Een elektrische step is een handig vervoermiddel, dat door steeds meer mensen wordt omarmd. Zij kopen elektrische steps om zich te verplaatsen in de stad, of in combinatie met het openbaar vervoer. Inklappen en meenemen in bus of trein is namelijk een fluitje van een cent.

Bovendien lijkt het er in 2023 dan eindelijk van te gaan komen: wet- en regelgeving die het gebruik van de e step duidelijker en gemakkelijker moet gaan maken (bron). Tot die tijd moeten e steppers nog rekening houden met een boete van zo’n 400 euro.

Wil jij je alvast voorbereiden op een elektrische step kopen als hij straks gelegaliseerd wordt? Of ben je benieuwd op welke elektrische steps je nu al mag rijden? Hieronder lees je alles wat je moet weten voor de aanschaf, zoals de regelgeving rondom elektrisch steppen in Nederland en praktische kooptips. Ook vind je 6 van de best geteste e-steps van dit moment.

Beste elektrische steps overzicht

Wil je snel weten wat de beste elektrische step voor jou is? Hieronder vind je een overzicht van de beste e-steps in de markt. Verderop bespreken we deze elektrische steps uitgebreider. Ook lees je daar alles wat je moet weten en waar je rekening mee moet houden. 

Product

Kenmerken

Prijzen

Beste algemene keuze (legaal!)

Een nieuwkomer op de Nederlandse e-step markt. Deze step biedt alleen elektrische ondersteuning en mag daarom nu al gebruikt worden.

Beste keus voor forenzen (legaal!)

Ook een elektrische step met ondersteuning en dus legaal. Deze is iets lichter en beter draagbaar en daarmee ideaal voor in het OV.

Beste hoge kwaliteit (legaal!)

Top merk met uitstekende prestaties. Blinkt uit in levensduur van de accu

Goedkoopste keuze

Let op! Deze e-step is niet officieel goedgekeurd voor de openbare weg

Belangrijk om te weten over e-steps in Nederland

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te weten dat e-steps in Nederland in de meeste gevallen verboden zijn. Ze mogen officieel vaak de openbare weg niet op.

Verderop – voorbij de best beoordeelde elektrische steps – lees je daar (veel) meer over. We leggen daar uit waarom e-steps vaak de weg niet op mogen en wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je dat toch doet.

Wij gaan je geen advies geven over wat je wel of niet moet doen. Wel willen we je zo uitgebreid mogelijk adviseren zodat je zelf de juiste beslissing kunt maken. 

En gelukkig zijn er ook elektrische steps die wél de weg op mogen, waar je er hier ook een paar van tegenkomt! Het verschil zit hem in de soort ondersteuning. Een e-step waar je stil op kunt staan is meestal niet toegestaan, want die geldt als een bromfiets. Een step die alleen elektrisch ondersteunt wanneer je meestept wordt gezien als elekrische fiets en wordt wel toegestaan op de weg. Klaar om te ontdekken wat hiervan de beste opties zijn op dit moment?

Elektrische step kopen? Dit zijn de beste volgens tientallen beoordelingen

De beste algemene keuze (legaal!)

stapstep

Stapstep (goedkoopste legale e-step)

De Stapstep is een nieuwkomer op de Nederlandse e-step markt. Ze spelen slim in op de gebrekkige regelgeving: doordat de gebruiker zelf moet steppen en deze step alleen elektrische ondersteuning biedt, valt de Stapstep onder dezelfde wetgeving als elektrische fietsen.

Dat betekent dat je hier niet stil op kunt staan, je moet blijven steppen. Daarmee voorkom je wel boetes en het in beslag nemen van je e-step. Bovendien is licht steppen heel goed voor je.

Voordelen

 • Scherp geprijsd (goedkoopste legale e-step!)
 • Mooi en praktisch design
 • Toegestaan op de openbare weg

Nadelen 

 • Nieuw op de markt, dus nog weinig zicht op kinderziektes of service problemen

De goedkoopste die helemaal legaal is

Hier zie je de Micro M1 Colibri NL editie

Micro Colibri (draagbaar en handig voor het ov)

Wie op zoek is naar een betaalbaar alternatief voor de Kostka hierboven, kan eigenlijk niet om de Micro Colibri heen. Deze e-step werd speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse markt. Hij werkt met trapondersteuning in plaats van volledige aandrijving. Daardoor gelden voor deze elektrische step dezelfde regels als voor elektrische fietsen en mag hij dus de weg op. Daarnaast is deze step – zeker voor een elektrisch model – goed betaalbaar en draagbaar.

Voordelen

 • Voordelig geprijsd
 • Licht en handzaam
 • Toegestaan voor de openbare weg

Nadelen

 • Kwalitatief minder goed dan de Kostka

Beste keuze voor een hoge kwaliteit e-step (legaal en uitstekende accu!)

deze elektrische step mag op de weg en is opvouwbaar

Kostka E-Tour (luxe en comfortabel)

Dit is de perfecte elektrische step voor mensen die gebruiksgemak willen combineren met hun dagelijkse portie beweging. Deze elektrische step is kwalitatief gezien één van de beste op de markt.

Dat merk je aan de lange accuduur, maar ook in het feit dat de batterij ook in de loop der tijd goede prestaties blijft leveren. Door de vormgeving stept hij comfortabel, maar vouwt hij toch eenvoudig in elkaar voor reizen met het openbaar vervoer. En het mooiste: deze e-step is dus legaal te gebruiken op de openbare weg.

Voordelen

 • Lange accuduur
 • Batterij blijft lang goed
 • Toegestaan op de openbare weg
 • Comfortabeler voor lang gebruik door formaat en houding

Nadelen

 • Prijzig

Goedkoopste keuze

Een simpele en lichte elektrische step

Techno LITE super lichtgewicht elektrische step

Voor wie gewoon op zoek is naar een simpele elektrische step zonder veel poespas, is de Techno LITE het overwegen zeker waard. Deze step is erg compact en lichtgewicht, waardoor je hem gemakkelijk binnen zet of meeneemt in het openbaar vervoer. Een belangrijk punt om rekening mee te houden is wel de actieradius: die is vrij beperkt, waardoor deze e-step alleen geschikt is voor gebruik op kleine afstanden.

Voordelen

 • Erg lichtgewicht en compact
 • Makkelijk te dragen
 • Strak design
 • Scherpe prijs

Nadelen

 • Beperkte actieradius
 • Officieel niet toegestaan op de openbare weg in Nederland

Dit moet je weten over elektrische steps

Een elektrische step is een een aankoop waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Het is een flinke investering en je gaat hem waarschijnlijk intensief gebruiken. Dan wil je zeker weten dat hij aan je wensen voldoet.

Daarnaast is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving rondom e-steps in Nederland. Voordat we gaan kijken wat de beste elektrische steps op de markt zijn, daarom wat meer achtergrondinformatie.

Wat is een elektrische step (voor de wet)?

Een elektrische step is natuurlijk precies wat de naam zegt: een step met een elektrische motor, waardoor jij niet zelf hoeft te steppen om vooruit te komen. Maar het is belangrijk om te weten wat een e-step voor de wet is.

In Nederland worden elektrische steps namelijk gezien als bijzondere bromfiets, een voertuig dat niet harder kan dan 25 kilometer per uur.

Vooral dat een e-step wordt gezien als bijzondere bromfiets is belangrijk om te weten. Dat heeft namelijk gevolgen voor het legaal gebruiken ervan.  

bij een elektrische step is het van belang of je zelf mee moet steppen of niet
Ga je een elektrische step kopen? Houd er dan rekening mee hoe hij door de wet wordt gezien. Een step waar je mee moet steppen valt onder de wetgeving voor elektrische fietsen. Kun je er stil opstaan en rijdt hij volledig zelfstandig? Dan is het een bijzondere bromfiets en is hij meestal niet toegestaan op de weg.

Wanneer mag je de weg op?

De meeste elektrische steps mag je namelijk officieel helemaal niet gebruiken. Een bijzondere bromfiets moet namelijk door de RDW worden goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg.

Voor de meeste producten van e-steps is dat onbegonnen werk, waardoor dit bij de meeste steps niet gebeurd is.

Het vreemde is dat elektrische fietsen buiten deze regelgeving vallen. Dat komt doordat deze gebruik maken van trapondersteuning, in plaats van volledige aandrijving. Welke elektrische steps de openbare weg op mogen, hangt dus voor een groot deel af van de vraag of de elektromotor alleen ondersteunt of volledig aandrijft.

Hieronder vind je gelukkig ook steps die aan deze eis voldoen. 

In de praktijk wordt er niet veel gehandhaafd, met als gevolg dat je elektrische steps toch overal ziet rondrijden. Maar het komt wel degelijk voor dat er een boete van ruim €400,- wordt uitgeschreven. Daarnaast wordt dan vaak de step in beslag genomen. 

Elektrische step verzekeren

Een ander gevolg van de status van de elektrische step, is dat je hem niet kunt verzekeren. 

Voor een (bijzondere) bromfiets ben je niet voor niets verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Wanneer jij iemand anders schade of letsel toebrengt, wordt dat door deze verzekering gedekt.

Voor een elektrische step die niet is goedgekeurd door de RDW, is het niet mogelijk een verzekering af te sluiten. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor eventuele schade die je anderen toebrengt. 

Daarnaast is ook het rondrijden op een bijzondere bromfiets zonder verzekering of geel kenteken illegaal. 

Dat zijn dus belangrijke dingen om je bewust van te zijn. En het is belangrijk om mee te nemen in de keuze die je maakt. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om bewust het risico te nemen. Zoals gezegd: er rijden inmiddels talloze elektrische steps rond in Nederland. 

Maar, je kunt ook het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor een e-step die wél gewoon is toegestaan. Daarvan vind je er meerdere in het overzicht op deze pagina. 

rondrijden op een onverzekerde elektrische step is strafbaar
Je elektrische step verzekeren is wettelijk verplicht. Net zoals het strafbaar is om onverzekerd in een auto rond te rijden, geldt dat ook voor e-steps. Het probleem is dat een e-step verzekeren meestal niet kan, doordat ze officieel de weg niet op mogen.

Waar je verder rekening mee moet houden bij een e-step

Natuurlijk is de beste elektrische step voor iedereen net even anders. Daarom is het goed om over deze zaken na te denken voordat je een e-step gaat kopen: 

 • Stuurhoogte. De hoogte van het stuur is van belang voor een comfortabele houding. De vuistregel is dat de handvatten wanneer je rechtop staat tussen je heup en je middel uitkomen. Met de op websites vermelde hoogte van steps, kun je dit eenvoudig nagaan.
 • Bereik. Je wilt natuurlijk niet halverwege je werk met een lege accu komen te staan. Kijk daarom ook goed welke afstanden je wilt kunnen afleggen en of de e-step die je op het oog hebt dit qua bereik aankan. 
 • Gewicht en draagbaarheid. Wil je het gebruik van een elektrische step combineren met reizen in de bus of trein? Dan is het belangrijk dat jouw step niet te zwaar is en goed kan worden opgeklapt, zodat je hem gemakkelijk kunt dragen. 
 • Type wielen. Harde wielen zijn het meest gebruikelijk bij steps. Zachte wielen zijn eigenlijk alleen aan te raden als je verwacht veel off road te moeten steppen, of over bijzonder hobbelig terrein (zoals de beklinkerde grachten in Amsterdam).
 • Vering. Ook de juiste vering is afhankelijk van de ondergrond waarop je gaat steppen. Een lichte vering in de voorvork is wel het minste, maar rijd je veel over ongelijke ondergronden dan heb je hier waarschijnlijk niet voldoende aan. 
 • De breedte en hoogte van de plank. Tenslotte zijn er nog variaties in de hoogte en breedte van de plank waar je tijdens het steppen op staat. Een lage plank zorgt voor gemakkelijker afzetten, maar net als een lage sportauto sleep je dan snel over hobbels en stoepranden. Een brede plank staat comfortabeler, maar is lastiger met het meenemen in de trein. Ook hiervoor geldt dus weer een afweging van hoe je de step gaat gebruiken.

Typen elektrische steps

Er zijn verschillende soorten elektrische steps waar je uit kunt kiezen. Naast de factoren die we hierboven bespraken, is het ook belangrijk om hier goed over na te denken om tot de juiste beslissing te komen.

Dit zijn de belangrijkste soorten e-steps.

Elektrische steps met zadel

In feite komt dit type meer in de buurt van een elektrische scooter, maar ze zijn vaak wat beter betaalbaar. Daarnaast zijn ze ook wat compacter en lichter. Lees ook onze elektrische step met zadel kooptips.

Elektrische step met trapondersteuning

We hebben het al vaker gehad over het verschil tussen een volledig aangedreven elektrische step, of een exemplaar met trapondersteuning. Het belangrijkste verschil is dat de eerste wordt gezien als bijzondere bromfiets, terwijl een e-step die enkel ondersteunt de regels van elektrische fietsen volgt. Lees meer over elektrische steps met trapondersteuning.

Kinder elektrische steps

Tot slot zijn er ook elektrische steps speciaal gericht op kinderen. Deze kunnen doorgaans (een stuk) minder snel dan de steps voor volwassenen en hebben een wat kleiner bereik. Lees meer over de elektrische step voor kinderen.

Ervaringen van anderen

Maakt een kwalitatief uitstekende indruk. Superlicht (minder dan 10 kg). Snel klaar voor gebruik – 4 schroeven om het stuur te monteren, dan is het bijna klaar voor gebruik. Probleemloze Bluetooth-verbinding met de app. Er kunnen ook meerdere mobiele telefoons worden aangemeld als de scooter door meerdere personen wordt gebruikt. Zeer goede rijeigenschappen … zelfs met mijn 80 kg lichaamsgewicht kan ik lichte hellingen op! Geweldig product! Ik zou op elk moment opnieuw kopen!

Anoniem, over de Micro Colibi

Ik rijd met mijn haren door de wind en voel me zo vrij als een vogel! Deze elektrische step is tot nu toe een van mijn beste aankopen ooit!

Alice (20-29) uit Antwerpen over de Techno Lite (In Antwerpen gelden andere regels voor deze e-step dan in Nederland)

Wij zijn enorm tevreden met onze aankopen zullen er volgend jaar nog 3 kopen voor de camping

Matthijs (30-39) uit Tilbur over de Techno Lite (Matthijs lijkt een goede bestemming te hebben gevonden voor e-steps die niet de openbare weg op mogen. Ideaal voor mee op vakantie naar een camping of naar het buiteland waar ze wel mogen!)

Zeer tevreden!! Super handig en erg leuk ook. Ik gebruik de auto haast niet meer.

Anette (20-29) uit Amersfoort over de Xiaomi

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.