Het is natuurlijk van groot belang dat je comfortabel op je nieuwe step kunt rijden. Anders laat je hem al na een paar keer steppen in de schuur staan. Zonde! De hoogte speelt in dat comfort een grote rol. Maar, hoe hoog moet het stuur van een step zijn?

De hoogte van het stuur van de step bepaalt namelijk of je ontspannen rechtop kunt steppen, of juist voortdurend voorovergebogen bent. En laten we wel wezen: een veel te grote persoon op een veel te klein stepje is ook gewoon een beetje een armoedig gezicht.

Geen zorgen! Dit artikel gaat je verder helpen. Daarbij bespreek ik twee factoren die je in je overweging mee zou moeten nemen:

  • Uiteraard je eigen lengte
  • Hoe je de step gaat gebruiken

Behalve de hoogte van het stuur zijn er natuurlijk nog meer factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste step. De hoogte van de plank, wel of geen vering en de hardheid van je wielen bijvoorbeeld. Wil je daar ook informatie over? Die vind je in het artikel waarin we laten zien hoe je de juiste step voor volwassenen kunt vinden.

Hoe hoog moet het stuur van een step zijn?
Ik zal je alvast verklappen: dit is dus te laag

Het belang van de juiste hoogte van het stuur

Zoals gezegd is het voor het comfort van belang dat je stuur de juiste hoogte heeft, maar er is nog een belangrijke reden. Namelijk veiligheid.

Want een stuur dat te laag is kan dan wel zorgen voor oncomfortabel steppen, een te hoog stuur geeft je minder controle over de step.

Het wordt lastiger om te sturen, je verliest eerder de controle en als er iets gebeurt val je eerder met je gezicht op de dwarsbalk van het stuur. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je natuurlijk eerder ongelukken veroorzaakt als je minder controle hebt.

Dus nu we het belang van een goede stuurhoogte duidelijk hebben, wordt het tijd om te kijken hoe je die hoogte bepaalt.

voor veilig rijden op je step is de hoogte van het stuur belangrijk
Veilig rijden op je step betekent niet alleen bescherming dragen. Ook de hoogte van het stuur is belangrijk!

Hoogte stuur van je step & jouw lengte

Hoe hoog het stuur van je step moet zijn, hangt uiteraard af van jouw eigen lengte. Dat is een inkoppertje toch?

Maar je bent hier waarschijnlijk omdat je je afvraagt hoe hoog het stuur van je step in jouw geval dan precies moet zijn.

Daar is een handige vuistregel voor, namelijk dat het stuur tussen je heupen en je middel moet komen wanneer je op de plank van de step staat. Dat geeft de ideale mix van comfort en goede controle.

Bij de meeste steps staat de hoogte van de step vermeld. Meet dus simpelweg de hoogte van je eigen heupen op, dan weet je precies of een step wel of niet geschikt is voor jou.

Een voorbeeldje: mijn eigen heuphoogte is zo’n 105 cm. Het screenshot hieronder is van mijn eigen step. Zoals je kunt zien: klopt perfect! (Er staat een nulletje te veel in, het stuur is echt maximaal 107 cm, niet 1070.)

Deze tabel geeft de hoogte van het stuur van mijn step aan
Bekijk deze step hier

Let op! Maak deze fout niet…

Zoals je hierboven kunt zien, staat bij veel steps een minimale en een maximale stuurhoogte. Je kunt het stuur dan in of uitschuiven.

Het lijkt hierdoor misschien of de step hierboven geschikt is voor een heuphoogte van 79 – 107 cm. Dat is niet het geval.

Bij het uitschuiven van het stuur, klikt hij namelijk pas in de hoogste stand vast. Je kunt er dus niet voor kiezen om hem gewoon iets minder ver uit te schuiven als je zelf toevallig iets korter bent.

Waarom ze dan toch de minimale en maximale stuurhoogte geven? Ja, dat vraag ik me dus ook af. Waarschijnlijk zodat je ook kunt zien hoe compact de step in ingevouwen toestand is.

Mijn advies: zoek naar een step die in de hoogste stand zo goed mogelijk bij jouw heuphoogte past.

Wanneer alleen de “bar height” genoemd wordt

In Nederland gaat het dus meestal over de hoogte van de step, maar zeker in het buitenland is het gebruik om te spreken over de bar height van een step.

Dat is iets anders dan de maximale stuurhoogte, waarmee meestal de hoogte van het stuur boven de grond wordt genoemd. Het gaat bij bar height echt om de lengte van de balk waar het stuur aan vast zit.

Dat is wat lastiger meten, maar daarbij kun je dit tabelletje gebruiken als leidraad.

Lengte stepper (cm)Bar height (cm)
12241
13043
13746
14548
15251
16055
168 58
17561
18364
19067

Je ziet het: dat is wel een stukje lager dan de hoogte die we hierboven hadden berekend. Zelf ben ik bijvoorbeeld 1m90. Volgens deze tabel zou ik een bar height nodig hebben van 67 cm, terwijl we hierboven hebben gezien dat de hoogte van mijn stepstuur op 107 cm uit komt.

Dat komt omdat er onder die bar natuurlijk nog een wiel en wielbasis onder die balk zitten.

Met mijn beste fotobewerking skills heb ik geprobeerd het verschil een beetje inzichtelijker te maken.

Hier zie je het verschil tussen stuurhoogte en "bar height"

De betrouwbaarste manier blijft het opmeten van je heuphoogte en te zoeken naar een (maximale) stuurhoogte die daar een paar centimeter boven zit. Zo weet je welke hoogte het stuur van jouw step moet hebben!

Hoogte van het stuur & gebruik

Tot slot vind ik het ook belangrijk om je af te vragen hoe je de step gaat gebruiken.

Wordt het elke dag een lange rit naar je werk? Dan is comfort waarschijnlijk de belangrijkste factor. Als je groot of lang bent, is een wat grotere step dan aan te bevelen.

Of ga je juist een klein stukje naar de metro of trein steppen en moet hij daarna makkelijk onder je stoel mee kunnen? Dan kun je ervoor kiezen om een iets lager stuur op de koop toe te nemen, als het betekent dat de step compacter opvouwt.

Dat is op zijn eigen manier comfortabel, want dan is hij eenvoudiger te dragen en op te bergen in de trein.

(Overigens kan ik je de step die ik hierboven steeds als voorbeeld gebruikte van harte aanbevelen. Ook als lang persoon step ik er erg comfortabel op en hij is nog goed draagbaar ook.)

Een stunt- of freestyle step tenslotte heeft weer heel eigen eisen, zeker wat betreft de stuurhoogte.

Ook de manier waarop je de step gaat gebruiken zou dus zeker moeten meespelen in je overwegingen.

Dus: welke hoogte het stuur van jouw step moet hebben, hangt af van jouw lengte en hoe je de step gaat gebruiken. Hopelijk heb je nu een beter beeld van hoe je de ideale stuurhoogte kunt bepalen.

Heb je toch nog vragen? Bezoek ons dan eens op Facebook. Ik zou het sowieso leuk vinden als je deze pagina daar een “like” geeft wanneer je iets aan dit artikel hebt gehad!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.