De beste kinderstep koop je zo. (Leeftijd, Hoogte & Soorten kindersteps)

Kindersteps zijn er in alle soorten en maten. Daardoor kan het makkelijk lijken om een step voor je kind te kopen, maar je kunt ook door al die bomen het bos uit het oog verliezen. Wat is de beste kinderstep voor jouw kind?

In dit artikel bespreek ik stap voor stap waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een kinderstep. We gaan het hebben over waarom het goed is om je kind steppen te leren en vanaf welke leeftijd het al kan.

Daarna kijken we naar de verschillende soorten kindersteps die er zijn. En natuurlijk hoe je de juiste hoogte bepaalt.

Tot slot gaan we per leeftijdscategorie bekijken wat de beste opties zijn.

Spring naar:

Kindersteps kiezen doe je zo!

Waarom zouden kinderen steppen? Ze kunnen toch fietsen?

Natuurlijk is elke vorm van beweging goed voor je kinderen. Maar steppen brengt nog het belangrijke element van de ontwikkeling van evenwicht met zich mee.

Veel kinderen kunnen al steppen voordat ze kunnen fietsen. Het is veel minder hoog (en dus minder eng) dan zo’n fiets en je hebt vaak een voet aan de grond. Kindersteps zijn daarom een ideale manier om je kind alvast te helpen bij het ontwikkelen van evenwicht.

Maar ook bij oudere kinderen, die allang hebben leren fietsen, heeft een step voordelen. Deze kids kunnen bijvoorbeeld genieten van op de step racen met hun vriendjes of stunts uithalen terwijl ze dat op een fiets niet voor elkaar zouden krijgen.

Daarnaast is steppen als sport een goede aanvulling op andere sporten. Voor kinderen is het een sport om zich helemaal in te verliezen en snel in te ontwikkelen. Goed voor het zelfvertrouwen dus!

Zie een kinderstep daarom niet als alternatief op de fiets, maar als een aanvulling daarop.

Vanaf wanneer kunnen kinderen steppen?

Kinderen kunnen al steppen vanaf een jaar of twee. Voor deze allerkleinsten zijn er speciale kindersteps die helpen het evenwicht te bewaren. Die vind je hier.

En hoe sneller ze beginnen met dat evenwicht op de step te ontwikkelen, hoe meer plezier ze daar later van zullen hebben.

Tip!

Dit is de ideale step voor de allereerste stapjes (letterlijk). Deze step kan gebruikt worden als loopfiets, maar ook simpel worden omgebouwd tot een step met drie wielen.

Welke verschillende soorten kindersteps zijn er?

Je hebt natuurlijk de “gewone” kindersteps, met twee wielen, een plank om op te staan en een stuur. Redelijk eenvoudig. Daarnaast heb je een aantal variaties, waar we hier kort mee kennis gaan maken.

Kindersteps met 3 wielen

Dit zijn de step voor kinderen die nog te jong zijn om op twee wielen rond te karren. Ze hebben een extra voorwiel voor de nodige stabiliteit. Zo kan je kind vertrouwd oefenen met het evenwicht.

Een extra wiel achter komt ook voor. Dan lijkt het op een driewieler zonder zitje.

Stuntsteps

In principe kun je natuurlijk met elke step stunts uithalen, maar als je kind steppen beter onder de knie begint te krijgen kan het tijd worden voor een echte stuntstep.

Deze steps – ook wel freestyle steps genoemd – zijn namelijk speciaal gemaakt op de korte en explosieve bewegingen van stunts. De wielen zijn kleiner en het stuur is meestal wat lager. Dat zorgt voor een betere wendbaarheid en evenwicht.

Doordat stuntsteps ook voor volwassenen al lager zijn, onderscheiden de kinderversies zich vaak vooral door het design. Zoek er dus vooral een uit die past bij het karakter van je kind 😉

Space scooters

Een derde variatie die niet mag ontbreken in dit overzicht, is de space scooter. Die is de laatste jaren namelijk immens populair bij kinderen. Hiermee maak je dus echt de blits bij je kids.

Dus, wat is het? Een space scooter is een step die je aandrijft door de plank waar je op staat op en neer te bewegen. Je hoeft dus niet met de voet aan de grond te komen.

Eigenlijk heeft het wel iets van het “steps” apparaat uit de sportschool, omdat je benen voortdurend op en neer bewegen.

Elektrisch

We hebben er bewust voor gekozen om elektrische kindersteps niet in dit artikel op te nemen. Officieel zijn die namelijk meestal niet toegestaan op de openbare weg, dus dan kunnen ze er niet eens mee buitenspelen.

Wil je er toch meer over lezen? Kijk dan in onze elektrische step voor je kind koopgids.

De juiste hoogte kinderstep bepalen

In het volgende en laatste deel van dit stappenplan vind je een overzicht per leeftijd. Die leeftijden zul je ook in alle webshops terugvinden. Maar het belangrijkste is dat de kinderstep een juiste hoogte heeft.

Een te hoog stuur zorgt voor onvoldoende controle. Een te laag stuur is slecht voor de rug en oncomfortabel.

Bij een step met juiste hoogte, zit het stuur tussen heupen en middel. Dat kun je dus eenvoudig nameten.

Grofweg kun je deze richtlijnen aanhouden:

Lengte (cm)LeeftijdAanbevolen stephoogte (cm)
95 – 1123 – 5< 70
112 – 1265 – 7 60 – 75
126 – 1387 – 965 – 79
138 – 1499 – 1175 – 80
149 – 16011 – 1375 – 85
160 – 17213 – 1578 – 85

Leeftijdsgids voor de beste kinderstep

Ter afsluiting van deze keuzehulp, vind je hieronder nog kort een bespreking per leeftijd. Ook vind je natuurlijk koopsuggesties.

Deze suggesties zijn gebaseerd op ervaringen van andere gebruikers. Klik door, lees die ervaringen en vind zo stap voor stap de beste kinderstep voor jouw kind!

Steps voor 2 – 4 jaar

Voor deze leeftijdscategorie is het vooral zaak om aan het evenwicht te werken. Een step met drie wielen is daarom ideaal.

Bekijk en lees meer over steps voor een kind van 2 of steps voor 3-jarigen.

Dit is een kinderstep met 3 wielen

Steps met 3 wielen

Voor de allerkleinsten, om rustig te oefenen met het evenwicht.

Steps met 2 wielen

Hebben ze het eerste evenwicht onder de knie? Dan wordt het tijd voor een step met twee wielen!

Deze stoere step van PAW Patrol bijvoorbeeld.

Vanaf 4 jaar

Deze space scooter is geschikt voor kinderen van 4 tot 6 jaar. De eerste kennismaking met dit populaire type kinderstep.

Steps voor 5- 8 jaar

In deze leeftijdscategorie is je kind toe aan de eerste “echte” step. Kies voor een stevige step, die tegen een stootje kan.

Ook is het de leeftijd om een van de varianten die we hierboven hebben besproken te overwegen.

Space scooter

Stuntstep

Of bekijk meer steps voor:

Steps voor 9 – 12 jaar

Voor deze leeftijd is hetzelfde type steps als hierboven prima geschikt. Gewoon even letten op de hoogte van het stuur zoals we eerder in dit artikel hebben geleerd, dan moet het goedkomen!

Een leuk alternatief dat ik hier toch wil uitlichten, zijn de steps die meer in de buurt komen van een kickbike. Ze zijn van het merk Yedoo. Relatief jong, maar aan een flinke opmars bezig en enthousiast ontvangen!

Steps voor 12+

Vanaf deze leeftijd komen we in de buurt van de steps voor volwassenen. Als je kind steppen al op jongere leeftijd heeft ontdekt, is de kans groot dat de tijd rijp is voor een stap die kant op.

Houd vooral rekening met de hoogte van het stuur. Hoger op deze pagina hebben we besproken hoe je de juiste hoogte kunt bepalen.