Je elektrische step verzekeren is verplicht, anders mag je er de weg niet mee op. Zelfs als hij door het RDW is goedgekeurd voor de openbare weg. Met een elektrische step kopen die legaal de weg op mag, ben je er dus nog niet.

Waarom is dat eigenlijk? Wat kost zo’n verzekering? En waar kun je je elektrische step laten verzekeren?

Spring naar:

Waarom is verzekeren verplicht?

Wat kost een verzekering voor een elektrische step?

Waar kun je een verzekering afsluiten?

Je elektrische step verzekeren geeft een gerust gevoel
Als je goed verzekerd bent, kun je je elektrische step met een gerust gevoel gebruiken.

Waarom is je elektrische step verzekeren verplicht?

Het is in Nederland verplicht om je elektrische step te verzekeren, omdat deze voor de wet geldt als bijzondere bromfiets. Net als alle andere gemotoriseerde voertuigen (behalve elektrische fietsen tot 25 km/u) is een WA verzekering daarom verplicht.

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt de eventuele schade die jij met je voertuig aan (eigendommen van) iemand anders toebrengt.

Door die verzekering verplicht te stellen, voorkomt de overheid dat iemand zijn of haar veroorzaakte schade niet kan vergoeden. De andere partij zou dan immers met de schade blijven zitten.

Heel goed dus dat een WA verzekering op voertuigen verplicht is. Maar wat betekent dit concreet voor jouw e step?

Het risico van onverzekerd rondrijden

Ten eerste loop je dan dus het risico om schade te veroorzaken waarvoor je zelf moet opdraaien. En dat kan flink in de papieren lopen, als iemand bijvoorbeeld door jouw toedoen in het ziekenhuis terecht komt!

Daarnaast loop je het risico dat je step in beslag wordt genomen en kun je een boete krijgen van zo’n €380,-

Lees ook de andere regels waar de elektrische step in Nederland aan moet voldoen.

LET OP! Een aansprakelijkheidsverzekering is NIET hetzelfde als een WA, al lijken de namen erg op elkaar. De eerste sluit je af voor jou persoonlijk, de tweede voor je voertuig. Om legaal met dat voertuig te mogen rijden, is dus echt een WA nodig.

Alleen met een kenteken en juiste WA verzekering rijd je met de meeste elektrische steps legaal rond
Alleen met een kenteken en juiste WA verzekering rijd je met de meeste elektrische steps legaal rond.

Elektrische step verzekeren zonder kenteken

Een verzekering voor je elektrische step kun je alleen afsluiten als de step een kenteken heeft. Je sluit de verzekering namelijk af op het voertuig, niet op jouzelf. Dat betekent dat een kenteken nodig is om de verzekering te registreren.

Om voor een kenteken in aanmerking te komen, moet de step eerst zijn goedgekeurd als (bijzondere) brommer.

Een goedkeuring als brommer kan door fabrikanten en importeurs aangevraagd. Bij lichte elektrische voertuigen gebeurt dit op nationaal, niet op Europees niveau. Helaas is dat een tijdrovend proces, waardoor er nog steeds erg weinig elektrische steps met een kenteken te verkrijgen zijn.

Let op! Je kunt er ook voor kiezen je elektrische step te verzekeren als bromfiets zonder kenteken. Houd echter in je achterhoofd dat je step niet voor niets geen kenteken heeft: hij is niet goedgekeurd, dus je bent nog steeds illegaal bezig!

Kun je zelf een kenteken aanvragen voor je e step?

Theoretisch gezien kun je zelf een kenteken aanvragen voor je (nog niet goedgekeurde) elektrische step. Je kunt hiervoor een keuring door het RDW aanvragen.

Wordt de step goedgekeurd? Dan kun je met het zogenaamde VIN-nummer een kenteken aanvragen (zo’n €150,-) en de step WA laten verzekeren.

Makkelijker is om te kiezen voor een step waarop beweging van de bestuurder nodig is. Net als bijvoorbeeld fietsen (al dan niet met trapondersteuning) vallen namelijk meestal wel onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Meer hierover lees je op de site van de consumentenbond.

Wat kost een verzekering voor een elektrische step?

De kosten van het verzekeren van je elektrische step, verschillen uiteraard per aanbieder. Ook je woonplaats kan echter invloed hebben. Je moet rekening houden met zo’n €50,- per jaar. Voor grote steden is dat al snel meer dan €100,-

Hieronder vergelijken we een aantal verzekeraars waar je een WA verzekering voor je e step kunt afsluiten.

De kosten van het verzekeren van je elektrische step kunnen per aanbieder flink verschillen. Goed vergelijken dus!
De kosten van het verzekeren van je elektrische step kunnen per aanbieder flink verschillen. Goed vergelijken dus!

Waar kun je een verzekering afsluiten?

In de tabel hieronder vind je een aantal aanbieders waar je goedgekeurde elektrische steps kunt verzekeren, met een prijsindicatie.

Let wel: het gaat hier meestal om de gegevens voor een bijzondere bromfiets verzekering van deze aanbieders, want de meesten hebben nog geen speciale aandacht voor de elektrische step.

De gegevens zijn op basis van 0 schadevrije jaren en basis WA. De berekeningen zijn met een Veeley V5 van eind 2019 en een nieuwwaarde van €1599,-

AanbiederBasis vaAmsterdam va
Unigarant€123,-€123,-
Bokhorst Verzekeringen€48,-€115,-
ANWB€116,-€116,-
Univé€221,-* €195,-
HemaNiet mogelijkNiet mogelijk

*Opvallend genoeg bleek Univé bij meerdere postcodes buiten de grote stad juist een aanzienlijk hoger premiebedrag te geven dan bij mijn eigen postcode in Amsterdam.


1 reactie

erik · september 6, 2022 op 12:08 pm

Let op! Je kunt er ook voor kiezen je elektrische step te verzekeren als bromfiets zonder kenteken. Houd echter in je achterhoofd dat je step niet voor niets geen kenteken heeft: hij is niet goedgekeurd, dus je bent nog steeds illegaal bezig!

Ik vraag me af welke verzekeraar je voor de WA op de openbare weg verzekert als je met je step zonder goedkeuring de weg op gaat.
Geen van genoemde verzekeringsmaatschappijen iig..

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.