Elektrische step voor je kind | Regels en Kooptips

Kinderstep koopgids > Elektrische kindersteps

Overweeg je een elektrische step voor je kind te kopen, maar weet je niet zeker wat de regels daarvoor zijn? Of ben je gewoon benieuwd welke elektrische step voor jouw kind geschikt is?

Hieronder lees je alles wat je moet weten. Van de wetgeving waar je rekening mee moet houden, via een aantal belangrijke tips voor de aanschaf tot vier goed gewaardeerde elektrische kindersteps op de markt.

Elektrische step voor je kind, dit zijn de regels en kooptips

Elektrische step voor je kind: dit zijn de regels

Officieel mag je kind met een elektrische step niet op de openbare weg rijden. Dat zit zo.

Een elektrische step mag in Nederland meestal niet de openbare weg op. De enkele steps die dat wel mogen, zijn speciaal goedgekeurd door het RDW. Dat betekent dat ze worden gezien als bijzondere bromfiets. En dus moet je een (brommer)rijbewijs hebben om erop te mogen rijden.

Je kind op een elektrische step laten rijden is dus geheel op eigen risico. In de praktijk wordt er – ook onder volwassenen – weinig op gehandhaafd, maar je loopt het risico op een boete en het in beslag nemen van de step.

Toch zie je deze e-steps steeds vaker, net als deze toffe elektrische kinderauto’s.

Er zijn dan ook al verschillende speciale elektrische kindersteps te krijgen. Daarbij kun je het beste kiezen voor een exemplaar met snelheidsbegrenzing.

Welke elektrische steps voor kinderen zijn geschikt?

Met zo’n begrenzing kan je kleine snelheidsduivel namelijk niet uit enthousiasme gevaarlijk hard met de step rond gaan racen. Maak duidelijke afspraken over waar de step gebruikt mag worden, bijvoorbeeld alleen op jullie eigen terrein of op een woonerf waar al veel buiten wordt gespeeld.

Bovendien is de elektrische step in veel andere (Europese) landen wel toegestaan. En omdat je ze makkelijk inklapt en in de auto schuift, zijn ze ideaal voor op de camping.

Ben je in plaats daarvan op zoek naar step waarmee je kind ook meteen sportief bezig is? Bekijk dan eens onze kindersteppen koopgids.

Elektrische kinderstep kooptips

Voordat we overgaan naar een overzicht van elektrische kindersteps op de markt, tot slot nog wat zaken om rekening mee te houden:

  • De hoogte van het stuur. Hoe je die bepaalt, lees je in ons artikel over de juiste hoogte van een stepstuur.
  • De draagkracht. Dit staat bij vrijwel iedere step duidelijk aangegeven in de productspecificaties.
  • Zijn er plekken waar je kind veilig kan rijden met de e-step en waar dit ook niet zal leiden tot inbeslagname?
  • Bescherming mag natuurlijk ook niet worden vergeten: denk aan een helm en knie-, elleboog- en polsbeschermers.

Heb je inmiddels duidelijk dat je toch een elektrische kinderstep wilt kopen? Dan is het nu tijd voor een overzicht van de best gewaardeerde exemplaren op de (online) markt.

Alleen steps die niet sneller gaan dan 12 kilometer per uur hebben we in deze lijst opgenomen. Er zijn ook snellere exemplaren op de markt, maar gezien de regelgeving en veiligheid vinden we het niet verantwoord om die te promoten.

Denver SCK-5300BLACK

Deze e-step haalt maximaal 6 kilometer per uur. Die snelheid wordt met een knop in de voetplaat aangehouden wanneer de step eenmaal op gang is. Om heerlijk kalm mee rond te tuffen dus.

Ook niet onbelangrijk: met verschillende tevreden kopers op Bol.

Dit is de elektrische kinderstep Denver

VidaXL met zadel 120W rood

Met deze step kan je kind al helemaal in alle rust op ontdekkingstoch. Nou ja, niet te ver natuurlijk, want dat mag dus officieel niet met deze step.

De VidaXL 120w haalt maximaal 12 kilometer per uur. Een stukje sneller dus dan het exemplaar hierboven, maar nog steeds niet sneller dan de gemiddelde kinderfiets.

Dit is een elektrische step voor je kind met zitje

Xootz Electric 12V Zwart

Een mooi afgewerkte elektrische step voor je kind die bovendien niet sneller gaat dan 8 kilometer per uur. Daarnaast zijn er behoorlijk wat tevreden reviews te lezen van mensen die het als ideaal speelgoed omschrijven.

Een elektrische step voor je kind die niet al te snel kan

Nadeel: deze step is niet altijd even goed leverbaar.

Point of view (roze of blauw) elektrische step voor je kind

Natuurlijk zijn ook elektrische kindersteps er gewoon in die goede oude “roze en blauwe uitvoering”. Net als de eerste step van dit lijstje halen deze leuk uitgevoerde steps maximaal 6 kilometer per uur en wordt die snelheid aangehouden via de voetplaat.