Kindersteps zijn er in alle soorten en maten. Daardoor kan het makkelijk lijken om een step voor je kind te kopen, maar je kunt ook door al die bomen het bos uit het oog verliezen. Wat is de beste kinderstep voor jouw kind?

In dit artikel bespreek ik stap voor stap waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een kinderstep. We gaan het hebben over waarom het goed is om je kind steppen te leren en vanaf welke leeftijd het al kan.

Daarna kijken we naar de verschillende soorten kindersteps die er zijn. En natuurlijk hoe je de juiste hoogte bepaalt.

Tot slot gaan we per leeftijdscategorie bekijken wat de beste opties zijn.

Beste kindersteps overzicht

Wil je snel weten wat de beste kinderstep is? Hieronder vind je een aantal toppers met hun voordelen. Verderop in dit artikel lees je meer over de verschillende soorten kindersteps. En natuurlijk waar je op moet letten om de ideale step te kopen.

Product

Voordelen

Prijs

Beste algemene keuze

Gewoon een goede kinderstep, met bergen enthousiaste beoordelingen van tevreden gebruikers. Heel veel keuze in kleur!

Goedkoopste keuze

Een simpele en goedkope step voor kinderen vanaf 5 jaar. Verkrijgbaar in rood en roze

De beste Space scooter

De grote hype onder kinderen. Extra hard racen door het speciale platform dat je op en neer beweegt. Deze step heeft niet zomaar honderden enthousiaste reviews.

De beste om mee te stunten

Deze step is bij uitstek geschikt om mee te (leren) stunten. Stuntsteps hebben kleinere wielen en een lager stuur dan gewone steps. 

De beste voor de aller kleisten

Deze step is perfect voor kinderen van drie tot zes jaar oud, om aan het evenwicht te werken en te leren steppen. In veel verschillende vrolijke kleuren.

Waarom zouden kinderen steppen? Ze kunnen toch fietsen?

Natuurlijk is elke vorm van beweging goed voor je kinderen. Maar steppen brengt nog het belangrijke element van de ontwikkeling van evenwicht met zich mee.

Veel kinderen kunnen al steppen voordat ze kunnen fietsen. Het is veel minder hoog (en dus minder eng) dan zo’n fiets en je hebt vaak een voet aan de grond. Kindersteps zijn daarom een ideale manier om je kind alvast te helpen bij het ontwikkelen van evenwicht.

Maar ook bij oudere kinderen, die allang hebben leren fietsen, heeft een step voordelen. Deze kids kunnen bijvoorbeeld genieten van op de step racen met hun vriendjes of stunts uithalen terwijl ze dat op een fiets niet voor elkaar zouden krijgen.

Vanaf wanneer kunnen kinderen steppen?

Kinderen kunnen al steppen vanaf een jaar of twee. Voor deze allerkleinsten zijn er speciale kindersteps die helpen het evenwicht te bewaren, met drie wielen.

En hoe sneller ze beginnen met dat evenwicht op de step te ontwikkelen, hoe meer plezier ze daar later van zullen hebben.

De best beoordeelde kindersteps (algemeen)

Beste algemene keuze kinderstep

de beste algemene keuze kinderstep

JD Bug Junior

Gewoon een goede en mooie step voor kinderen, voor een erg scherpe prijs. Gebruikers benoemen vooral de hoge kwaliteit van de step en zijn daarnaast te spreken over het feit dat hij in hoogte verstelbaar is en dus voor jaren speelplezier zorgt.

Deze step sluit bovendien aan bij de smaak van ieder kind, want je hebt de keuze uit heel veel verschillende kleuren.

Voordelen

 • Scherpe prijs
 • Goede kwaliteit
 • In hoogte verstelbaar en inklapbaar
 • Keuze uit veel verschillende kleuren

Nadelen

 • Geen genoemde nadelen door gebruikers

Meest voordelige keuze voor kids

goedkoopste kinderstep

Sportline Scooter (rood en roze)

Een eenvoudige en goedkope metalen step voor kinderen vanaf 5 jaar. Het stuur is in hoogte verstelbaar en op de sta-plaat zit zogenaamde grip tape om stevig te staan.

Nadeel is dat de roze variant vreemd genoeg duurder is dan de rode.

Voordelen

 • Goedkoop
 • Eenvoudig en stoer uiterlijk
 • Stevig

Nadelen

 • Roze exemplaar is duurder dan de rode
 • Plank om op te staan is aan de kleine kant

Beste Space Scooter (populair onder kinderen)

Dit is een space scooter

De originele Space Scooter

Een Space Scooter is een speciaal soort step die je voortbeweegt door de plank waarop je staat op en neer te bewegen. Kinderen hoeven deze step dus helemaal niet meer af om vooruit te komen.

Dit is de originele Space Scooter, van het gelijknamige merk. Sinds de introductie werd het ongekend populair. Niet voor niets zijn er honderden enthousiaste reviews van tevreden gebruikers.

Voordelen

 • Erg originele en populaire step
 • Mooi design in verschillende kleuren
 • Ideaal om lekker mee te racen
 • Honderden enthousiaste reviews

Nadelen

 • Groter en logger dan veel gewone steps

Beste kinder stuntstep

beste stuntstep voor kinderen

Chilli Base Stuntstep

Wist jij dat je voor het uitvoeren van stunts een ander type step nodig hebt dan voor gewoon steppen? Zo’n speciale stuntstep is lager gebouwd en heeft kleinere wielen. Daardoor ligt het zwaartepunt dichter boven de grond en kun je hier veel sneller en scherper mee sturen.

Kopers van deze stuntstep voor kinderen prijzen de hoge kwaliteit, de sterke en stevige bouw en de flitsende uitwerking van het design.

Bekijk meer stuntsteps voor kinderen.

Voordelen

 • Scherpe prijs
 • Goede kwaliteit
 • In hoogte verstelbaar en inklapbaar
 • Keuze uit veel verschillende kleuren

Nadelen

 • Geen genoemde nadelen door gebruikers

Beste keuze voor de allerkleinste kinderen

beste step voor kleine kinderen

3-wielige LED step van Sajan

Net zo goed als kinderen leren fietsen op een driewieler, kun ze ook leren steppen op een kinderstep met drie wielen. Deze step is ideaal voor kinderen die al goed stabiel rechtop kunnen staan, maar voor wie een tweewielige step nog een beetje te spannend is.

Met een driewielstep kunnen kinderen vanaf zo’n drie jaar op een leuke en veilige manier aan hun evenwicht werken. Dat maakt ook de overstap naar een fiets later weer iets gemakkelijker. De LED-verlichting in de wielen maakt het ook nog eens een feestje om op deze step te rijden.

Gebruikers melden wel dat de step kwetsbaar is en van matige kwaliteit. Daar staat een scherpe prijs tegenover en het feit dat kinderen deze step toch relatief snel zullen ontgroeien.

Verkrijgbaar in roze, groen, lichtblauw, rood en zwart.

Voordelen

 • Drie wielen voor maximale stabiliteit
 • Met achterspatbordje
 • LED-verlichting in de wielen

Nadelen

 • Kwetsbare materialen

Wat vonden anderen van hun kinderstep?

Voor dit artikel verwerkten we een groot aantal reviews en beoordelingen van gebruikers zoals jij. De ervaring van gebruikers vertelt je immers het meeste over de kwaliteit van een kinderstep. Hieronder vind je een greep uit deze ervaringen over de hierboven genoemde steps.

Sterk en praktisch stapje… omdat het met een 4 jarige soms handig is dat je iets bij hebt waardoor je sneller vooruit gaat. Ook als ze het beu zijn is de step makkelijk inte klappen en niet te zwaar om te dragen. Als volwassenen kan je er ook op steppen 🙂

Roos (30-39) uit Ouwerkerk, over de JD Bug

Deze oma was zo tevreden over de step die ze kocht voor haar kleindochter, dat ze zich in de review van haar meest poëtische kant liet zien:

Heb lang naar een verjaardag cadeau voor mijn kleindochter gezocht,
en uiteindelijk deze mooie step voor haar bij jullie gekocht.
Hij is vrolijk van kleur en makkelijk in te klappen.
En na inlevering van airmiles kunnen kopen voor weinig flappen.
Met deze step gaan we haar nu verblijden,
en kan ze heerlijk door de buurt gaan rijden.
De step is een plaatje om te zien door de frisse kleuren,
Als ze haar straks door de buurt zien rijden, zullen er meer kinderen om deze mooie step gaan zeuren.
Ze kan op haar nieuwe step dan heerlijk een straatje om,
en zeggen, deze heeft mijn oma gekocht bij Bol.com

Syl (60-69) uit Delfzijl, over de Sportline

Mooie kleuren en een super stevige stuntstep. Mijn dochter is er superblij mee.

Daantje (50-59) uit Groningen, over de Chilli Base Stuntstep

Fijn stepje om mee te beginnen, valt niet om en sturen gaat door gewicht iets opzij te doen. Lichtjes in de wielen is een extra leuk dingetje voor mijn kleinzoon

Een blije opa over de step met 3 wielen

De kinderen hebben elk hun Spacescooter en ze zijn er gek van. Het is hun partner in crime en gaat overal mee, ook op reis! We hebben wel een flesje fietsolie gekocht om op de bevestiging achteraan aan te brengen. We hadden gehoord van vrienden dat die droog kon komen te staan en blokkeren

Dennis (30-39) uit Letterhoutem, over de Space Scooter

Welke soort kinderstep past bij jouw kind?

Je hebt natuurlijk de “gewone” kindersteps, met twee wielen, een plank om op te staan en een stuur. Redelijk eenvoudig. Daarnaast heb je een aantal variaties, waar we hier kort mee kennis gaan maken.

Kinderstep met 3 wielen

Dit zijn de step voor kinderen die nog te jong zijn om op twee wielen rond te karren. Ze hebben een extra voorwiel voor de nodige stabiliteit. Zo kan je kind vertrouwd oefenen met het evenwicht.

Een extra wiel achter komt ook voor. Dan lijkt het op een driewieler zonder zitje.

Kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd steppen, maar hebben dan vaak wel een extra wiel nodig
Kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd steppen, maar hebben dan vaak wel een extra wiel nodig

Stuntsteps voor kinderen

In principe kun je natuurlijk met elke step stunts uithalen, maar als je kind steppen beter onder de knie begint te krijgen kan het tijd worden voor een echte stuntstep.

Deze steps – ook wel freestyle steps genoemd – zijn namelijk speciaal gemaakt op de korte en explosieve bewegingen van stunts. De wielen zijn kleiner en het stuur is meestal wat lager. Dat zorgt voor een betere wendbaarheid en evenwicht.

deze kinderstep is gebouwd om mee te stunten
Deze kinderstep is speciaal gebouwd om mee te stunten, zodat je er gemakkelijker de lucht mee in komt.

Doordat stuntsteps ook voor volwassenen al lager zijn, onderscheiden de kinderversies zich vaak vooral door het design. Zoek er dus vooral een uit die past bij het karakter van je kind 😉

Lees meer over stuntsteps voor kinderen en zie kooptips per leeftijd.

Space scooters

Een derde variatie die niet mag ontbreken in dit overzicht, is de space scooter. Die is de laatste jaren namelijk immens populair bij kinderen. Hiermee maak je dus echt de blits bij je kids.

Dus, wat is het? Een space scooter is een step die je aandrijft door de plank waar je op staat op en neer te bewegen. Je hoeft dus niet met de voet aan de grond te komen.

Eigenlijk heeft het wel iets van het “steps” apparaat uit de sportschool, omdat je benen voortdurend op en neer bewegen.

Elektrische kindersteps

We hebben er bewust voor gekozen om elektrische kindersteps niet in dit artikel op te nemen. Officieel zijn die namelijk meestal niet toegestaan op de openbare weg, dus dan kunnen ze er niet eens mee buitenspelen.

Een elektrische kinderstep mag in Nederland de openbare weg niet op en kan in beslag genomen worden.
Een elektrische kinderstep mag in Nederland de openbare weg niet op en kan in beslag genomen worden. Bovendien deelt de politie ook steeds vaker boetes uit.

Wil je er toch meer over lezen? Kijk dan in onze elektrische step voor je kind koopgids.

De juiste hoogte kinderstep bepalen

In het volgende en laatste deel van dit stappenplan vind je een overzicht per leeftijd. Die leeftijden zul je ook in alle webshops terugvinden. Maar het belangrijkste is dat de kinderstep een juiste hoogte heeft.

Een te hoog stuur zorgt voor onvoldoende controle. Een te laag stuur is slecht voor de rug en oncomfortabel.

Bij een step met juiste hoogte, zit het stuur tussen heupen en middel. Dat kun je dus eenvoudig nameten.

Grofweg kun je deze richtlijnen aanhouden:

Lengte (cm)LeeftijdAanbevolen stephoogte (cm)
95 – 1123 – 5< 70
112 – 1265 – 7 60 – 75
126 – 1387 – 965 – 79
138 – 1499 – 1175 – 80
149 – 16011 – 1375 – 85
160 – 17213 – 1578 – 85
de juiste hoogte kinderstep bepalen is niet moeilijk

Leeftijdsgids voor de beste kinderstep

Ter afsluiting van deze keuzehulp, vind je hieronder nog kort een bespreking per leeftijd. Ook vind je natuurlijk koopsuggesties.

Deze suggesties zijn gebaseerd op ervaringen van andere gebruikers. Klik door, lees die ervaringen en vind zo stap voor stap de beste kinderstep voor jouw kind!

Kindersteps voor 2 – 4 jaar

Voor deze leeftijdscategorie is het vooral zaak om aan het evenwicht te werken. Een step met drie wielen is daarom ideaal.

Bekijk en lees meer kooptips en aanbevolen producten voor:

Kindersteps voor 5- 8 jaar

In deze leeftijdscategorie is je kind toe aan de eerste “echte” step. Kies voor een stevige step, die tegen een stootje kan.

Ook is het de leeftijd om een van de varianten die we hierboven hebben besproken te overwegen: een stuntstep of Space Scooter dus.

Of bekijk meer steps voor:

Kindersteps voor 9 – 12 jaar

Voor deze leeftijd is hetzelfde type steps als hierboven prima geschikt. Gewoon even letten op de hoogte van het stuur zoals we eerder in dit artikel hebben geleerd, dan moet het goedkomen!

Een leuk alternatief dat ik hier toch wil uitlichten, zijn de steps die meer in de buurt komen van een kickbike. Ze zijn van het merk Yedoo. Relatief jong, maar aan een flinke opmars bezig en enthousiast ontvangen!

Of bekijk meer steps voor:

Kindersteps voor 12+

Vanaf deze leeftijd komen we in de buurt van de steps voor volwassenen. Als je kind steppen al op jongere leeftijd heeft ontdekt, is de kans groot dat de tijd rijp is voor een stap die kant op.

Houd vooral rekening met de hoogte van het stuur. Hoger op deze pagina hebben we besproken hoe je de juiste hoogte kunt bepalen.