Tijdens het werken aan deze website, begon ik steeds nieuwsgieriger te worden naar wat een stuntstep is en hoe deze anders is dan een gewone step.

Je ziet het verschil meteen: een step die is bedoeld om mee te stunten heeft (veel) kleinere wielen dan een gewone step. Maar waarom is dat? Zijn er meer verschillen? En is zo’n step ook goed te gebruiken als vervoermiddel?

Wat is een stuntstep eigenlijk precies?

Wat is een stuntstep?

Een stuntstep – of freestyle step – is een step die speciaal is ontwikkeld om stunts mee uit te halen. De wielen zijn kleiner en het stuur is lager dan bij een gewone step. Daardoor is een stuntstep beter geschikt voor gebruik in een skatepark, of om op straat mee te freestylen.

Vergelijk het met het verschil tussen een gewone fiets en een BMX, die ook speciaal is ontwikkeld om mee te stunten.

Andere verschillen tussen stuntsteps en gewone steps:

  • Het stuur is meestal breder (zeker in verhouding tot de hoogte)
  • Voor het uitvoeren van trucs kan het stuur volledig om zijn as draaien
  • Een freestyle step is robuuster en veert minder mee met de berijder

Het stuur van een stuntstep komt bij de juiste hoogte ongeveer tot de heupen van de stepper. Bij gewone steps is dat een stukje hoger, zodat je er meer ontspannen op kunt “cruisen”. Dat is dan ook het belangrijkste verschil tussen een step voor freestylen of voor (langere) afstanden.

Waarom zijn freestyle steps en fietsen eigenlijk zo klein?

De reden dat steps en fietsen die speciaal bedoeld zijn om te stunten zo klein zijn, is eigenlijk heel eenvoudig. Door de kleinere wielen en het lagere evenwichtspunt ben je een stuk wendbaarder.

Bekijk ook eens de uitleg van deze ervaren BMX-er.

Stuntsteps zijn natuurlijk nog een stuk lichter dan de BMX in deze video. Ook bij steps die bedoeld zijn om te stunten staat alles in het teken van snelheid en wendbaarheid: dat is de reden dat de wielen zo klein zijn, het gewicht zo laag mogelijk is en het stuur wat lager is dan bij gewone steps.

Freestyle step als vervoermiddel

Doordat een stuntstep zo lichtgewicht en compact is, ontdekken steeds meer mensen hem voor het gebruik tijdens forenzen. Voor kleine verplaatsingen (laten we zeggen van zo ongeveer een kilometer) zijn ze ook prima geschikt en kunnen ze een mooie tijdsbesparing opleveren ten opzichte van lopen.

Het nadeel is dat je met die kleine wieltjes flink harder moet steppen om dezelfde afstand af te leggen als op een gewone step.

Die kleine wielen en het lage evenwicht zijn – zoals ik hierboven al schreef – vooral bedoeld voor de korte bochten en het voortdurend dalen en stijgen van het skatepark. De bewegingen en het afzetten daar zijn veel explosiever.

De step gebruiken als vervoermiddel van en naar de bus of trein is meer van de lange adem. Het is als een lange afstand rennen in vergelijking tot een korte afstand sprinten: comfort en het langer volhouden gaan boven het op korte termijn veel snelheid maken.

Daarom zou ik voor gebruik in woon-werkverkeer altijd een goede step voor volwassenen aanraden. Die zijn weliswaar wat groter, maar er zijn zat exemplaren die nog steeds prima draagbaar zijn en veel meer comfort geven. Je kunt namelijk meer ontspannen rechtop staan tussen de afzetten. Bovendien zorgen de grotere wielen voor een efficiëntere benutting van je step-energie.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.