een elektrische step die niet is goedgekeurd, kan je step in beslag worden genomen. Daarnaast kun je een boete krijgen. Bovendien ben je niet verzekerd, waardoor je behoorlijk in de problemen kunt komen wanneer je schade veroorzaakt.
Mag je met je elektrische step in Nederland de weg op?
Afgelopen zomer was het vaak in het nieuws. Vakantiegangers werden gewaarschuwd dat zij met een op vakantie gekochte elektrische step, in Nederland beter niet de weg op konden gaan.
In het buitenland zijn de elektrische steppen al behoorlijk populair als vervoermiddel in de binnenstad. Ze zijn compact, wendbaar en een stuk sneller dan lopen. In plaats van wachten op de bus, tram of metro race je met de wind in je haren door de stad. Als je in de randstad woont heb je misschien ook al eens een e-step in het wild gezien in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht.
Helaas is er nog veel onduidelijk over welke e-steps legaal zijn in Nederland en waar je mag rijden. Zo zijn er veel steppen die wel in Nederland verkocht mogen worden, maar waarmee je niet de openbare weg op mag. Tenzij je plan was om ermee door je woonkamer te toeren, of de half pipe in te gaan van het skatepark, heb je er dan dus weinig aan.
Zeg maar net zoals je – zoals het er nu uitziet – bij de jaarwisseling van 2020 straks nog wel vuurwerk mag kopen, maar het niet mag afsteken. Wat wonen we toch in een heerlijk complex land soms!
Wat zijn de risico’s als je toch de weg op gaat?
Dat kun je gewoon beter niet doen. Ten eerste loop je het risico dat je step wordt ingenomen en je dus kunt fluiten naar je dure aankoop. Daarbovenop kun je dan een boete krijgen.
Daarnaast ben je niet verzekerd als je rondrijdt op een elektrische step die niet is goedgekeurd. Als je dus een ongeluk veroorzaakt waarbij schade of letsel ontstaat, kun je flink in de problemen komen!
Wanneer is een elektrische step in Nederland dan wél legaal?
Dat hangt af van de RDW, oftewel de “Rijksdienst Wegverkeer” (nee, die afkorting is inderdaad niet heel logisch).
Of je met je elektrische step de weg op mag hangt ervan af of deze door de RDW is goedgekeurd als “bijzondere bromfiets”. Dat vraagt nogal wat bureaucratische rompslomp, wat een verklaring is voor het feit dat het zo lang duurt met de elektrische step in Nederland.
Als dit hele verhaal tot een goed einde komt mag de step de weg op. Met zo een “bijzondere bromfiets” mag je zonder rijbewijs en zonder helm rijden op het fietspad en de weg. De maximum snelheid is dan ook 25km/u.
Hoe werkt zo’n RDW keuring?
Hier gaat een heel proces aan vooraf. Eerst moet de fabrikant een aanvraag tot toelating indienen, daarna gaat het ministerie de RDW vragen om het voertuig en de fabrikant te beoordelen. Vervolgens geeft de RDW dan weer advies aan het ministerie, die hierover de minister inlicht waarna deze dan weer een uiteindelijke beslissing gaat maken.
Ondanks dat hele traject, is het ook weer niet zo dat er niets gebeurt. Een aantal elektrische steppen zijn al goedgekeurd door het RDW in Nederland.
Welke elektrische steps mogen nu al de weg op?
Een elektrische step mag in Nederland alleen de openbare weg op, als deze is goedgekeurd door het RDW.
Nu wil je gaan forensen met een e-step, maar weet je nog niet met welke step je dat mag doen. Om je daarmee te helpen hebben we de steppen waarmee je de weg op mag voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij met een gerust hart elke dag naar je werk steppen.
1. Trikke
Deze elektrische driewieler ziet er bijzonder futuristisch uit, maar is toch echt vandaag de dag al te gebruiken op straat. Echt steppen zoals je dat gewend bent kun je er niet mee: met de originele variant moet je jezelf min of meer vooruit slingeren.
Op de E-step uitvoering is dat natuurlijk ook niet echt meer nodig, maar door de constructie kun je alsnog wel scherpe bochten maken en snel manoeuvreren zonder dat je bang hoeft te zijn dat je een sleutelbeen moet opofferen. Dat kan zomaar eens van pas komen in de spits.
Of kies voor een hybride variant, dat is wel zo goed voor je conditie en vorm!
De Trikke koop je via de website van Trikk , maar let wel op dat hij dan uit Californië moet komen en je naast lang wachten ook een hoge rekening voor het leveren kan verwachten. Hij wordt gelukkig ook verkocht bij veel fiets- en stepwinkels.
2. Swing Trike
Een beetje verwarrend die namen, maar dit is toch echt weer een ander apparaat. De Swing Trike is ook een driewielig voertuig, dat dan weer wel.
Hij ziet er wel wat minder futuristisch en aerodynamisch uit dan de hierboven getoonde ‘Trikke’. Als je het ons vraagt lijkt hij een beetje op een miniatuur tractor zonder zadel.
Ondanks dat hij er niet zo snel uitziet haalt ook deze driewieler de wettelijke maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Verder wordt hij in Nederland in elkaar gezet, dus dat scheelt een hoop gewacht, hopen we dan maar.
De Swing koop je via de website of bij je lokale fiets- of stepwinkel.
3. Kickbike Fat Max
Dan zijn we nu toch bij de echte steppen aangekomen. Dit is er eentje zoals je als kind ook had, of zoals je vriendje of vriendinnetje er eentje had waar je heel jaloers op was. Belangrijk verschil is natuurlijk dat deze een elektrische motor heeft, waar je 10 jarige zelf waarschijnlijk alleen maar nog jaloerser van zou worden.
Al helemaal als we hier kijken naar de ‘Fat Max’ van Kickbike. Met zijn dikke banden lijkt het haast een off-road voertuig. Mocht je een afsnijroute hebben naar je werk over olifantenpaadjes dan kan deze step dat vast ook aan.
Via de website helpen ze je een dealer bij jou in de buurt te vinden. Daarnaast is hij ook bij verschillende webshops te vinden.
4. Kickbike Cruise
De cruiser uitvoering van de kickbike ziet er ietsje minder stoer uit en heeft eigenlijk het meeste weg van een fiets zonder trappers. Dat neemt niet weg dat je er prima mee door de stad kunt cruisen. Daarbij komt dat allebei de Kickbikes een erg stevig frame hebben en een voorvork die ook wel tegen een stootje kan. Hiermee ben je alle drempels, gaten in de weg en kinderkopjes dus makkelijk de baas.
Ook voor deze variant kun je via de website een dealer bij jou in de buurt te vinden en is hij ook bij verschillende webshops verkrijgbaar.
5. Andere bijzondere bromfietsen
Verder zijn ook zogenaamde “bijzondere bromfietsen” van Segway, Zappy3, Virto, Paukool, Ninebot, Lef, Robin-M1 en Qugo legaal voor gebruik in Nederland.
We vonden dat deze modellen wel erg ver bij het idee “step” vandaan kwamen te liggen, daarom hebben we ze niet in deze lijst opgenomen.
Op de website van RDW vind je een complete lijst van steps die zijn goedgekeurd voor de openbare weg en andere voertuigen die zijn aangemerkt als bijzondere bromfiets.
Met je step de openbare weg op
Er zijn dus inmiddels een paar elektrische steppen waarmee je in Nederland de openbare weg op mag. Toch zijn er ook nog heel veel modellen waarmee dit nog niet mag. Ook van merken die al goedgekeurde modellen hebben. Let bij het kopen van een step dus goed op dat je wel de goede variant van bijvoorbeeld de Trikke of de Kickbike koopt, zodat je niet voor een dure verrassing komt te staan.
Wil je meer lezen over steppen op de openbare weg? Lees dan ook ons artikel over waar je moet rijden met je step.
Houd onze website en die van het RDW in de gaten voor updates over nieuwe goedgekeurde elektrische steppen.
0 reacties