Een elektrische step met zadel: jazeker ze bestaan echt. Voor mij was het ook even wennen toen ik ze voor het eerst tegenkwam. Daarom besloot ik me verder in het onderwerp e-step met zadel te verdiepen.

Wat zijn de voordelen van e-steps met een zadel en waar moet je op letten? Wat onderscheidt ze van bijvoorbeeld scooters en bromfietsen? En wat zijn de beste modellen die er nu op de markt zijn?

Elektrische step met zadel overzicht

Wil je snel op zoek naar de elektrische step met zadel die bij jou past? Hier zie je direct een aantal van de beste modellen op de markt. Verderop in het artikel lees je meer, zoals waar je op moet letten bij de aanschaf.

Product

Voordelen

Prijs

De beste algemene keuze

 • Goed rijcomfort

 • Haalt 21 km/u

 • Krachtig

Beste in draagbaarheid

 • Voordelig en lichtgewicht

 • Comfortabele luchtbanden

 • Actieradius van 20 km

Beste keus voor kinderen

 • Rijdt tot 20 km afstand

 • 15 tot 20 km/h

 • Belastbaar tot 100 kilo

Beste legale e-step

Een nieuwkomer op de Nederlandse e-step markt. Deze step biedt alleen elektrische ondersteuning en mag daarom als één van de enigen legaal gebruikt worden! (Zonder zadel, dat wel)

Liever een step zónder zadel? Check dan onze elektrische step buyer’s guide.

Let op! Lang niet alle e-steps mogen in Nederland de weg op, ook niet die met een zadel. In de praktijk blijken e-steps vaak te worden getolereerd, maar je riskeert wel een boete en bent niet verzekerd. In het overzicht hieronder staat aangegeven welke elektrische step met zadel legaal de weg op mag.

Zorg dus dat je op de hoogte bent van de risico’s van een niet-goedgekeurde elektrische step in Nederland. Er zijn namelijk steeds meer mensen die elektrische steps gewoon gebruiken. Dat is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid, maar zorg dat je weet hoe het zit!

Wat is een elektrische step met zadel?

Wanneer is iets een elektrische step met zadel en wanneer noem je iets een scooter? De eerste is eigenlijk een soort uitgeklede versie van de laatste. Want hoewel ik eerst nogal cynisch was over het idee van een e-step met een zadel, heb ik na wat meer onderzoek een beter beeld van de verschillen en voordelen:

 • Een e-step met zadel is veel compacter en meer lichtgewicht dan scooters. Daardoor zijn ze makkelijk in gebruik en eventueel zelfs mee te nemen in de trein.
 • Tegelijkertijd kun je er toch comfortabel langere afstanden op kunt afleggen. Ik kwam meerdere reviews tegen van mensen die er een kilometer of tien naar hun werk op afleggen.
 • Bij veel e-steps met zadel kun je het zadel losschroeven, zodat ze in feite het beste van twee werelden bieden. De handzaamheid van een step en het bereik en comfort van een scooter.

Misschien is het belangrijkste kenmerk dat je op een e-step met zadel ook zou kunnen staan als je zou willen, om het “stepgevoel” vast te houden.

Natuurlijk blijven scooters beter geschikt voor langere afstanden. En natuurlijk blijft een gewone step voor volwassenen gemakkelijker mee te nemen in het openbaar vervoer.

Maar, met deze zadelvariant heeft de e-step wel weer een nieuwe optie voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor hun woon-werkverkeer.

Wat is een elektrische step met zadel en welke zijn de beste modellen?
Waar houdt de elektrische step met zadel op en begint iets een scooter te zijn? Het lijkt soms vooral een kwestie van “gevoel”.

De beste elektrische steps met zadel in 2022 (+ 1 interessant alternatief)

Toen ik eenmaal een beter idee had over wat een e-step met zadel nu precies is, ging ik natuurlijk op onderzoek uit naar de beste modellen die er momenteel op de Nederlandse markt te krijgen zijn.

De beste luxe keuze

trendiamo Country

Trendiamo

Volgens meerdere websites mag deze e-step met zadel zonder problemen de weg op. Toch ben ik daar nog niet helemaal zeker van. Voor dit Country model lijkt het namelijk niet mogelijk een verzekering af te sluiten. Voor deze modellen kan dat bij Univé wel:

 • Trendiamo Endurance
 • Trendiamo Metropole

Die zijn allebei meteen weer een stuk duurder en zwaarder. Wil je zeker weten of je met de Trendiamo Country legaal de weg op mag? Neem dan contact op met RDW of vraag bij de verkoper of het mogelijk is een kenteken te krijgen voor je aankoop.

Bekijk het volledige aanbod van Trendiamo elektrische steps.

Voordelen

 • E-step met zadel en grote wielen voor goed rijcomfort en zowel on- als offroad rijden
 • Opvouwbaar
 • Haalt 21 kilometer per uur

Nadelen 

 • Behoorlijk zwaar (ruim 40 kilo)
 • Kleine actieradius (30 minuten)
 • Prijzig

Oordeel: voor zover ik kon vinden lijkt dit de enige elektrische step met zadel die legaal is voor de openbare weg. Een belangrijk voordeel is dan ook dat de steps worden geleverd met kenteken, wat betekent dat je ze kunt verzekeren.

Een nadeel vind ik wel de omvang, prijs en gewicht. In mijn ogen verliezen deze elektrische steps met zadel daarmee veel van het voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een vouwfiets. Als handzamer alternatief voor een (elektrische) scooter zijn ze natuurlijk zeker het overwegen waard!

Oordeel van gebruikers

Helaas zijn er online nog geen reviews van gebruikers van deze elektrische step voor volwassenen te vinden.

De beste algemene keuze

Elektrische step met zadel van Razor: de 300S

Deze lijkt al een stuk meer op een echte step. Het zadel kan worden verwijderd, zodat je hem ook als gewone elektrische step kunt gebruiken. Met zijn 24 kilo is hij beter draagbaar dan de Trendiamo.

Groot bijkomend voordeel: de prijs is ook een stuk leuker! Geschikt voor volwassenen tot 100kg. En voor kinderen volgens de producent zelf, al moet je je afvragen of je ze wel op deze e-step die 24 km/u haalt wit zetten. (Sowieso alleen op privé terrein, want zonder brommer rijbewijs mag je er sowieso de weg niet mee op).

Voordelen

 • Deze e-step kan met en zonder zadel worden gebruikt
 • Luchtbanden zorgen voor extra comfort
 • Actieradius tot 40 minuten (20 kilometer)

Nadelen

 • Zadel is oncomfortabel op langere afstanden
 • Niet opvouwbaar
Razor E300S Elektrische step met zadel zitje

Oordeel: Door zijn lagere prijs en gewicht is deze elektrische step met zadel een goed alternatief voor de logge en zware Trendiamo. Doordat het zadel kan worden verwijderd, kun je hem de ene dag gebruiken voor een ritje door de stad en de volgende als aanvulling op je woon-werkverkeer. Houd er wel rekening mee dat hij niet door het RDW is goedgekeurd.

Oordeel van gebruikers over deze elektrische step voor volwassenen

Doet het goed en is handig voor mijn werk!!
Op de fiets van mijn werk uit naar huis deed ik er 40min over en met dit stepje doe ik er 20min over!!
Wel jammer dat de zadel/zitje net een baksteen aanvoelt na 10min zitten.

Gebruiker via Bol.com

Ik ben zeer tevreden van deze step met zitje. Ik ben een alleenstaande gepensioneerde man van 69 jr. en kan niet ver meer stappen door artrose in mijn beide knieen, met deze step kan ik mij terug verplaatsen naar waar ik wil. PERFECTE OPLOSSING.!!

Een tevreden gebruiker van tussen de 60 en 69 op Bol.com

De beste keuze voor kids

Vida XL (e-step met zadel voor kinderen vanaf 6 jaar)

Niet geschikt voor volwassenen, maar te leuk om niet te noemen. De Vida XL met zitje is toch waar ieder kind van droomt?

Deze e-step met zadel voor kinderen haalt “maar” 12 km/u en is daarmee een stuk meer verantwoord. Let wel: hij is niet RDW gekeurd terwijl dat officieel wel zou moeten, maar hetzelfde geldt voor de elektrische autootjes die je steeds vaker ziet rondrijden met kleine kinderen erin. Zorg wel altijd voor supervisie!

Voordelen

 • Goed geprijsd
 • Batterij gaat wel 6 tot 8 uur mee
 • Snelle laadtijd

Nadelen

 • Onduidelijke regelgeving
 • Veel mensen geven aan dat de onderdelen kwetsbaar zijn of snel gaan rammelen
VidaXL Elektrische Step met Zitje 120w

Oordeel: doet precies wat je voor deze prijs mag verwachten. Een prima en simpel stepje waar kinderen naar hartenlust op rond kunnen rijden. (Ik weet in ieder geval dat ik dit als kind waarschijnlijk geweldig had gevonden). Maar verwacht voor deze prijs geen hoogstaande kwaliteit en houd rekening met de onduidelijke regelgeving.

Oordeel van gebruikers van deze e-step met zitje

Het artikel de E_Step is naar alle tevredenheid dagelijks in gebruik.
Doet perfect aan de aangegeven uitleg van gebruik.O.A hoe lang de accu enz meegaat voor hij leeg is.
En opladen gaat ook vrij snel.
Dus geen wachttyd om snel weer te gebruiken.

Een review van Andy (50-59) op Bol

De beste voordelige keuze elektrische step met zitje

BluMill elektrische step voor (lichte) volwassenen

Een elektrische step met zadel opvouwbaar maken, is geen gemakkelijke opgave. Toch hebben de ontwikkelaars van de BluMill e-step met zadel het voor elkaar gekregen.

Opvouwbaar is deze elektrische step met zadel perfect om mee te nemen in de trein. Ideaal dus voor woon-werkverkeer, wanneer je nog een stukje van of naar het station moet afleggen.

Met een topsnelheid van 12km/u en een actieradius van zo’n 15 kilometer, is dat ook precies waar hij geschikt voor is.

Maar het belangrijkste pluspunt is waarschijnlijk de prijs. Een elektrische step met zadel goedkoper dan deze ga je niet snel vinden.

Voordelen

 • Zeer scherpe prijs
 • Opvouwbaar
 • Weegt slechts 10 kilo
 • Ideaal voor woon-werkverkeer

Nadelen

 • Niet goedgekeurd voor de openbare weg
 • Maximale belasting: 70 kilogram
BluMill Elektrische Step met zadel

Oordeel: een prima elektrische step met zadel, goedkoop en opvouwbaar. Door het gewicht en het opvouwen zeer geschikt voor in het ov, met snelheid en actieradius die daar voldoende voor zijn. Het zijn elektrische steps als deze die het zonde maken dat de regelgeving bij ons nog zo onduidelijk is.

De beste keuze voor forenzen (handig, comfortabel en legaal alternatief voor een elektrische step met zadel)

Tot slot: een legaal alternatief. Elektrische ‘step’ voor volwassenen met zadel en trappers

Ten slotte kwam ik in mijn onderzoek nog twee mooie alternatieven tegen die ik je ook niet wilde onthouden.

Om de afbakening tussen de verschillende categorieën nog maar even wat onduidelijker te maken. Elektrische net-niet-fietsen!

Dit is een soort kruising tussen een elektrische step en een vouwfiets.

Voordelen

 • Ze zien er hip uit en zijn in vergelijking tot de meeste elektrische steps met zadel behoorlijk betaalbaar.
 • Doordat het een elektrische fiets met ondersteuning is, valt hij onder dezelfde regelgeving als reguliere e-bikes met trapondersteuning. Legaal de weg op dus! (Let op: check altijd de meest actuele wetgeving of vraag de leverancier om advies en voorkom in beslag name).

Nadelen

 • Aan de logge en zware kant om mee te nemen in het openbaar vervoer.
Elektrische vouwfiets van OUXI

Oordeel: ze zien er tof uit en bieden een heel leuk alternatief voor steps met een zadel. Toch is het jammer dat hét grote voordeel van elektrische fietsen hier niet terugkomt, namelijk dat ze door te werken met trapondersteuning niet apart hoeven te worden gekeurd.

Overigens is er wél een elektrische step met trapondersteuning. Zonder zadel, maar wel ideaal voor woon- werkverkeer met het openbaar vervoer. En helemaal legaal!

De e-step met zadel in 3 kernvragen

? Wat is een elektrische step met zadel?

Een elektrische step met zadel is een soort kruising tussen een e-step en een scooter. Hij is namelijk compacter dan een scooter of bromfiets, maar met een zadel zodat je er comfortabeler lang op kunt rijden dan op een gewone elektrische step.

? Welke e-step met zadel is het beste?

In dit artikel zet ik een aantal exemplaren op een rijtje, met de voor en nadelen. Of je nu op zoek bent naar een elektrische step met zadel en grote wielen, speciaal voor volwassenen of juist voor kinderen.

? Waar moet ik rekening mee houden?

Het is vooral belangrijk je te beseffen dat de meeste elektrische steps officieel niet zijn toegestaan op de openbare weg. Ook daarover lees je meer in dit artikel, zodat je je goed bewust bent van de nadelen en risico’s.

Regelgeving voor elektrische step met zadel op de openbare weg

Dan nog kort iets over de regelgeving voor elektrische steps op de openbare weg. Ook e-steps met zadel vallen daar namelijk onder.

In Nederland worden alle elektrische steps voor de wet gezien als bijzondere bromfiets. Dat houdt in dat ze aan een paar voorwaarden moeten voldoen voor je er legaal de openbare weg mee op mag.

De meeste e-steps voldoen nog niet aan die richtlijnen. Zoals we hierboven steeds hebben aangegeven, mag je er dus officieel de weg niet mee op.

Wat je riskeert als je het toch doet, is een boet en de inbeslagname van de step. Daarnaast ben je niet verzekerd tegen schade die je veroorzaakt. Zoals ik hierboven al schreef wordt er in de praktijk veel gedoogd en zie je toch steeds meer mensen op elektrische steps rondrijden. Dat is natuurlijk ieders vrije keuze, maar je bent je nu in ieder geval bewust van het risico dat je hiermee loopt.

RDW Goedgekeurd

Omdat elektrische steps voor onze wet worden gezien als bijzondere bromfiets, moeten ieder model door het RDW worden goedgekeurd voor de openbare weg. Dat moet door producent of importeur worden aangevraagd en voor de meeste modellen is dat nog niet gebeurd.

Op de website van RDW kun je daar meer over lezen.

Zadel, kenteken en verzekering

Voor een elektrische step met zadel is een WA verzekering verplicht. Die verzekering dekt eventuele schade die jij met je voertuig veroorzaakt.

Voor het afsluiten van zo’n verzekering heb je een kenteken nodig. En een kenteken kun je alleen krijgen voor een door het RDW goedgekeurd voertuig. Aangezien de meeste e-steps niet zijn goedgekeurd, kun je ook voor je e-step met zadel dus geen kenteken aanvragen en dus ook geen WA verzekering.

Overigens kun je wel zelf een keuringsafspraak maken. Als jouw voertuig door de test komt, kun je daarna een kenteken aanvragen en hem verzekeren.


1 reactie

Ed · januari 10, 2023 op 4:52 pm

De Stapstep is het voordeligst bij Stepevents. Je kan hem bij ons uitgebreid testen en zelfs een hele week huren voor maar € 50,-!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.