De kickbike wint – net als “gewone” steps – aan populariteit, zowel als vervoermiddel als om mee te sporten. Wat zijn de verschillen tussen kickbikes en andere steps? Welke verschillende opties zijn er? En wat is de beste kickbike voor jouw doeleinden? Je leest het in deze keuzegids.

Spring snel naar:

Dit is een kickbike
Een kickbike is comfortabel voor lange afstanden (Bron)

Wat is een kickbike?

Een kickbike is een soort kruising tussen een fiets en een step. Door die vormgeving zijn kickbikes geschikt om over langere afstanden comfortabel te kunnen steppen. Ook snelheid maken gaat makkelijker dan op een gewone step.

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen, zoals de vrijheid en het (relatief) blessure vrij sporten. Meer daarover lees je verderop in dit artikel. Eerst nog kort iets over de belangrijkste kenmerken van de kickbike.

De belangrijkste verschillen

Het belangrijkste verschil ten opzichte van fietsen en gewone steps, is de vormgeving van het frame en het stuur. Het zadel van een fiets ontbreekt en het frame is een stuk lager zodat je comfortabel kunt staan.

Waar een step meestal een kort en recht stuur heeft, vind je op de kickbike vaak een gebogen stuur zoals op een racefiets. Ook het typische “oma fiets” stuur komt voor.

Twee voorbeelden van deze sturen zie je hieronder.

Die verschillende sturen laten de variatie in het gebruik zien. Zo is de linker een populaire volwassenstep voor dagelijks gebruik, terwijl de rechter vooral wordt gebruikt om te sporten. Want steeds meer mensen ontdekken de voordelen voor beide situaties.

Waarom kickbiken?

Zoals ik in het begin van dit artikel al schreef, wordt de kickbike steeds populairder. Steppen is allang niet meer alleen voor kinderen. Dat heeft volgens mij twee belangrijke redenen.

Ten eerste is sportief steppen relatief blessurevrij en verbrandt je er veel calorieën mee. Steeds meer hardlopers (waaronder ikzelf) gebruiken een step of kickbike als training naast het hardlopen.

Ten tweede ontdekken – met de opkomst van elektrische steps – steeds meer mensen de voordelen van een step voor “the last mile”, oftewel het laatste stukje reizen van het treinstation naar je werk. Een compacte step is vaak veel handiger om mee te forenzen dan een logge vouwfiets.

Voor die laatste categorie is een kickbike door zijn grotere formaat minder geschikt. Lees in plaats daarvan mijn tip voor de ideale step voor forensen. Wel geloof ik dat er door die groeiende populariteit ook meer enthousiasme ontstaat voor het gebruik van de kickbike als training.

Welke verschillende typen zijn er?

Net als met gewone steps en fietzen, zijn ook kickbikes in verschillende varianten verkrijgbaar. Per categorie bespreek ik kort de voordelen en geef ik je één of meerdere kooptips.

Sport

Een sport kickbike wordt gekenmerkt door het stuur met de klassieke “horens” zoals je die ook kent op een racefiets. Dat stuur, in combinatie met de bouw van het frame, geven je alle ruimte om een flinke snelheid te kunnen ontwikkelen.

Dat zie je goed terug in deze video:

Lees meer over de juiste techniek voor sportief kickbiken of steppen.

Dagelijks gebruik (stad of toeren)

Ga je liever voor comfort dan snelheid tijdens jouw rondje kickbiken? Kies dan voor een model met een recht stuur, of het klassieke oma fiets stuur. Dan kun je beter rechtop staan en op je gemak voortbewegen.

Perfect voor forensen

Deze kickbike is ideaal voor mensen die een gewone step te klein en een vouwfiets te log vinden. Persoonlijk vind ik dit overigens ook prettiger reizen dan een vouwfiets, wat het allebei net-niet is.

De paden op…

Zet je pakketje met de picknick in het mandje en ga op zoek naar de perfecte locatie. Vanuit huis, of vanaf de parkeerplaats waar je naartoe bent gereden, want deze schuif je zo achterin. Ook erg geschikt om met je hond te steppen.

Voor offroad liefhebbers

De mountainbike onder de kickbikes is de fat max: met zijn dikke banden kan dit model iedere ondergrond aan. Rotsen, boomwortels of zachte zandgrond: jij draait er je stepvoet niet voor om.

Elektrisch

Tot slot zijn er natuurlijk ook elektrische modellen op de markt. Helaas zijn die in vrijwel alle gevallen niet toegestaan op de openbare weg. Meer daarover kun je lezen in het artikel over elektrische steps in Nederland.

Met een elektrische kickbike gaan ook veel van de voordelen verloren. Je bent niet sportief bezig en het ding is meteen een stuk zwaarder door de elektromotor. Ook ben je meestal flink duurder uit (en daar komt dus nog bij dat je het risico loopt dat hij in beslag wordt genomen).

Een goede raad dus aan het einde van dit artikel: ga gewoon lekker voor niet elektrisch 😉

FAQ

? Wat maakt een kickbike anders dan een step?

Een kickbike is eigenlijk een soort kruising tussen een step en een fiets. Daardoor kun je er tijdens het sporten gemakkelijker snelheid mee maken en is het comfortabeler voor lange afstanden.

? Welke verschillende soorten zijn er?

Er zijn speciale modellen die geschikt zijn om mee te sporten, om mee te toeren (door de stad of natuur) en zelfs om offroad mee te crossen of met je hond te steppen. Ook zijn sommige varianten erg geschikt om mee te nemen in de trein.

? Mag een elektrische kickbike de weg op?

Net als de meeste e-steps, mogen ook elektrische kickbikes meestal niet de openbare weg op. Je riskeert een boete en inbeslagname van je bike.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.