Steppen is eigenlijk net fietsen: je verleert het niet. En zelfs als je als kind niet veel op de step hebt gestaan – zoals ik – is het nog steeds kinderspel.

Toch is het belangrijk om de juiste “vorm” aan te houden op de step. Daarmee voorkom je blessures en ga je bovendien efficiënter om met je energie.

Waar moet je rekening mee houden als je van plan bent vaker de step op te gaan? Hoe moet je steppen zodat je goed met jezelf, je step en je mede weggebruikers omgaat?

In deze beginnersgids over steppen bespreken we alles wat je moet weten. Van het vinden van de juiste step, via het belang van de techniek tot aan de verkeersregels.

Spring naar:

1. Waarom steppen?

2. De juiste step kopen

3. Voor beginners

4. De juiste techniek

5. Verkeersregels

6. Handige gadgets

Waar is steppen goed voor?
Steppen: jong geleerd is oud gedaan. Scrol rustig verder en ontdek alles wat je moet weten!

1. Waarom steppen?

Om bij het begin te beginnen: waarom zou je überhaupt de step pakken, wanneer er zoveel andere manieren zijn om je te verplaatsen? Wat is het voordeel boven de fiets, openbaar vervoer, auto, scooter en ga zo maar door?

Eigenlijk is daar maar één antwoord op te geven. Vrijheid.

Het gemak in je dagelijkse woon-werkverkeer was voor mij de belangrijkste reden om een step te kopen. Op je gemakje richting de trein, step inklappen en instappen: heerlijk! Doordat je de step eenvoudig met je meeneemt, is het in veel gevallen een betere aanvulling op reizen met het openbaar vervoer dan een fiets.

En een vouwfiets dan, hoor ik je nu denken. Natuurlijk, dat is ook een optie. Net waar je voorkeur naar uitgaat. Zelf vind ik het veel gedoe om zo’n ding mee te moeten zeulen in de trein. Bovendien mis je het comfort van het gewone fietsen. Kortom: het is het voor mij op twee vlakken net niet.

Maar de step heeft meer voordelen, ook buiten het gemak voor de moderne forens.

De step is een ideaal in combinatie met openbaar vervoer.
De step is ideaal in combinatie met openbaar vervoer.

De voordelen van steppen als sport

Door de step te combineren met het openbaar vervoer, is het relatief eenvoudig in je dagelijkse routine te integreren als sport. Steppen is goed voor je lichaam op verschillende manieren:

  • Je spreekt heel veel verschillende spiergroepen aan. Zo is steppen goed voor buikspieren, bilspieren en uiteraard je benen.
  • Steppen is fitness en cardio in één! Behalve de spiergroepen die je ermee aanspreekt, verband je ook de nodige calorieën.
  • Het is een ideaal alternatief voor hardlopers, doordat je knieën en enkels (veel) minder zwaar belast worden. Dat betekent niet meteen dat je moet kiezen tussen steppen of hardlopen: zelf doe ik het allebei, maar ik merk dat de step een goede aanvulling is op mijn hardlooptraining.
  • Je kunt steppen samen doen met je hond. Voor veel honden is het zelfs prettiger dan naast een fiets mee rennen.

Als je tot hier bent blijven lezen, ga ik er maar van uit dat je ook enthousiast begint te worden. Dus wordt het tijd om te gaan bekijken hoe je zorgt dat het ook leuk blijft!

Steppen als sport: een compleet overzicht
Steppen is een erg complete en leuke sport, die ook nog eens makkelijk in je dagelijks leven valt in te passen!

Nog steeds niet overtuigd? Lees dan ook eens onze 8 argumenten om de step te omarmen.

2. De juiste step kopen

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste step hebt. Dat klinkt als een inkoppertje, maar je moet het zeker niet onderschatten.

Ga maar na: hoe vaak ben je niet gestopt iets te gebruiken omdat het niet prettig werkte? Het zou zonde zijn als je nieuwe step na een paar keer ongebruikt in de schuur komt te staan, omdat hij niet prettig rijdt.

Lees bijvoorbeeld ook de overwegingen die ik maakte bij de aanschaf van mijn step voor volwassenen.

Dingen om rekening mee te houden

  • De hoogte. Zorg dat je ontspannen rechtop kunt staan terwijl je met één voet goed bij de grond kunt om af te zetten. Zijn je armen ontspannen aan het stuur?
  • Gewicht en draaggemak. Dit is vooral afhankelijk van hoe je de step gaat gebruiken. Ga je hem gebruiken als aanvulling op het ov? Zorg dan dat hij makkelijk in te klappen is (twee handelingen moet genoeg zijn: het stuur inschuiven en daarna omklappen). Kies ook voor een goed te dragen gewicht.
  • Harde wielen of luchtbanden. Voor de snelheid en het comfort zou ik harde wielen kiezen, tenzij je veel over erg oneffen wegen moet rijden. Steppen over klinkers gaat namelijk weer prettiger met luchtbanden, anders word je voortdurend door elkaar geschud.
  • Vering. Een beetje hetzelfde verhaal: doorgaans is een licht voorvering voldoende.
  • Breedte en hoogte van de staplank. Met een lage plank zet je comfortabeler af, maar een té lage plank geeft het effect van een sportauto die over een net te hoge drempel rijdt: een schurend geluid langs de onderkant dat door merg en been gaat.
  • Het soort step. Tot slot zijn er verschillende soorten steps om uit te kiezen. Zo gebruik je een heel andere step om mee te toeren dan voor dagelijks woon- werkverkeer. Meer kun je lezen in ons artikel over welke step je het beste kunt kopen.
Zorg dat je comfortabel rechtop op de step kunt staan terwijl je één voet stevig aan de grond hebt.
Zorg dat je comfortabel rechtop op de step kunt staan terwijl je één voet stevig aan de grond hebt.

Met andere woorden: de ideale step is heel persoonlijk. Ik kan de steps van Micro Mobility aanraden. Dat bedrijf heeft zich in de afgelopen jaren gespecialiseerd in het maken van vervoermiddelen “voor een betere urban lifestyle”.

Ik heb hem zelf ook 😉 De Micro Urban, om precies te zijn. Met mijn 1,90m een prima grootte, perfect voor fietspaden (eigenlijk alleen niet voor slecht gelegde klinkers) en heel lichtgewicht (nog geen 5 kilo). Daarnaast vind ik de lichte voorvering erg prettig en is de hoogte van de plank comfortabel, maar schuur ik niet bij iedere hobbel de onderkant eraf (enige voorzichtigheid bij stoepjes is wel geboden).

Mijn opvouwbare step voor volwassenen

Dit step ik

Dit is de micro urban. Een ideale step om mee te nemen in het openbaar vervoer. En hij stept heerlijk, de perfecte mix van sport en vervoermiddel!

3. Steppen voor beginners

Het kan natuurlijk heel goed dat je nog nooit gestept in je leven. Of dat je momenteel niet in de beste vorm van je leven bent, omdat je een tijd lang überhaupt weinig gesport hebt.

Misschien is dat zelfs wel de reden dat je hier terecht bent gekomen: omdat je met de step wat extra beweging in je dagelijkse routine wilt inbouwen.

Wat jouw achtergrond ook is, als je een absolute beginner op de step bent, zijn er een paar tips om rekening mee te houden:

  • Vermijd hoge en steile bruggen en heuvels. Niet alleen omdat het een behoorlijke kluif is om ertegenop te komen, maar juist ook omdat het naar beneden behoorlijk hard kan gaan. Wanneer je nog niet zo zeker bent op je step, kan dat snel eng zijn.
  • Zorg dat je ander verkeer niet hindert. Als stepper word je door de wet gezien als voetganger. Dat betekent dat je officieel op de stoep moet rijden, wanneer die er is. In het begin is dat waarschijnlijk inderdaad de betere keuze: daar heb je meestal meer ruimte en rust om je heen. Krijg je meer ervaring en ga je sneller? Overweeg dan om op het fietspad te gaan rijden om geen gevaar te vormen voor voetgangers.
  • Smooth stepping. Net zoals je beter niet kunt leren zeilen op een ruwe zee, is het ook verstandig om je eerste stapjes als stepper te nemen op een gladde ondergrond. Een strak aangelegde stoep van tegels bijvoorbeeld, of een rustig fietspad.
Wat extra veiligheidsmaatregelen als beginnende stepper, zoals een helm en andere bescherming, kunnen uiteraard ook geen kwaad!
Wat extra veiligheidsmaatregelen zoals een helm en andere bescherming kunnen uiteraard ook geen kwaad!

4. De juiste techniek: goed steppen doe je zo!

Steppen is een relatief blessurevrije sport. De belasting op je enkels en heupen is bijvoorbeeld een stuk lager dan bij hardlopen. Maar, daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je op de juiste manier stept.

In het vervolg heb ik het over het standbeen (waarmee je op de plank staat) en je afzetbeen, waarmee je, jawel, afzet. Het kan verleidelijk zijn om vooral je voorkeursbeen te gebruiken om te steppen, maar dat moet je absoluut niet doen. Je traint dan het ene been veel meer dan het andere. Bovendien loop je zo meer kans op blessures.

Algemene techniek

  • Houd je stuur vast zoals je op een fiets zou doen. Je armen zijn gestrekt en je schouders ontspannen.
  • De meeste mensen vinden het fijnst om met hun voet parallel aan de plank te staan, dus met je tenen wijzend naar het stuur en je hiel naar achteren. Bij het afrijden van een heuvel, als meesteppen niet nodig is, kun je ervoor kiezen de voeten wat meer dwars te zetten voor meer ruimte.
  • Zet je standbeen niet “op slot”. Dat wil zeggen: houd hem licht gebogen en flexibel, in plaats van volledig te strekken. Zo veer je gemakkelijker mee bij de steppende beweging van je andere been. Anders raakt je heup snel overbelast.
  • Begin met korte, snelle afzetbewegingen. Als je je zekerder begint te voelen op de step, kun je langere en krachtigere afzetten gebruiken.
  • Wissel elke 5 – 10 afzetten. Zelf vind ik 10 keer afzetten voor een wissel fijner, maar als ik bijvoorbeeld een heuvel op moet wissel ik vaker, omdat je anders één been snel overvraagt en -traint.
Deze kinderen hebben het steppen al aardig onder de knie
Deze kinderen hebben het steppen al aardig onder de knie

Speciale technieken

Naar steppen is natuurlijk nog niet zoveel onderzoek gedaan als naar bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen. Toch heb ik een aantal specifieke technieken weten te vinden, die van pas kunnen komen in jouw ontwikkeling als stepper.

Overigens is het vooral een kwestie van goed naar je lichaam luisteren en ontdekken hoe jij zelf het prettigst en lekkerst stept. Laat je dus vooral niet te veel leiden door de technieken hieronder!

Pendelbeweging

Deze is er in een korte en een lange variant.

De lange pendel is het gemakkelijkst voor beginnende steppers. Je zwaait je afzetbeen gestrekt naar voren, alsof je een hele grote stap gaat nemen. Hoe groter die stap, hoe harder je kunt gaan. Na het verste punt begin je aan de afzet.

Met de korte pendel kun je explosiever afzetten. Hierbij beweeg je je afzetbeen niet gestrekt naar voren, maar til je je knie richting je borst. Vervolgens duw je explosief je afzetvoet naar de grond.

In beide gevallen geldt voor de afzet zelf:

  • Van je standbeen buig je de knie, zodat deze zo min mogelijk naar voren beweegt.
  • Billen en schouders naar achteren, armen gestrekt: je duwt de step als het ware van je af.
  • De voorvoet van je afzetbeen raakt de grond een stukje voor de enkel van je standbeen.
  • Strekt je afzetbeen naar achteren. Je kunt de beweging extra ondersteunen door met je bovenlichaam licht vooraf te hellen terwijl je uitstrekt.

Deze video laat zien hoeveel vaart je kunt maken door je bovenlichaam in te zetten bij de strekking. Merk op dat deze man de korte pendel gebruikt, met een buiging en explosieve strekking van zijn afzetbeen.

Schuifwissel

Wisselen van been is dus belangrijk. De gemakkelijkste manier daarbij is de schuifwissel. Je “schuifelt” met je standvoet een stukje naar de zijkant van je plank, zodat je afzetvoet er naast past.

Vervolgens beweeg je de nieuwe afzetvoet van de plank en schuifel je met de nieuwe standvoet nog wat meer naar het centrum van de plank, zodat je stevig staat. En weer door!

Heel simpel dus, maar gevorderde steppers geven vaak de voorkeur aan een wat snellere manier van wisselen.

Sprongwissel

En dat is de sprongwissel. Hiermee verlies je zo min mogelijk snelheid, wat ideaal is wanneer je heuvel op gaat of net iets te lang over je ontbijt hebt gedaan en de trein moet halen.

Laten we zeggen dat je linkerbeen het afzetbeen is. Na de afzet, terwijl je linkerbeen weer naar voren beweegt, begin je met je rechterbeen aan een sprongetje. Til de hak van de plank en op het moment dat je linkerbeen naast je rechter is, spring je met rechts van de voetplank. Links neemt nu de rol van standbeen over, terwijl je met rechts eerst nog een stukje naar voren zwaait en begint aan een nieuwe afzet.

Neem uitgebreid de tijd om te oefenen met deze wissel, maar wanneer je hem onder de knie hebt zul je er veel plezier van hebben.

5. Verkeersregels voor steppen

Het belangrijkste om te onthouden, is dat je als stepper voor de wet wordt gezien als voetganger. Dat betekent dat je moet steppen:

  • Op de stoep / voetpad
  • Of op het fietspad

In de praktijk zul je merken dat je prettiger rijdt op het fietspad.

Je snelheid komt namelijk veel dichter in de buurt van fietsers dan van voetgangers. Zelf haal ik geregeld fietsers in. (Uiteraard niet om op te scheppen, maar om jou een goed voorbeeld te geven 😉 )

De belangrijkste stelregel om aan te houden is dat je andere weggebruikers niet hindert. Met een step kun je heel flexibel wisselen tussen stoep, fietspad of rijbaan. Maak daar gebruik van wanneer je merkt dat je veel tussen voetgangers door aan het slalommen bent, of juist dat veel fietsers jou moeten ontwijken.

Lees meer over de stepregels voor de openbare weg.

En verder?

Verder houd je de gewone verkeersregels in acht. Zo is het officieel niet de bedoeling dat je dronken stept (persoonlijk moet ik daar ook niet aan denken).

En gebruik alsjeblieft altijd licht in het donker, want je valt nog minder op dan op een fiets zonder verlichting. Ook al zou je er officieel, als “voetganger”, misschien niet toe verplicht zijn. Geen idee of je die discussie wint wanneer je beboet wordt voor rijden zonder licht, maar waarom zou je het gokken?

? Welke step is het beste?

Wat voor jou de beste step is, hangt helemaal af van hoe je hem gaat gebruiken. Onder punt 2 vond je tips om je te helpen bepalen welke step de juiste is, van het type step tot de hoogte.

? Hoe belangrijk is de juiste techniek?

Steppen is een minder blessuregevoelige sport dan bijvoorbeeld hardlopen, maar toch is een juiste techniek belangrijk. Je voorkomt daarmee overbelasting, maar zorgt er ook voor dat je energie optimaal wordt omgezet in snelheid.

? Waar moet je eigenlijk rijden met een step?

Op de step wordt je voor de wet gezien als voetganger. Dat betekent dat je officieel op de stoep rijdt. In de praktijk is het fietspad vaak veiliger, omdat je dichter bij de snelheid van een fiets komt dan van een voetganger.

6. Handige gadgets

Om deze complete steppen gids af te sluiten, nog een aantal leuke en handige gadgets die deze sport leuker en veiliger maken.

De kofferstep

Voor wie de smaak te pakken heeft en nooit meer zonder step wil reizen, maar soms wat meer mee te nemen heeft. Ideaal om nog net die overstap te halen op een vliegveld waar de gates nogal ver uit elkaar liggen. Of gewoon om je werkspullen dagelijks mee te kunnen nemen natuurlijk. Bekijk meer…

Draagband

Je step meenemen wordt nog gemakkelijker met een verstelbare schouderband.

Verlichting

Wie verlicht rijdt, die blijft. Als het gaat schemeren buiten, zorg dan voor goede lichtjes. Voorop om je stuur en achterop aan bijvoorbeeld je jas of rugzak. Als je maar gezien wordt in het donker! Persoonlijk ben ik erg fan van deze, omdat je ze overal omheen kunt hangen, maar op je stuur eenvoudig rechtop kunt bevestigen.

Hier zie je de Micro M1 Colibri NL editie

Ontdek ook dé e-step voor Nederland

Hier mag je helemaal legaal de openbare weg mee op. Ideaal voor woon-werkverkeer.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.