De step voor volwassenen wordt een steeds populairder vervoermiddel. Het is een uitstekende manier om tijdens je dagelijkse woon-werkverkeer aan je portie beweging te komen. Maar hoe vind je de volwassene step die bij jou past?

De step voor volwassenen die ik afgelopen zomer kocht, was uiteindelijk de reden dat ik deze website begon. Hier wil ik daarom mijn ervaringen en overwegingen met je delen. Hopelijk helpt het je om jouw eigen beste step voor volwassenen te vinden.

Overzicht van de beste steps voor volwassenen

Ben jij snel op zoek naar de beste step voor volwassenen voor jouw doeleinden? Hieronder zetten we een aantal toppers voor je op een rijtje, elk met zijn eigen voordelen. Of scroll verder naar beneden voor de rest van het artikel. Daar lees niet alleen wat goede volwassenen steps zijn, maar ook waar je op moet letten bij de aankoop.

Onze tip

Prijzen

Beste keuze voor een lichte en draagbare step voor de korte en middellange afstand (tot 5 km)

Beste in prijs-kwaliteit. Voordelige keuze voor korte en middellange afstanden 

Dit is de beste keuze voor wie gewoon op zoek is naar een goedkope step voor kleine ritjes (tot 3 km). Ideaal voor woon-werkverkeer.

De beste volwassenen step voor wie liever niet afhankelijk is van remmen met de voet. Extra veiligheid door de handrem.

De beste keuze in rijcomfort en kwaliteit. Perfect voor langere afstanden.

Zo vind je jouw ideale step voor volwassenen
Zo vind je jouw ideale step voor volwassenen

De volwassene step in 3 vragen

? Waar moet ik aan denken bij een step voor volwassenen?

Bij het uitzoeken van de step moet je denken aan draaggemak, hoogte van de step, het type wielen, wel of geen vering en de hoogte en breedte van de plank. Meer over die keuzes lees je daaronder.

✅ Wat is de beste step voor volwassenen?

Wat voor jou de beste step is, hangt dan ook van verschillende factoren af. Verderop in dit artikel vind je een aantal van de beste volwassene steps, afhankelijk van hoe ver je ermee wilt rijden.

? Mag een elektrische step voor volwassenen de weg op?

In Nederland mag je met de meeste e-steps de weg niet op. Hieronder vind je een aantal alternatieven, waarmee dat wel mag!

Elektrische step voor volwassenen of niet-elektrisch?

De eerste en waarschijnlijk belangrijkste keuze die je moet gaan maken, is of jouw volwassene step wel of niet elektrisch wordt.

Beide opties hebben natuurlijk voor en nadelen. De reden voor veel mensen om elektrisch te kiezen, is dat je je er gemakkelijk en snel over korte afstanden mee kunt verplaatsen, zonder meteen bezweet op je werk aan te komen.

Een belangrijk nadeel is dat de elektrische step in Nederland vaak de weg nog niet op mag.

Daarnaast heb je met een niet-elektrische step het grote voordeel van een vaste work-out in je dagelijkse programma. (Wist je namelijk dat steppen goed is voor best veel als sport?)

Wat is de beste step voor volwassenen?

Hieronder zullen we gaan zien dat “de beste volwassene step” heel erg persoonlijk is. Verderop in dit artikel vind je tips voor het vinden van jouw ideale step. Volwassenen verschillen namelijk nogal van elkaar, dus dé beste step bestaat eigenlijk niet.

Toch zijn er natuurlijk wel een aantal steps aan te wijzen die bijzonder goed beoordeeld worden. En wat mij betreft is het exemplaar hieronder de beste step. Volwassen kun je hier in ieder geval op voor de dag komen!

Mijn persoonlijke favoriet is de Micro Urban. Hij stept prettig en soepel, is bijzonder licht en heel eenvoudig op te vouwen. Dat maakt het in mijn ogen de perfecte volwassen step voor dagelijks woon-werkverkeer.

Er zijn nog wat meer step-achtige elektrische voertuigen die de weg op mogen. Hieronder gaan we het verder vooral hebben over algemene eigenschappen die zowel gelden voor elektrisch als niet-elektrisch.

Eerst volgen hier nog een aantal populaire steps voor volwassenen, ingedeeld per categorie.

Let op! De aanbevolen maximale belasting voor al deze steps is 100 kilo. Ben je op zoek naar een step voor iemand die zwaarder is dan dat? Vraag dan de verkopers achter de onderstaande links om advies!

Voor afstanden tot 3 kilometer

Oxelo SC Mid 7

Voor volwassenen tussen de 1,45m en 1,85m en geschikt voor kleine verplaatsingen in de stad. Bekijk bij Decathlon.

De Oxelo STEP SC MID 7
De Oxelo STEP SC MID 7. Foto: Decathlon.
De Oxelo Town 7 XL.
De Oxelo Town 7 XL. Foto: Decathlon.

Oxelo Town 7 XL

Geschikt voor langere mensen tot ongeveer 1,95. Ook voor ritten tot zo’n 3 kilometer. Bekijk bij Decathlon.

Voor rond de 5 kilometer

De Oxelo Town 9 werd ontwikkeld voor verplaatsingen van rond de 5 kilometer en is geschikt voor mensen tot zo’n 1,95 meter. Bekijk bij Decathlon.

De Oxelo Town 9 EF V2
De Oxelo Town 9 EF V2. Foto: Decathlon

Micro Urban

Op mijn eigen Micro Urban heb ik al regelmatig een grotere afstand dan 5 kilometer gestept. Toch is hij op zijn best op 3 tot 5 kilometer, in combinatie met het openbaar vervoer, want hij is bijzonder makkelijk in te klappen en te dragen!

Voor de lange afstand

Voor langere afstanden gaat het bij een volwassen step vooral om het comfort. Je wilt een beetje eenvoudig snelheid kunnen maken, maar ook en relaxte houding hebben zodat je het steppen lang kunt volhouden.

Micro Suspension

Met de Micro Suspension heb je weliswaar niet die ondersteuning, maar wel het comfort van extra vering. Daarom is hij geschikter voor langere afstanden en over onregelmatige ondergronden. Hij is ook nog eens een stuk goedkoper dan e-steps of steps met trapondersteuning. Je bestelt hem hier (in het zwart of brons).

De Micro Suspension
De Micro Suspension.

En dit stept mijn vriendin…

Aangestoken door mijn enthousiasme over de Micro Step, besloot mijn vriendin ook een step aan te schaffen.

Zij wilde iets meer kleur en een wat hipper design. De keuze viel daarom op deze JD Bug Smart. Naast zijn mooie uiterlijk, heeft ook deze een paar belangrijke pluspunten:

  • Erg goede prijs-kwaliteit verhouding
  • Draagbaar en lichtgewicht
  • Klapt makkelijk in elkaar
  • Rijdt bijzonder soepel
  • Grotere wielen dan normaal, wat hem snel maakt

Natuurlijk heb ik hem ook geprobeerd en ik moet zeggen: hij rijdt net zo lekker als mijn eigen vertrouwde step. Een echte aanrader dus voor wie op zoek is naar een beetje meer flair!

Bestel ‘m bij Bol.com >

Mijn ervaringen en overwegingen

Steps voor volwassenen zijn er in steeds meer verschillende modellen. Dat is niet voor niets: steppen is al lang niet meer alleen voor kinderen. Een step is een ideaal vervoermiddel voor korte afstanden. Bijvoorbeeld van je woning naar de trein, en van het station naar je werk. 

Dankzij die populariteit zijn er inmiddels heel wat modellen op de markt. Welke step voor volwassenen moet je dan kiezen? Hieronder beschrijf ik mijn ervaringen met mijn step, zodat jij hopelijk ook een beter beeld krijgt waar je rekening mee moet houden.

En dit is hem: mijn eerste volwassene step, waar de ervaringen hieronder over gaan.

De Micro Urban.

Dit is mijn eerste volwassene step
Dit is mijn eerste volwassene step

1. Gewicht en draaggemak

Het makkelijk kunnen dragen van de step stond voor mij voorop. Dat moet in ieder geval gemakkelijker zijn dan bij een vouwfiets, anders is het hele voordeel van steppen naar het station weg. Daarom heb ik zelf gekozen voor het Zwitserse merk Micro steps.

Micro is gespecialiseerd in vervoermiddelen voor in de stad, waar gemak en functionaliteit voorop staan.

Het design van de steps van Micro is daarom extreem simpel. Mijn eigen model klap ik met twee simpele handelingen in of uit. Opgevouwen is het een makkelijk draagbaar pakketje van nog geen vijf kilo. Lichter dan mijn kat!

Dat zegt misschien ook iets over de kat. Enfin.

Er zijn ook nog lichtere steps op de markt, maar dat gaat al snel ten koste van het comfort. Nou moet ik wel zeggen dat ik behoorlijk lang ben (daarover meer onder het kopje hoogte), maar ook als jij dat niet bent zou ik je alsnog aanraden niet voor het allerlichtste model te gaan.

Een step van rond de 5 kilo die goed ingeklapt kan worden, schuif je in de trein gemakkelijk onder de bank of in het bagagerek. Veel kleiner hoeft dus niet. En als je er dan een stuk mee moet lopen, is steppen niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je spierballen.

Houd voor een goed gebruiksgemak van je volwassenen step dus rekening met:

  • Het gewicht (ga voor een kilo of 5)
  • De grootte van de step in opgevouwen toestand
  • Het gemak van in- en uitklappen (twee handelingen moet genoeg zijn)
Je volwassene step moet natuurlijk niet te zwaar zijn, anders sjouw je je een breuk in de trein
Je volwassene step moet natuurlijk niet te zwaar zijn, anders sjouw je je een breuk in de trein

2. Hoogte

Overigens moet je niet schrikken van het woord “micro”. Zelf had ik dat wel: ik liet me een tijd tegenhouden omdat ik mezelf al voorover gevouwen door de stad zag steppen, over mijn veel te lage stuur gebogen.

Dat valt heel erg mee! En ik ben 1,90m, dus ga maar na 😉

Het is belangrijk dat je goed rechtop kunt staan. Is het stuur te laag, dan moet je voortdurend voorover leunen. Dat ga je voelen in je armen, handen en heupen.

Test dus in de winkel, of na het thuisbezorgen, of je goed recht op kunt staan met je handen aan het stuur. Zet één voet op de plank, je andere op de grond, en beweeg jezelf heel relaxed naar voren. Hoe is je houding?

Het stuur van mijn step heeft een hoogte van 79 – 107 cm. In de praktijk heb ik hem altijd in de hoogste stand staan. Dan geeft hij ook een geruststellende “klik” bij het uitschuiven.

De step heeft een juiste hoogte als je ontspannen rechtop kunt staan terwijl je met je afzetbeen de grond raakt.
De step heeft een juiste hoogte als je ontspannen rechtop kunt staan terwijl je met je afzetbeen de grond raakt.

3. Harde wielen of luchtbanden

Hoogte en gewicht zijn vooral afhankelijk van je eigen bouw. Nu komen we bij de afwegingen die invloed hebben op het steppen zelf.

Een belangrijke keuze wanneer je als volwassene een step gaat kopen, is die tussen banden met lucht of harde wielen. 

Op lucht rijden is natuurlijk niet voor niets de standaard bij andere voertuigen op wielen. Fiets, motor, scooter, auto… Allemaal banden met lucht. Dat type banden is beter in staat om oneffenheden in het wegdek op te vangen dan massieve wielen. Veel comfortabeler dus, die luchtbanden.

Waarom moeten er dan zo nodig ook steps met harde wielen zijn?

Dat is omdat je op een step anders beweegt dan op de hierboven genoemde voertuigen. Je hebt bijvoorbeeld minder last van een oneffen wegdek dan je op een fiets met harde wielen zou hebben.

Maar het belangrijkste argument voor harde wielen, vind ik dat je er gemakkelijker snelheid mee kunt maken.

De wielen op een step voor volwassenen zijn al klein genoeg: met harde wielen is snelheid maken makkelijker.
Je wielen zijn al klein genoeg, met harde heb je minder weerstand en is snelheid maken gemakkelijker.

De wielen zijn klein, daardoor moet je al genoeg je best doen om snelheid te maken. Met harde wielen heb je minder last van weerstand van de weg dan met luchtbanden. (Ga maar na: wat rolt er soepeler over een tafel, een bolletje wol of een knikker?)

Net als bij bijvoorbeeld skates en rolschaatsen, die hebben ook harde wielen.

Zelf heb ik daarom gekozen voor een step met harde wielen. Over de meeste ondergronden gaat dat prima. Je rijdt vaak op een trottoir (stoeptegels) of fietspad (asfalt). Dat kunnen deze wielen prima aan.

Zonde van de snelheid die je dan verliest met luchtbanden. Met mijn step haal ik geregeld zelfs fietsers in.

Kies bij de wielen dus:

  • Luchtbanden als je relatief korte afstanden aflegt over oneffen ondergrond
  • Harde wielen als je veel over strakke ondergronden rijdt en langere afstanden wilt afleggen

4. Vering of niet

Mijn step heeft voor een lichte vering, om de ergste schokken op het stuur op te vangen. Maar, over een erg hobbelige weg steppen is nog steeds niet heel erg prettig. Een stukje gaat prima, dat wel. 

En het is beter dan niets. Ik heb ook een model getest waar helemaal geen vering in zat, langs de grachten van Amsterdam. Voor wie er niet bekend mee is: die straten zijn één en al klinker, en in de loop der jaren nogal verzakt. Flink veel hobbels dus, en op een step zonder vering voel je ze allemaal doordreunen in je armen en schouders. 

Dan heb ik het nog niet eens over het lawaai dat het maakt!

Daarom zou ik je altijd aanraden om voor vering te kiezen. In ieder geval een basisvering.

Met een ideale step ondergrond als deze heb je nauwelijks vering nodig.
Met een ideale step ondergrond als deze heb je nauwelijks vering nodig.

5. De staplank: hoogte en breedte

Deze heeft van de drie factoren het meeste te maken met persoonlijke voorkeur.

De plank van mijn step is net breed genoeg om er met twee voeten op te staan. Dat is een beetje passen en meten, maar voor mij is het prima. Zo vaak sta ik er namelijk niet met beide voeten op. 

Net wat jij fijn vindt dus.

Dat geldt ook voor de hoogte. Een lage plank betekent comfortabeler afzetten. Je steppende voet en staande voet zijn dan immers min of meer dezelfde hoogte.

Ga maar na, als de plank hoger is, moet je met je voet verder naar beneden om tegen de grond te kunnen afzetten. Je hoeft dus minder door je heup en knie te buigen om af te zetten. Daardoor kunnen de spieren in het staande been beter rusten, om na de wissel weer fris en fruitig verder te gaan met afzetten. Minder kans op verzuring dus.

Voor het nadeel aan een té lage plank, hoef je alleen maar te denken aan een lage sportwagen die over een verkeersdrempel rijdt. Je hebt er vast wel eens een zien (en vooral ook horen) gaan. Stapvoets de drempel naderen, maar er toch overheen met een schurend geluid alsof de hele onderkant open wordt gereten.

Tsja. Ook dat is iets dat je aan moet leren voelen. Mijn plank is weliswaar wat hoger, toch heb ik in het begin ook een paar keer het idee gehad dat ik hem doormidden brak op een stoepje dat iets hoger was dan ik dacht.

6. Spatbord

Je denkt misschien dat een spatbord alleen iets is voor fietsen of brommers, maar niets is minder waar. Wij zijn hier zelf door schade en schande achtergekomen.

7. Wat is jouw beste step voor volwassenen?

And there you have it.

De belangrijkste overwegingen bij het kopen van jouw volwassenen step. Wat de beste step voor volwassenen voor jou is, hangt uiteindelijk af van je eigen voorkeuren.

Maar je hebt nu in ieder geval een boodschappenlijstje om rekening mee te houden:

  • Handzaam pakketje in opgevouwen stand
  • Makkelijk in en uit te klappen
  • Hoogte waar je goed rechtop op kunt staan
  • Harde wielen, tenzij jouw situatie anders verlangt
  • Ten minste een lichte voorververing
  • Plank waar je met twee voeten op kunt
  • Lage plank, maar niet té laag

Sport steps voor volwassenen

Last but not least: wil je steppen als sport gaan beoefenen, in plaats van als handige manier om van a naar b te komen? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een heel ander type volwassen step.

De draagbaarheid is namelijk veel minder belangrijk wanneer het vooral je doel is om een lekker stuk te kunnen steppen om aan je conditie te werken.

In plaats van een step voor volwassenen, hebben we het dan meestal over een kickbike. En dat is eigenlijk precies wat de naam doet vermoeden: iets tussen een fiets en een step in.

Het voordeel is dat je hierdoor veel gemakkelijker vaart kunt maken met de verschillende manieren van steppen. Ook kun je comfortabeler (veel) grotere afstanden afleggen

Hieronder vind je een aantal van de populairste kickbikes op Bol.com.

Voor explosieve snelheid

De Kickbike Sport Step G4 is de topper onder de sportieve steps. Het gebogen stuur zorgt voor een goede en actieve houding, net als op een racefiets. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Voor die steprondjes met je hond

De Freerider is een voordelige keuze, voor het wat meer ontspannen step-toer-werk. Ideaal om te steppen met je hond, bijvoorbeeld.

Voor de rustige toertocht

Voor langere toertochten in een rustiger tempo is de Step Cross Fix een goede keuze. Door het rechte stuur sta je rechter op de step.

Steppend de stad door

De Kickbike City is gemaakt voor het stadsleven. Ideaal voor tochten die te lang zijn voor de steps hierboven, maar waar toch het ov niet aan te pas komt. Met je rugzak in het mandje kom je bovendien niet compleet bezweet op je werk aan!


1 reactie

Ed · december 2, 2021 op 10:44 am

Alhoewel de Kickbike veel bekendheid geniet, zijn er andere merken die het merk kwalitatief en qua rijeigenschappen naar de kroon steken. Bijvoorbeeld: Mibo, Kostka en (in iets mindere mate) Yedoo en Crussis. Kende de in Taiwan geproduceerde Kickbike voorheen nog wel een prijsvoordeel, door de geëxplodeerde containerprijzen is dat volledig weg. Veel Europese steps zijn daardoor zelfs voordeliger!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.