De Beste Elektrische Steps met Zadel in 2021


Een elektrische step met zadel: jazeker ze bestaan echt. Voor mij was het ook even wennen toen ik ze voor het eerst tegenkwam. Daarom besloot ik me verder in het onderwerp e-step met zadel te verdiepen.

Wat zijn de voordelen van e-steps met een zadel en waar moet je op letten? Wat onderscheidt ze van bijvoorbeeld scooters en bromfietsen? En wat zijn de beste modellen die er nu op de markt zijn?

Spring naar:

Let op! Lang niet alle e-steps mogen in Nederland de weg op, ook niet die met een zadel. In de praktijk blijken e-steps vaak te worden getolereerd, maar je riskeert wel een boete en bent niet verzekerd. In het overzicht hieronder staat aangegeven welke elektrische step met zadel legaal de weg op mag.

Zorg dus dat je op de hoogte bent van de risico’s van een niet-goedgekeurde elektrische step in Nederland. Er zijn namelijk steeds meer mensen die elektrische steps gewoon gebruiken. Dat is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid, maar zorg dat je weet hoe het zit!

Wat is een elektrische step met zadel?

Wanneer is iets een elektrische step met zadel en wanneer noem je iets een scooter? De eerste is eigenlijk een soort uitgeklede versie van de laatste. Want hoewel ik eerst nogal cynisch was over het idee van een e-step met een zadel, heb ik na wat meer onderzoek een beter beeld van de verschillen en voordelen:

 • Een e-step met zadel is veel compacter en meer lichtgewicht dan scooters. Daardoor zijn ze makkelijk in gebruik en eventueel zelfs mee te nemen in de trein.
 • Tegelijkertijd kun je er toch comfortabel langere afstanden op kunt afleggen. Ik kwam meerdere reviews tegen van mensen die er een kilometer of tien naar hun werk op afleggen.
 • Bij veel e-steps met zadel kun je het zadel losschroeven, zodat ze in feite het beste van twee werelden bieden. De handzaamheid van een step en het bereik en comfort van een scooter.

Misschien is het belangrijkste kenmerk dat je op een e-step met zadel ook zou kunnen staan als je zou willen, om het “stepgevoel” vast te houden.

Natuurlijk blijven scooters beter geschikt voor langere afstanden. En natuurlijk blijft een gewone step voor volwassenen gemakkelijker mee te nemen in het openbaar vervoer.

Maar, met deze zadelvariant heeft de e-step wel weer een nieuwe optie voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor hun woon-werkverkeer.

Wat is een elektrische step met zadel en welke zijn de beste modellen?
Waar houdt de elektrische step met zadel op en begint iets een scooter te zijn? Het lijkt soms vooral een kwestie van “gevoel”.

De 6 beste elektrische steps met zadel in 2021 (+ 2 alternatieven)

Toen ik eenmaal een beter idee had over wat een e-step met zadel nu precies is, ging ik natuurlijk op onderzoek uit naar de beste modellen die er momenteel op de Nederlandse markt te krijgen zijn.

Trendiamo Country, Endurance en Metropole

Volgens meerdere websites mag deze e-step met zadel zonder problemen de weg op. Toch ben ik daar nog niet helemaal zeker van. Voor dit Country model lijkt het namelijk niet mogelijk een verzekering af te sluiten. Voor deze modellen kan dat bij Univé wel:

 • Trendiamo Endurance
 • Trendiamo Metropole

Die zijn allebei meteen weer een stuk duurder en zwaarder. Wil je zeker weten of je met de Trendiamo Country legaal de weg op mag? Neem dan contact op met RDW of vraag bij de verkoper of het mogelijk is een kenteken te krijgen voor je aankoop.

Voor- en nadelen

Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen die ik heb kunnen vinden.

Voordelen

 • E-step met zadel en grote wielen voor goed rijcomfort en zowel on- als offroad rijden
 • Opvouwbaar
 • Haalt 21 kilometer per uur

Nadelen

 • Behoorlijk zwaar (ruim 40 kilo)
 • Kleine actieradius (30 minuten)
 • Prijzig

Mijn oordeel: hoewel het voor zover ik kon vinden de enige elektrische step met zadel is die in ieder geval legaal lijkt voor de openbare weg, zou ik deze step niet aanraden. Door zijn grote gewicht en omvang en hoge prijs biedt hij te weinig voordelen ten opzichte van een gewone scooter of bromfiets.

Elektrische step met zadel van Razor: de 300S

Deze lijkt al een stuk meer op een echte step. Het zadel kan worden verwijderd, zodat je hem ook als gewone elektrische step kunt gebruiken. Met zijn 24 kilo is hij beter draagbaar dan de Trendiamo.

Groot bijkomend voordeel: de prijs is ook een stuk leuker! Geschikt voor volwassenen tot 100kg. En voor kinderen volgens de producent zelf, al moet je je afvragen of je ze wel op deze e-step die 24 km/u haalt wit zetten. (Sowieso alleen op privé terrein, want zonder brommer rijbewijs mag je er sowieso de weg niet mee op).

Voordelen

 • Deze e-step kan met en zonder zadel worden gebruikt
 • Luchtbanden zorgen voor extra comfort
 • Actieradius tot 40 minuten (20 kilometer)

Nadelen

 • Zadel is oncomfortabel op langere afstanden
 • Niet opvouwbaar

Mijn oordeel: Door zijn lagere prijs en gewicht is deze elektrische step met zadel een goed alternatief voor de logge en zware Trendiamo. Doordat het zadel kan worden verwijderd, kun je hem de ene dag gebruiken voor een ritje door de stad en de volgende als aanvulling op je woon-werkverkeer. Houd er wel rekening mee dat hij niet door het RDW is goedgekeurd.

Vida XL (voor kinderen vanaf 6 jaar)

Niet geschikt voor volwassenen, maar te leuk om niet te noemen. De Vida XL met zitje is toch waar ieder kind van droomt?

Deze e-step met zadel voor kinderen haalt “maar” 12 km/u en is daarmee een stuk meer verantwoord. Let wel: hij is niet RDW gekeurd terwijl dat officieel wel zou moeten, maar hetzelfde geldt voor de elektrische autootjes die je steeds vaker ziet rondrijden met kleine kinderen erin. Zorg wel altijd voor supervisie!

Voordelen

 • Goed geprijsd
 • Batterij gaat wel 6 tot 8 uur mee
 • Snelle laadtijd

Nadelen

 • Onduidelijke regelgeving
 • Veel mensen geven aan dat de onderdelen kwetsbaar zijn of snel gaan rammelen

Mijn oordeel: doet precies wat je voor deze prijs mag verwachten. Een prima en simpel stepje waar kinderen naar hartenlust op rond kunnen rijden. (Ik weet in ieder geval dat ik dit als kind waarschijnlijk geweldig had gevonden). Maar verwacht voor deze prijs geen hoogstaande kwaliteit en houd rekening met de onduidelijke regelgeving.

Smeco SM-Pedry

Deze was te stoer om niet in het lijstje op te nemen, al is hij absoluut niet toegestaan voor de openbare weg. Dus aan jou of je het risico waard vindt.

Deze e-step met zadel haalt een snelheid van zo’n 25 kilometer per uur en heeft een bereik van rond de 30 kilometer. Beste een krachtpatser dus, wanneer je het vergelijkt met de andere modellen op deze lijst.

Hij wordt vooral gebruikt voor reizen naar werk of school wanneer dat op de fiets net niet te doen is (of gewoon als het te hard waait).

Voordelen

 • Beter betaalbaar dan de Trendiamo
 • Goed bereik

Nadelen

 • Niet goedgekeurd voor de openbare weg

Mijn oordeel: een prima alternatief voor de Trendiamo en een leuke manier om je te verplaatsen. Door het gewicht minder geschikt voor in het ov, maar als je tot een kilometer of 20 van je werk woont is het een prima alternatief. Het zijn elektrische steps als deze die het zonde maken dat de regelgeving bij ons nog zo onduidelijk is.

Tot slot: 2 alternatieven

Ten slotte kwam ik in mijn onderzoek nog twee mooie alternatieven tegen die ik je ook niet wilde onthouden.

Om de afbakening tussen de verschillende categorieën nog maar even wat onduidelijker te maken. Elektrische net-niet-fietsen!

Dit is een soort kruising tussen een elektrische step en een vouwfiets.

Voordelen

Ze zien er hip uit en zijn in vergelijking tot de meeste elektrische steps met zadel behoorlijk betaalbaar.

Nadelen

Een elektrische fiets valt buiten de RDW wetgeving omdat hij werkt met trapondersteuning. Deze “fietsen” werken met een volledig elektrische aandrijving, waardoor je er weer niet de weg mee op mag.

Mijn oordeel: ze zien er tof uit en bieden een heel leuk alternatief voor steps met een zadel. Toch is het jammer dat hét grote voordeel van elektrische fietsen hier niet terugkomt, namelijk dat ze door te werken met trapondersteuning niet apart hoeven te worden gekeurd.

Overigens is er wél een elektrische step met trapondersteuning. Zonder zadel, maar wel ideaal voor woon- werkverkeer met het openbaar vervoer. En helemaal legaal!

De e-step met zadel in 3 kernvragen

🛵 Wat is een elektrische step met zadel?

Een elektrische step met zadel is een soort kruising tussen een e-step en een scooter. Hij is namelijk compacter dan een scooter of bromfiets, maar met een zadel zodat je er comfortabeler lang op kunt rijden dan op een gewone elektrische step.

🏆 Welke e-step met zadel is het beste?

In dit artikel zet ik een aantal exemplaren op een rijtje, met de voor en nadelen. Of je nu op zoek bent naar een elektrische step met zadel en grote wielen, speciaal voor volwassenen of juist voor kinderen.

👮 Waar moet ik rekening mee houden?

Het is vooral belangrijk je te beseffen dat de meeste elektrische steps officieel niet zijn toegestaan op de openbare weg. Ook daarover lees je meer in dit artikel, zodat je je goed bewust bent van de nadelen en risico’s.

Regelgeving voor elektrische step met zadel op de openbare weg

Dan nog kort iets over de regelgeving voor elektrische steps op de openbare weg. Ook e-steps met zadel vallen daar namelijk onder.

In Nederland worden alle elektrische steps voor de wet gezien als bijzondere bromfiets. Dat houdt in dat ze aan een paar voorwaarden moeten voldoen voor je er legaal de openbare weg mee op mag.

De meeste e-steps voldoen nog niet aan die richtlijnen. Zoals we hierboven steeds hebben aangegeven, mag je er dus officieel de weg niet mee op.

Wat je riskeert als je het toch doet, is een boet en de inbeslagname van de step. Daarnaast ben je niet verzekerd tegen schade die je veroorzaakt. Zoals ik hierboven al schreef wordt er in de praktijk veel gedoogd en zie je toch steeds meer mensen op elektrische steps rondrijden. Dat is natuurlijk ieders vrije keuze, maar je bent je nu in ieder geval bewust van het risico dat je hiermee loopt.

RDW Goedgekeurd

Omdat elektrische steps voor onze wet worden gezien als bijzondere bromfiets, moeten ieder model door het RDW worden goedgekeurd voor de openbare weg. Dat moet door producent of importeur worden aangevraagd en voor de meeste modellen is dat nog niet gebeurd.

Op de website van RDW kun je daar meer over lezen.

Zadel, kenteken en verzekering

Voor een elektrische step met zadel is een WA verzekering verplicht. Die verzekering dekt eventuele schade die jij met je voertuig veroorzaakt.

Voor het afsluiten van zo’n verzekering heb je een kenteken nodig. En een kenteken kun je alleen krijgen voor een door het RDW goedgekeurd voertuig. Aangezien de meeste e-steps niet zijn goedgekeurd, kun je ook voor je e-step met zadel dus geen kenteken aanvragen en dus ook geen WA verzekering.

Overigens kun je wel zelf een keuringsafspraak maken. Als jouw voertuig door de test komt, kun je daarna een kenteken aanvragen en hem verzekeren.

Recent Content