Heb je de smaak helemaal te pakken en ga je het liefst iedere dag met de step naar je werk? Why stop there? Ga dit weekend ook eens een rondje steppen met je hond!
Juist ja, ook met de hond kun je steppen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om dat ook jouw nieuwe favoriete hobby te maken.
Snel naar:
- Hier moet je rekening mee houden
- Dit heb je nodig
- De eerste keer
- Het belang van opbouwen
- Hoe snel ga je?
Waarom ook jij zou moeten steppen met je hond
Steppen is allang niet meer alleen voor kinderen. Ook niet meer alleen voor volwassenen, overigens. De step verovert nu ook het huisdierdomein.
Daarmee doel ik niet op het maken van vrolijke familievideo’s waarin de hond of kat zelf capriolen uithaalt op de step. (Hoewel ze dat kennelijk wel kunnen leren…)
Nee, ik heb het over de nieuwe trend om te gaan steppen mét je hond. Steeds meer baasjes ontdekken de voordelen.
Maar, waarom dan? Wat zijn die voordelen?
- Buiten kwam je natuurlijk al, om je hond uit te laten. Maar, op de step kun je allemaal nieuwe uitlaatrondes toevoegen doordat de afstand die je kunt afleggen groter is.
- Wist je dat steppen een veelzijdige sport is, die voor heel veel dingen goed is? Het is in ieder geval een geweldige cardio!
- Je hebt een nauwer contact met je hond dan op de fiets.
- Voor de hond is het ook een stuk prettiger om mee te rennen. Jij torent minder ver boven hem uit, maar ook de snelheid is prettiger voor de hond dan op de fiets.
Houd hier rekening mee voordat je gaat steppen met je hond
Steppen is een laagdrempelige sport. Toch is het goed om met een paar dingen rekening te houden voordat je gaat steppen met je hond.
Voor jezelf
Steppen kan in principe iedereen. Houd rekening met de juiste factoren bij aanschaf, zodat je een step koopt die voor jou comfortabel is. En of je nu al heel sportief bent, of juist hopeloos uit vorm: steppen is voor heel veel goed, van je conditie tot verschillende spiergroepen.
Want je kunt het natuurlijk zo zwaar maken als je zelf wilt. Je bent hoe dan ook lekker sportief bezig, samen met je hond.
Luister wel altijd goed naar je lichaam! In principe is steppen een relatief blessurevrije sport, maar je zet wel veel spanning op je heup. Zorg dat je vaak genoeg van been wisselt.
Warm je spieren bij voorkeur van tevoren op, zodat ze goed doorbloed aan het werk kunnen. En heb je na een ronde steppen last van bijvoorbeeld je heup of knie? Misschien is het dan een beter idee om voor de volgende keer uitlaten de step toch weer even te laten staan.
Voor je hond
En je hond? Die kan in principe mee aan de step als hij is uitgegroeid en in goede fysieke conditie is. Natuurlijk is het wel heel erg afhankelijk van de opvoeding of hij geschikt is om aan de step mee te rennen.
Is je hond geneigd tijdens een wandeling erg veel aan de riem te trekken? Dan kun je waarschijnlijk het beste eerst een cursus volgen om dat gedrag af te leren. Op de step word je namelijk sneller omver getrokken. Het is dus heel belangrijk dat je hond goed luisterd en dichtbij blijft!
Houd je aan de regels!
Last maar zeker niet least: houd rekening met het verkeer om je heen. Voor de wet ben je als stepper een voetganger. Toch is het vaak veiliger om je te gedragen als een fietser. Je gaat al snel te hard voor de stoep, maar zeker met je hond naast je kun je daar al snel onveilige situaties veroorzaken.
Voor meer over de wetgeving rondom steppers, verwijs ik je graag naar dit artikel.
Daarbij hebben we het overigens over steps waarop je ook echt moet steppen. Elektrische steps zijn een heel ander verhaal. Niet alleen zijn de meeste in Nederland verboden, maar vaak gaan ze ook te snel voor honden.
Wat heb je nodig?
Goed, redenen genoeg om te gaan steppen met je hond. Wat heb je er allemaal voor nodig? Het belangrijkste is natuurlijk de step, maar er zijn meer handige spullen op de markt die het steppen voor je hond en jouzelf nog leuker maken!
Welke hondenstep kies je?
Welke hondenstep voor jullie ideaal is, hangt natuurlijk voor een groot deel af van je eigen voorkeuren.
In principe kun je natuurlijk op iedere step je hond uitlaten. Toch zijn er een aantal typen steps bij uitstek geschikt voor het uitlaten van je hond.
Zo is de Kickbike is een goede keuze, omdat je door de grotere wielen en lage plank meer controle hebt. Bekijk op Bol.com.
Een variant hierop zijn de steps van Crussis. Deze modellen zijn wat sportiever en flitsender. Voor steppen in stijl! Bekijk op Bol.com.
Een goede offroad hondenstep zijn bijvoorbeeld de Gravity M10 en de Morxes Adventure.
Eerst uitproberen? Logisch, het is toch een flinke investering. Bij Sportstep.nl kun je voor €75,- eerst een maand een hondenstep huren, om te ontdekken of steppen met je hond iets voor jullie is.
Ook leuk: de “dog powered” step! De twee offroad hondensteps van hierboven zijn daarvoor geschikt. Wel raden we je aan om je eerst meer te verdiepen, want dit is echt een heel andere tak van sport!
Wees je er ook bewust van dat deze laatste optie in Nederland alleen is toegestaan bij deze hondenrassen: Samojeed, Siberische Husky, Alaskan Malamute, Groenlandse Hond en Eskimo Hond.
Step tuig hond
Veel baasjes zweren al bij het hondentuig als alternatief voor de halsband. Je kunt je hond er gemakkelijker mee corrigeren, maar het is vooral ook heel wat comfortabeler voor de hond zelf dan zo’n band om zijn nek.
Als je gaat fietsen of steppen met je hond, dan is een tuig essentieel. Wees alsjeblieft niet de persoon die een keer net wat teveel snelheid maakt en zijn hond aan de halsband achter zich aan trekt! Je kunt je wel voorstellen dat het dan net voelt alsof je gewurgd wordt.
Hondentuig dus. Een die goed aansluit, zonder gespen bij de oksels (dat gaat schuren). De luchtweg moet goed vrij blijven en de schouders mogen niet te strak bekneld zitten.
Heupgordel
Een heupgordel is ideaal om je eigen handen vrij te houden voor aan het stuur. Je hond zit vast aan je heup en heeft vanaf daar de vrijheid om mee te draven. Wel is het daarbij dus van belang dat je hond goed genoeg getraind is om zelf mee te blijven rennen. Je hebt immers de riem niet in je handen en kunt dus minder snel corrigeren.
Een goed alternatief daarop is de Walky Dog. Dat is een buis die aan het frame van je fiets of step kan worden vastgemaakt. Aan het andere uiteinde maak je het tuig van je hond vast. Zo is er altijd een vaste afstand tussen jullie tijdens het steppen!
De Walky Dog is bovendien eenvoudig aan te passen aan de schofthoogte van je hond. Grotere honden als Duitse Herders en Retrievers hebben bijvoorbeeld twee veren nodig. Eén voor is het beste voor kleinere hondenrassen.
En zo pak je dat steppen met je hond aan
Goed, je staat nu helemaal klaar om te beginnen. Hoe pak je dat steppen met je hond dan aan?
Eerste keer steppen met je hond
Houd bij het omdoen van het hondentuig wat speling (ongeveer één vingerbreedte) tussen de riem en de schoft van de hond. Uiteraard is het ook belangrijk dat de poten niet bekneld raken. Een goed passend hondentuig is daarom essentieel. Laat je hierover goed adviseren.
Stap voor stap steppen
- Laat je hond naast de step zitten of staan. Als je hebt gekozen voor een heupriem of Walky Dog, ter hoogte daarvan.
- Lijn de hond nog niet direct aan, maar loop eerst rustig zodat de hond kan wennen om netjes in een rechte lijn naast de step te lopen. Je loopt dus zelf nog naast je step, zodat je eventueel gemakkelijk kunt corrigeren. Net zoals jullie normale rondje uitlaten.
- Bouw langzaam op tot de hond langzaam moet joggen om je bij te houden.
- Lijn de hond nu vast aan je heupriem, Walky Dog of neem de riem in je hand. Begin weer met een rustig wandeltempo, maar laat de hond wel duidelijk merken dat vooruit bewegen het doel is.
- Ga weer langzaam over tot joggen. Als dit ook goed gaat, kun je zelf op de step gaan staan en in hetzelfde tempo kalm doorsteppen.
- Neem de tijd en luister naar jezelf en je hond. Wordt de hond bang? Probeer het dan later nog eens vanaf het punt tot waar het goed ging.
Waar laat je de hond lopen?
Laat je hond bij voorkeur rechts naast je step lopen. Jij en de step zijn dan een soort schild tussen je hond en tegemoetkomend verkeer.
Opbouwen
Dit is zowel voor jezelf als voor je hond belangrijk. Zeker als je zelf al sinds je kindertijd niet meer hebt gestept, is het aan te raden om eerst zelf te oefenen. Om pijnlijke spieren, heupen en knieën te voorkomen, is het namelijk belangrijk dat je techniek klopt.
En dat is niet moeilijk, daar kan ik over meepraten. Bij mijn eerste keer steppen ging het wisselen tussen benen erg houterig. Met mijn “verkeerde” been steppen voelde heel onwennig en instabiel.
Maar al na een minuut of tien ging dat steeds soepeler.
Mijn advies: begin op een lang, recht fietspad, op een rustig moment op de dag. Zo kun je in alle rust oefenen met snelheid maken, een soepele afzetbeweging zoeken die goed voelt en oefenen met het wisselen tussen je benen.
Voor mij werkt het goed om daarbij te tellen: na elke tien afzetten wissel ik van ben. Zo raakt niet één kant overbelast, en als dat tellen een automatisme wordt, is het meteen een soort meditatie!
Ook je hond moet wennen. Aan de step, maar ook aan de beweging daarvan. Zet de step bijvoorbeeld al binnen neer, zodat je hond aan de geur kan wennen. Maak hem er ook al eens aan vast en rijd de step rustig rond, zodat je hond in de veilige omgeving van thuis kan wennen aan de manier van bewegen.
En de snelheid?
Jij kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Van rustig aan op een wandeltempo, tot keihard steppen waarbij je zelfs fietsers achter je laat.
Dat is mijn persoonlijke favoriet. Er gaat niets boven de wat bevreemde blik van een fietser die je voorbijschiet op een step.
De ideale snelheid voor een hond hangt af van het ras. Het uitgangspunt moet zijn dat hij draaft, dan loopt hij het meest ontspannen. Je herkent dit aan een stabiel ritme, waarbij spieren en gewrichten zo min mogelijk worden belast.
Bekijk de video hieronder om een goed beeld te krijgen van hoe het er uit moet zien.
Tot slot
Ten slotte gelden natuurlijk dezelfde richtlijnen als bij het “gewone” uitlaten. Zorg dat je altijd genoeg water bij je hebt om je hond te laten drinken. Bij warm weer rustiger aan doen (in onze nieuwe hete zomers laat je de step beter helemaal staan). Wees alert op heet asfalt of andere gevaarlijke ondergronden voor de pootjes.
En het belangrijkste is natuurlijk dat jullie er samen plezier aan gaan beleven!
Heb je twijfels of vragen over je eigen gezondheid of die van je hond? Neem dan altijd contact op met je arts of dierenarts.
Behalve natuurlijk een goede hondenstep – waarvan we er een paar tippen op deze pagina – heb je ook een geschikt tuig nodig waar je hond comfortabel in kan rennen. Een heupgordel of de speciaal ontwikkelde walky dog is ook van harte aan te bevelen.
Mee rennen naast een step is voor een hond comfortabeler dan naast een fiets. Dat komt omdat de step lager is en jij als baasje bovendien minder snelheid maakt dan op een fiets. De kans dat de hond wordt meegesleurd is dus veel kleiner.
Als stepper ben je voor de wet een voetganger, maar in de praktijk is het vaak veiliger om je te gedragen als een fietser. Zeker met een hond die naast je mee rent, is het belangrijkste advies om vooral rekening te houden met het verkeer om je heen en oplettend te blijven.
0 reacties