E-steps zijn in Nederland nog lang niet altijd legaal. Sterker nog: de meesten mogen de weg helemaal niet op. Ga je een elektrische step kopen, hoe weet je dan wanneer je het risico loopt op een bekeuring of het in beslag nemen van je step? Welke elektrische step mag op de weg?
Snel elektrische steps bekijken?
Wil je snel een goede elektrische step die de weg op mag? In de tabel hieronder zetten we legale opties voor je op een rijtje. Of scroll verder voor de rest van het artikel, waar we uitleggen wanneer een elektrische step de weg op mag!
Deze 6 elektrische steps mogen op de weg
Je mag met een elektrische step alleen de weg op wanneer deze is goedgekeurd door het RDW. Elektrische steps worden door de Nederlandse wet namelijk gezien als bijzondere brommer. Dat wil zeggen dat ze moeten voldoen aan bepaalde veiligheidseisen, zoals:
- Goed werkende remmen en lichten
- Goedgekeurde luchtbanden
Daarnaast moet er een WA verzekering voor de step zijn afgesloten. Dat hangt dan weer met elkaar samen, want een voertuig dat niet is goedgekeurd, kun je ook niet laten verzekeren.
Allemaal leuk een aardig, maar welke steps zijn dan goedgekeurd door RDW en mogen de weg op? Als je het begrip “step” ruimhartig hanteert, zijn dat er nog best een aantal.
1. Step met trapondersteuning! (Ideaal voor woon-werkverkeer)
Omdat er dus nogal wat regels zijn die het moeilijk maken met de elektrische step de weg op te gaan, introduceerde Kostka een step die de ingewikkelde regelgeving rond bijzondere brommers omzeilt.
Deze elektrische step geeft alleen ondersteuning wanneer je zelf ook stept Daardoor valt hij onder dezelfde wetgeving als (elektrische) fietsen en mag hij dus de weg op.
Met een gewicht van rond de 13 kilo is hij natuurlijk wat zwaarder dan een niet-elektrische step, maar nog altijd handzamer dan veel andere opties in dit lijstje.
Voordelen
- Mag op de Nederlandse weg (uniek!)
- Geen risico op een boete of in beslag name
- Handzaam en goed draagbaar
- Ideale combinatie van sporten en comfort
Nadelen
- Aan de zware kant
- Iets groter dan veel alternatieven
2. Trikke
En daarmee hebben we het daadwerkelijke step gedeelte van deze lijst met elektrische steps die de weg op mogen ook meteen wel gehad.
Deze Trikke is een voorbeeld van een door het RDW goedgekeurde “bijzondere bromfiets” die dus de weg op mag.
Het is eigenlijk een soort kruising tussen een gewone scooter en een segway.
Te koop via de website van Trikke en bij sommige fietsen- en stepwinkels.
Voordelen
- Wendbaar en compact: handig in de stad
- Met de hybride variant – waarop je zelf meebeweegt – activeer je veel verschillende spiergroepen
Nadelen
- Behoorlijk prijzig
3. Swing Trike
Leek de Trikke op een kruising tussen een scooter en een step, de Swing Trike heeft nog het meeste weg van een veredelde miniatuur grasmaaier.
Je ziet het, een lijst maken van welke elektrische steps de weg op mogen is een beetje zoeken en bij elkaar schrapen wat je kunt vinden.
De Swing koop je via de website of bij je lokale fiets- of stepwinkel, al zou ik niet zo goed weten waarom je dat zou doen.
Voordelen
- Eigenlijk alleen dat hij überhaupt is goedgekeurd voor de openbare weg
Nadelen
- Erg duur
- Persoonlijk zou ik er nog niet dood op gevonden willen worden
4. Kickbike Fat Max
De Kickbike Fat Max lijkt tenminste wat meer op een step dan de voorgaande twee exemplaren. Toch is deze lang niet ideaal om te gebruiken voor woon-werkverkeer.
Dan kun je beter een vouwfiets gebruiken, die is nog handzamer in de trein.
Met die grote wielen is dit een beetje de mounainbike onder de elektrische steps. Leuk als je door het bos of “offroad” naar je werk kunt steppen.
En goed nieuws! Deze is gewoon te koop via Bol.com
Voordelen
- Ziet er stoer uit
- Stabiel door de grote wielen, kan goed overweg op steen maar ook zachtere ondergronden en zelfs sneeuw
- Relatief goedkoop, in vergelijking tot de andere modellen in dit lijstje
Nadelen
- Vrij groot en log, dus niet handig voor combinatie met het OV
5. Kickbike Cruise
Let op! Dit is een twijfelgevalletje, informeer dus altijd goed bij de verkoper of je hier echt de openbare weg mee op mag en of je hem kunt verzekeren.
Hij maakt namelijk – net als nummer 1 in dit lijstje – gebruik van ondersteuning, waarmee hij onder de elektrische fietsen wet zou vallen. Toch staat dat nergens specifiek aangegeven.
Prima geschikt om mee door de stad te cruisen. Ideaal voor woon-werkverkeer of om gewoon een leuke rit mee te maken.
Ook te bestellen via Bol.com
Voordelen
- Stevig frame, voorvork kan tegen een stootje
- Ideaal voor wie een combinatie zoekt tussen elektrisch en sportief
Nadelen
- Nog steeds niet erg handzaam mee te nemen in het openbaar vervoer
6. Andere bijzondere bromfietsen
Verder zijn ook zogenaamde “bijzondere bromfietsen” van Segway, Zappy3, Virto, Paukool, Ninebot, Lef, Robin-M1 en Qugo legaal voor gebruik in Nederland.
Deze modellen komen wel erg ver bij het idee “step” vandaan. Daarom hebben ze geen individuele plek in deze lijst, maar voor de volledigheid noem ik ze hier toch.
Natuurlijk verandert de lijst van elektrische steps die de weg op mogen voortdurend. Voor een complete up-to-date lijst, kun je terecht op de website van RDW zelf.
Belangrijk om te weten over welke elektrische step op de weg mag
In het buitenland is de e-step al veel breder omarmd. Met als gevolg dat veel mensen er op vakantie mee rond hebben gereden en zich afvragen welke elektrische step legaal is in Nederland.
Hopelijk heb je daar inmiddels een wat beter beeld bij. Maar, de regelgeving stopt natuurlijk niet wanneer de elektrische step door het RDW is goedgekeurd.
Voordat je dus met een elektrische step de openbare weg op gaat, zijn er een paar dingen belangrijk om te weten. Lees meer over de elektrische step in Nederland, de ontwikkelingen en de regelgeving. Hieronder vind je drie veelgestelde vragen over elektrische steps en de openbare weg.
Een elektrische step mag in principe op de weg, wanneer hij is goedgekeurd door RDW. In Nederland worden elektrische steps namelijk gezien als bijzondere bromfiets.
Met een elektrische step houd je je aan de regels voor scooters en bromfietsers. Dat betekent dat je op (brom-)fietspaden moet rijden wanneer die beschikbaar zijn.
Ja, om met een elektrische step de openbare weg op te mogen, moet hij net als andere motorvoertuigen WA zijn verzekerd. Rondrijden op een onverzekerde step kan je een bekeuring opleveren. Ook kan je step in beslag worden genomen. Een gewone aansprakelijkheidsverzekering is niet voldoende!
Als je wordt aangehouden op een elektrische step die niet is goedgekeurd of verzekerd, riskeer je een fikse boete en het in beslag nemen van je step.
Regels op een rijtje
Heb je een elektrische step gevonden waarmee je de weg op mag? Mooi! Neem dan nog even deze regels in acht, dan moet alles goed komen!
- Volg de wetgeving voor snorfietsen / scooters. Dat houdt in dat je op het fietspad rijt met een elektrische step die de weg op mag (behalve in Amsterdam, daar ligt het wat ingewikkelder)
- Zorg altijd voor verlichting in het donker
- Dronken op de elektrische step is natuurlijk uit den boze
- Een elektrische step moet altijd WA verzekerd zijn
- Je moet minimaal 16 jaar oud zijn
- Een helm is verplicht bij een hogere maximumsnelheid dan 25 km/h (net als bij brommers en e-bikes)
- Rijd zoveel mogelijk rechts
- In sommige gevallen is een rijbewijs nodig (ook weer volgens de richtlijnen voor scooters en bromfietsen)
0 reacties