Elektrische step kopen. De ultieme buyer’s guide


Een elektrische step kopen doe je niet van de ene op de andere dag. Het is een flink investering. En als het goed is ga je veel gebruik maken van je nieuwe e-step. Zorg dus dat je een keuze maakt waar je lang plezier van zult hebben en die past bij wat je van de elektrische step verwacht.

Daarnaast is het belangrijk dat jouw elektrische step is goedgekeurd door het RDW. Anders loop je de kans dat je net gekochte step in beslag genomen wordt.

Step dus niet over één nacht ijs en zorg dat je de juiste keuze maakt. Deze buyer’s guide gaat je daarbij helpen! Uiteraard bespreken we ook wat volgens ons de best buy van dit moment is.

Spring naar:

Een elektrische step kopen stappenplan

Met welk doel wil je een elektrische step kopen?

Het eerste om je af te vragen bij het kopen van een elektrische step, is waar je hem voor wilt gaan gebruiken. Bij deze eerste stap in het beslisproces, gaat het er vooral om of je een elektrische step wilt kopen voor een volwassene of voor een kind.

Elektrische step voor volwassenen kopen

De meeste volwassenen kopen een e-step om zich in de stad mee te verplaatsen. Het gaan dan vaak om de “laatste kilometers”; van het aankomststation met trein of bus tot aan kantoor.

Daar is de step dan ook perfect geschikt voor. Je step van je huis naar de trein, klapt je step in en neemt hem met je mee, om op je aankomststation je de step weer uit te klappen en fluitend naar je werk te rollen. Een step heeft daarbij het voordeel dat hij veel handzamer is dan een vouwfiets.

Maar ook als je de elektrische step wilt gebruiken als vervoermiddel van deur tot deur is het verstandig om voor een licht en handzaam exemplaar te kiezen. Op slot zetten van een step is lastig en e-step zijn gewild bij dieven, dus je kunt hem beter niet op straat laten staan. Dan is het wel zo prettig als je hem op je bestemming makkelijk mee naar binnen kunt nemen.

Houd er rekening mee dat de meeste elektrische steps in Nederland niet de openbare weg op mogen. In de praktijk wordt niet streng gehandhaafd, maar als het om kleine verplaatsingen gaat is de vraag of je het risico wilt nemen.

Kooptip: misschien wel de beste elektrische step voor het ov

(Verderop in dit artikel lees je waarom)

Dit is de uitgelichte afbeeldingen van de elektrische step kopen buyers guide

Elektrische step kind

Voor kinderen kan een elektrische step een erg spannend stuk speelgoed zijn. Ook hierbij is het weer belangrijk om je te beseffen dat de openbare weg off limits is. Vraag je dus vooraf af of er op eigen terrein (je achtertuin, oprit of wellicht een goed afgeschermd woonerf) voldoende ruimte is voor het kind om met de gekochte elektrische step te spelen.

Ook in een afgeschermde omgeving staat de veiligheid natuurlijk voorop. Kies dus voor een exemplaar waarbij de snelheid voldoende begrensd is. Een elektrische step kopen voor kinderen kan al met een maximale snelheid van 6 kilometer per uur.

Ook de juiste bescherming, draagkracht en stuurhoogte dragen allemaal bij aan de veiligheid. In een eerder artikel schreven we daar uitgebreid over. Lees meer over elektrische steps voor kinderen (met aanbevolen steps!)

Typen elektrische steps

Wil je een elektrische step kopen om jezelf makkelijker te verplaatsen binnen de stad? Ook dan heb je nog verschillende keuzes. Hieronder zetten we een aantal opties voor je op een rijtje.

Elektrische steps met zadel

Wil je extra comfort tijdens je ritje op jouw e-step? Dan is een elektrische step met zadel wellicht iets voor jou. Dit type e-step houdt een beetje het midden tussen een scooter en een step. Ze zijn nog altijd vrij handzaam, maar minder geschikt voor in het openbaar vervoer.

Voorbeelden: Razor Electric & Trendiamo

Elektrische step met ondersteuning

Een e-step met ondersteuning werkt op hetzelfde principe als een elektrische fiets. Deze elektromotor van deze step slaat alleen aan wanneer je zelf stept. Daardoor geldt het niet als een zelfstandig aangedreven elektrisch voertuig en valt deze step dus onder dezelfde regelgeving als elektrische fietsen.

Concreet betekent dit dat je deze elektrische step kunt kopen zonder je zorgen te hoeven maken of hij wel of niet de openbare weg op mag!

Lees meer over het voordeel van een elektrische step met ondersteuning kopen.

Kooptip: Micro M1 Colibri

Goedgekeurd door RDW

Elektrische steps met een volledig zelfstandige aandrijving, vallen voor de wet onder bijzondere brommers. Dat houdt in dat ieder model individueel moet worden goedgekeurd door het RDW om legaal de openbare weg op te mogen.

Je zult begrijpen dat dit een tijdrovend proces is. Daarom zijn nog lang niet alle elektrische steps goedgekeurd door het RDW. Welke elektrische step de weg op mag is dus zeker iets om rekening mee te houden bij een elektrische step kopen.

Een e-step kopen die bij je past

Weet je eenmaal wat voor type elektrische step je graag wilt kopen en hoe je hem wilt gaan gebruiken? Mooi! Dan is het tijd om na te gaan denken over zaken als de hoogte, vering en het soort wielen.

De meest e-steps voor volwassenen lijken nogal op elkaar qua hoogte, wielsoort en vering. Daarom bespreken we deze zaken hier kort. In ons artikel over steps voor volwassenen vind je een uitgebreidere bespreking per punt, met praktijkvoorbeelden.

  • De hoogte van het stuur is van belang voor een comfortabele houding. De vuistregel is dat de handvatten wanneer je rechtop staat tussen je heup en je middel uitkomen. Met de op websites vermelde hoogte van steps, kun je dit eenvoudig nagaan.
  • Harde wielen zijn het meest gebruikelijk bij steps. Zachte wielen zijn eigenlijk alleen aan te raden als je verwacht veel off road te moeten steppen, of over bijzonder hobbelig terrein (zoals de beklinkerde grachten in Amsterdam).
  • Hetzelfde geldt voor de vering. Mijn eigen step heeft een hele lichte vering in de voorvork, om de ergste klappen op te vangen. Voor steppen over de stoep of het fietspad is dat prima, maar de grachten waar ik het hierboven over had vermijd ik er liever mee. Maar geen zorgen: een lichte vering is meestal meer dan genoeg, je bent namelijk veel stabieler (en lager) dan op een fiets.
  • De breedte en hoogte van de plank. Tenslotte zijn er nog variaties in de hoogte en breedte van de plank waar je tijdens het steppen op staat. Een lage plank zorgt voor gemakkelijker afzetten, maar net als een lage sportauto sleep je dan snel over hobbels en stoepranden. Een brede plank staat comfortabeler, maar is lastiger met het meenemen in de trein. Ook hiervoor geldt dus weer een afweging van hoe je de step gaat gebruiken.

De (volgens ons) beste e-step van het moment

Wat ons betreft is de beste elektrische step die je kunt kopen er een die speciaal voor de Nederlandse markt werd ontwikkeld. We noemden hem hierboven al even, want het gaat om de elektrische step met ondersteuning.

Hoezo speciaal voor de Nederlandse markt? Nou, wij hebben dus die gekke wetgeving dat een e-step individueel moet worden goedgekeurd. De makers van de step met ondersteuning zagen dat dat voor elektrische fietsen niet geldt. En dus maakten ze een step die onder dezelfde wetgeving valt.

Of lees eerst onze uitgebreide Micro M1 Colibri NL review.

Waarom dit volgens ons de best buy van het moment is? Niet alleen omdat hij – in tegenstelling tot veel andere elektrische steps – legaal de weg op mag, maar ook omdat de andere specificaties top zijn. Deze e-step is lichter dan vrijwel ieder ander model op de markt (ideaal voor reizen met het ov dus). Daarnaast is de prijs erg competitief en de accuduur prima, doordat hij alleen ondersteunt en niet volop meedraait.

Hier zie je de Micro M1 Colibri NL editie

Wat je verder nog moet weten

We sluiten deze buyer’s guide af met nog wat goedbedoelde adviezen voor na het kopen van je elektrische step.

Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat elektrische steps in Amsterdam – net als scooters – met andere regels te maken hebben dan in de rest van Nederland. Als gewone stepper val je weliswaar onder de regelgeving voor voetgangers, op een elektrische step wordt je gezien als (bijzondere) bromfietser.

Houd er tenslotte rekening mee dat je een e-step moet verzekeren voor je er de openbare weg mee op mag. Ook als hij is goedgekeurd door het RDW.

Recent Content