Steppen voor volwassenen wordt steeds populairder, deels dankzij de opkomst van de e-step. Maar, de elektrische step in Nederland loopt nog wat achter de feiten aan. Daarom komen ook de “zelf aangedreven” volwassen steps meer in trek. Veel gezonder, als je er zelf wat voor moet doen. Want steppen als sport heeft heel wat voordelen!

We bekijken eerst kort het beeld van de step en waarom steppen echt sport aan het worden is. Daarna vind je 8 argumenten om vaker de step te pakken. We sluiten af met een aantal tips als je ook enthousiast bent en wilt beginnen, inclusief een handig trainingsschema!

Spring meteen naar:

8 Argumenten voor de step

Trainingsschema steppen

Elke dag een half uur steppen

Waarom steppen sport is

De step wordt vaak nog gezien als kinderspeelgoed. Dat is allang niet meer terecht. Dat steppen sport is, wordt al langere tijd bewezen door mensen die er de gevaarljkste trucs op uithalen.

Maar, steeds vaker verdringt steppen fitness als de sport die vast onderdeel is van het dagelijkse leven. Dat heeft een aantal logische verklaringen. Zo is het eenvoudig in je dagelijkse routine te integreren. Daarnaast is steppen een workout waar je u tegen zegt: zowel als cario, maar je traint er ook verschillende spiergroepen mee.

Deze en andere redenen ligt ik hieronder verder toe. Daarbij heb ik me gebaseerd op mijn eigen volwassenen step ervaringen.

Is steppen sport of spel? Het is in ieder geval allang niet meer alleen voor kinderen
Is steppen sport of spel? Het is in ieder geval allang niet meer alleen voor kinderen

1. Steppen als sport voor de forens

Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking reist dagelijks met een combinatie van openbaar vervoer en fiets naar het werk. Zie alleen al de populariteit van de OV-fiets.

Maar, niet bij alle aankomststations is de OV-fiets een optie. Daarnaast tikt het dagelijks gebruik van zo’n fiets nog best aan, met €3,85 per 24 uur. De step kan dan een goed alternatief zijn. Het voordeel is namelijk dat je die kunt meenemen de trein in, zodat je ook meteen vervoer hebt van je eindstation naar kantoor.

En voor wie denkt dat je steppend langer over je woon-werkverkeer doet: die tijd win je zo weer terug.

Met de step rijd je (bijna even snel als op de fiets) naar je vertrekstation. Daar hoef je dan geen plekje te zoeken, want je step gaat gewoon mee de trein in! En op je aankomststation scheur je zo weer weg, voor het laatste stuk naar kantoor. Geen gedoe met het inchecken voor een OV-fiets en de juiste hoogte van je zadel bepalen.

En over tijdswinst gesproken…

2. Eenvoudig in je dagelijkse routine te integreren

“Geen tijd”, is waarschijnlijk het meest gebruikte argument voor mensen om niet te sporten of “de sportschool vandaag een keertje over te slaan”.

De vertaling daarvan is meestal “geen zin meer aan het einde van een lange werkdag”. Dat is ook gewoon logisch, maar toch is het belangrijk dat we voldoende blijven bewegen.

Doordat je de step zo eenvoudig kunt gebruiken voor je dagelijkse woon-werkverkeer, is steppen een sport die je eenvoudig in je dagelijkse routine kunt integreren.

Ga je nu nog een paar keer in de week ‘s avonds naar sportschool voor je portie fitness? Steppen kan die rol prima overnemen. Daarmee compenseer je dan mooi de tijd die je misschien langer onderweg bent naar je werk door de auto te laten staan.

Wedden dat je over de hele week gezien zelfs nog tijd wint? Daarnaast kom je fitter op je werk aan dan wanneer je vanuit je bed zo de auto in rol. Je dag zal productiever verlopen.

3. Zoveel calorieën verbrand je met sport steppen

Steppen is fitness!

De onderstaande gegevens zijn uiteraard een indicatie. Een precies getal is niet te geven, want dat verschilt per mens, dag en omstandigheden.

Ook is over het calorieverbruik tijdens steppen nog niet zoveel bekend als over populaire sporten als hardlopen en fietsen.

Het enige wat ik hierover online kon vinden, is een onderzoek van de University of Brighton. Daarin wordt gesteld dat 45 minuten steppen gemiddeld 350 calorieën verbrandt (ongeveer 475 per uur).

Doordat in het onderzoek ook een gemiddeld verbruik voor wandelen, hardlopen en fietsen wordt genoemd, kon ik dit vergelijken met de data van calorieënverbranden.nl. Op basis daarvan lijkt het onderzoek gebaseerd op iemand van 70kg.

Wat ik al niet over heb om de date op deze site kloppende te krijgen nietwaar? 😉 Om een lang verhaal kort te maken: dit is het gemiddelde aantal calorieën dat je verbrandt met steppen, in vergelijking tot andere sporten.

SportKcal/uur
Wandelen200
Fietsen 470
Steppen 480
Joggen580
Race-fietsen 625

Calorieën verbranden met steppen is dus een eitje. Als je de fiets voor woon-werkverkeer inruilt voor de step merk je al snel genoeg dat je meer verbrandt.

Een heel andere aanpak, maar hoeveel calorieën je hiermee verbrandt zou ik niet weten
Een heel andere manier van sportief steppen, maar hoeveel calorieën je hiermee verbrandt zou ik niet weten

4. Steppen als sport is relatief blessurevrij en veilig

Steppen is een sport die weinig risico geeft op blessures.

Doordat je dicht boven de grond bent wanneer je stept, heb je veel controle. Meer dan op bijvoorbeeld een racefiets, waar je weinig meer kunt compenseren wanneer je eenmaal uit evenwicht raakt.

Zorg er wel voor dat je met de juiste step sport. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste bewegingen maakt tijdens het steppen. Ga bijvoorbeeld niet te veel “in je heup hangen”: dat zorgt voor overbelasting. Maar vooral: luisteren naar je lichaam! Voel je pijn? Stop dan.

5. Steppen of hardlopen? Waarom niet allebei!

Ik ben al jaren een fanatiek hardloper. Helaas is mijn bouw ver verwijderd van die van de gemiddelde marathonloper die als een gazelle over het asfalt dartelt. Met mijn 1,90m en ruim 80kg heb ik altijd tegen veel heup- en knieblessures aangelopen.

Steppen is voor mij een ideale aanvulling op mijn hardlooptraining. De beweging en manier van het aanspreken van je spieren lijkt namelijk erg op hardlopen.

6. Het kan samen met je hond

We kennen allemaal het beeld van een hond die naast de fiets van zijn baasje mee rent. Tong uit de bek, blije hondengrijns op het gezicht. Tegelijkertijd is het vaak ongemakkelijk om naar te kijken, omdat die riem toch wel erg strak staat.

Toch is het een ideale manier om samen met je hond grotere afstanden af te leggen dan op een gewone wandelronde. Samen mooie nieuwe routes en natuurgebieden ontdekken is toch het mooiste wat er is?

De nieuwe trend: steppen met je hond! Voor de hond is het minstens net zo leuk, maar jij hebt veel meer controle omdat je op hetzelfde niveau bent.

Steppen met je hond, een beginnersgids
Lees meer over het samen steppen met je hond.

7. Steppen als workout voor verschillende spiergroepen

Wist je dat steppen als workout behoorlijk compleet is?

Goed, het kan niet wedijveren met zwemmen, maar je spreekt er veel verschillende spiergroepen mee aan.

Goed voor je buikspieren? Zeker! Slecht voor de knieën? Zoals ik hierboven al schreef: in ieder geval heel wat minder dan hardlopen. Strakke billen? No problemo! De step sport biedt het je allemaal.

Het is namelijk niet alleen het “trap-been” dat wordt getraind. Het been waarmee je op de step staat, ondersteunt je lichaamsgewicht en houdt je in evenwicht. Dat target weer heel andere spieren. Een ideale aanvulling op andere sporten dus!

8. Steppen is goed voor lichaam én geest

Step jezelf zen! Het is algemeen bekend dat sporten helpt om stress te verminderen. Niets nieuws daar dus.

Maar door het repetitieve karakter van steppen, kun je er heel goed een mindfulness oefening van maken. Op een lang, recht (met andere woorden: saai) fietspad, is dat precies wat ik zelf doe.

Tien keer afzetten met rechts, netjes afgeteld van tien naar nul. Wisselen met beleid. Herhalen met links. Wissel.

Super rustgevend en het focust je aandacht volledig op waar je mee bezig bent. Zo blijft er geen ruimte over voor andere gedachten en piekeringen.

Zzzteppen dus!

Steppen als sport: een compleet overzicht
Voel je lekker in je lichaam en je geest door steppen als sport te omarmen

Trainingsschema steppen: hoe begin je?

Nogmaals: ik ben geen bewegingswetenschapper of sportcoach. Ik ga het hier dus vooral over mijn eigen ervaringen hebben.

Het ideale aan steppen als sport is: iedereen kan het! En zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het heel eenvoudig in je dagelijkse routine te integreren.

Als je gaat beginnen

En dat is eigenlijk het beste trainingsschema dat je kunt hebben: elke dag een half uurtje steppen om in vorm te komen. Kwartiertje in de ochtend, onderweg naar werk, en een kwartiertje in de middag, onderweg naar huis.

Zo kom je fris en energiek op je werk aan en step je aan het einde van de dag je hoofd even lekker leeg.

Een paar dingen om in je beginners trainingsschema rekening mee te houden:

  • Zorg voor een warming-up, dus even kort stretchen of rustig beginnen. Niet meteen als een idioot richting het station denderen.
  • Maak je polsen en enkels los. Gewoon even met je handen en voeten draaien voor een goede doorbloeding.
  • Duw jezelf een paar keer van platte voeten naar het puntje van je tenen om je kuiten te activeren.
  • Met een paar squats doe je hetzelfde met je bovenbenen.
  • Zet een flinke stap naar voren en duw de hiel van je achterste been naar de grond om je hamstrings warm te maken.

Een paar workout ideeën

Er zijn eigenlijk geen regels voor een goede step workout, door het brede karakter van de sport.

Voor een goede cardio training zoek je een vlak terrein op om 20-30 minuten vrij intensief te steppen. Ideaal is bijvoorbeeld een egaal fietspad door een mooi natuurgebied. Vergeet niet om elke 5 trappen van been te wisselen, voor een gelijke training van je beide benen.

Voor een stevige intervaltraining kun je doen wat veel hardlopers doen: om de lantaarnpaal of boom van snelheid wisselen. Rijd op je maximale snelheid tot je de eerstvolgende lantaarnpaal passeert. Schakel terug naar een rustig tempo. Bij de volgende paal begin je weer te versnellen, om bij de volgende weer over te gaan naar je topsnelheid.

Zo heb je steeds een vaste afstand die je aflegt in hoge sprint, normale snelheid of tempo waarin je uitrust. Ideaal als trainingsvorm tijdens je woon-werkveer (vooral naar huis, want je gaat er wel van zweten).

Lantaarnpalen zijn ideaal voor een stevige intervaltraining
Lantaarnpalen zijn ideaal voor een stevige intervaltraining

En tot slot nog een andere vorm die daar ook bijzonder goed voor geschikt is.

Elke dag een half uur steppen (voor het ontbijt)

Wist je trouwens dat meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat sporten op een lege maag goed is om af te vallen? Je zou daarmee namelijk je lichaam trainen om energie vrij te maken uit vetten, waardoor je daar logischerwijs meer van verbrandt.

Overigens zou je door je lichaam op dat type verbranding te trainen ook een energieker gevoel ontwikkelen. Vet is namelijk een heel ander soort brandstof dan suiker, waar ons lichaam tegenwoordig vooral op draait doordat we eigenlijk nooit “zonder” zitten door de vaste maaltijden.

Suikers zijn snelle energie, voor de korte sprint al het ware. Vetten zijn voor de marathon. Door in de ochtend op een nuchtere maag al te bewegen, train je je lichaam om snel over te schakelen op de verbranding van vet wanneer de suikers op zijn.

Zelf ontbijt ik bijvoorbeeld altijd op kantoor. In de ochtend heb ik toch nooit honger, maar vroeger dwong ik mezelf om toch te eten voordat ik de deur uit ging. Zo hoorde het nu eenmaal. Totdat ik de theorie over nuchter sporten las en besloot het eens te proberen. In het begin was het lastig, maar al vrij snel merkte ik inderdaad dat ik energieker was.

Nog een reden dus om de auto in te ruilen voor de step en het openbaar vervoer om op je werk te komen!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.