E steppen is in veel andere landen al de normaalste zaak van de wereld. Bij ons nog niet. Toch zijn er ook in Nederland manieren om legaal te kunnen e steppen.
In dit artikel lees je alles wat je moet weten over e steppen. Van wanneer een e wél legaal de weg op mag tot de landen waar e steps al een vast onderdeel zijn van het straatbeeld en steden die je op de e step kunt verkennen tijdens je vakantie.
Spring naar:
E steppen in 3 veelgestelde vragen
Voor we beginnen: een kort overzicht van de e step in 3 vragen die vaak terugkomen.
Met een e step mag je alleen de openbare weg op als hij aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet het type step zijn goedgekeurd door het RDW. Daarnaast moet je step verzekerd zijn en voorzien zijn van een kenteken.
Verderop in dit artikel vind je een lijst met elektrische steps die door het RDW zijn goedgekeurd. Ook e steps die gebruik maken van ondersteuning in plaats van volledige aandrijving zijn toegestaan, want die vallen onder een andere regelgeving.
Met een (goedgekeurde) e step volg je de regels van brommers en scooters. Met een maximale snelheid van 25 km/u rijd je dus op het fietspad of de fietsstrook, of op de weg als die niet beschikbaar is.
Waarom is de e step in Nederland nog verboden?
Eigenlijk lopen we in Nederland gewoon een beetje achter als het op e steppen aankomt.
E steps worden namelijk gezien als voertuig en moeten dus aan voertuigeisen voldoen. Niets geks zo ver. Waar het mis gaat, is dat voor de e step nog geen Europese richtlijnen zijn opgesteld. Voor bijvoorbeeld auto’s, bromfietsen en elektrische fietsen is dat wel het geval.
In veel andere landen is daarom een nationale e step wet ingevoerd. Die is er bij ons nog niet. Wel hebben we een wet voor “bijzondere bromfietsen”:
Bijzondere bromfietsen gaan niet harder dan 25 kilometer per uur en hebben een elektro- of verbrandingsmotor. Gehandicaptenvoertuigen, bromfietsen en (snor)fietsen vallen onder een andere verordening en zijn geen bijzondere bromfietsen. De Segway is een voorbeeld van een bijzondere bromfiets.
Bron: Rijksoverheid
Bijzondere bromfietsen worden per type wel of niet toegelaten op de openbare weg. Dat houdt in dat een elektrische step eerst goedgekeurd moet worden door het RDW.
Een elektrische step moet worden goedgekeurd door het RDW
E steppen op een niet goedgekeurde step brengt het risico op een boete en het in beslag nemen van de step met zich mee. In de praktijk wordt er niet heel streng gehandhaafd en valt dat risico dus wel mee. Het grootste gevaar schuilt erin dat je niet verzekerd bent.
E step verzekeren
Omdat e steps worden beschouwd als bijzondere brommer (en dus een voertuig) heb je een WA verzekering nodig om er legaal op rond te rijden. Die verzekering garandeert dat eventuele schade die jij veroorzaakt, kan worden betaald.
Behalve dat het illegaal is, neem je dus ook een risico door onverzekerd rond te rijden. Wanneer je bij een ongeluk schade veroorzaakt, draai je daar zelf voor op. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen.
Verdere regelgeving voor e steppen
Verder is het belangrijk om je er bewust van te zijn dat e steppen over het algemeen dezelfde regelgeving volgt als (bijzondere) bromfietsen en scooters.
De meeste e steps kunnen niet harder dan 25 km/u. Net als bij een scooter (met blauw kenteken) rijd je hiermee dus op de fietsstrook of het fietspad. (Amsterdam is hierop een uitzondering). Is die niet aanwezig? Dan rijd je (net als fietsers) op de weg.
Een helm of rijbewijs is niet nodig. Wel moet je officieel minimaal 16 jaar oud zijn om te mogen e steppen.
Voor elektrische steps die harder kunnen dan 25 km/u gelden andere regels. Hier volg je veelal dezelfde wetten als scooters met een geel kenteken. hierop rondrijden zou ik dan ook niet aanraden, want je bent (nog) veel kwetsbaarder dan iemand op een scooter.
Toch legaal e steppen? Het kan!
Wil je met een gerust hart kunnen e steppen, zonder je druk te maken over aangehouden worden, boetes en het kwijtraken van je step? Dan heb je twee opties.
Allereerst kun je natuurlijk kiezen voor een door het RDW goedgekeurde elektrische step kiezen. Daar mag je gewoon de weg mee op. Let op! Zorg wel dat de e step is voorzien van een kenteken en verzekering. Anders rijd je alsnog illegaal rond.
Helaas komen de meeste van die goedgekeurde e steps niet bepaald in aanmerking voor de schoonheidsprijs. Ze zijn vaak log en zwaar en zien eruit als iets waar je opa of oma op rond zou kunnen rijden. Dat komt door de eisen waar ze voor het RDW aan moeten voldoen.
Een betere optie is dan om te kiezen voor een step met elektrische ondersteuning. Deze e step geeft namelijk alleen elektrische ondersteuning wanneer je zelf stept. Als jij stilstaat werkt de elektromotor ook niet. Daardoor valt hij onder de wetgeving voor elektrische fietsen met trapondersteuning en mag je er dus legaal de openbare weg mee op!
Zo ziet dat er uit
Zoals je ziet is deze e step een stuk compacter dan veel door het RDW goedgekeurde steps. Deze neem je tenminste makkelijk mee de trein in!
Een paar onderhoudstips om je e step in topconditie te houden
Wanneer je eenmaal een elektrische step hebt gevonden die je bevalt en waar je prettig op rijdt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben.
Hier volgen een aantal onderhoudstips om e steppen veilig en leuk te houden.
1. Houd de step schoon
Elektriciteit en viezigheid gaan niet goed samen. Bewegende onderdelen en viezigheid ook niet. Schoon houden dus die step!
Zorg er daarbij altijd voor dat de step is uitgeschakeld, zeker wanneer je met water aan de slag gaat.
Richt je met name op de plekken waar vuiligheid zich ophoopt, zoals rondom de wielen. Ook onderdelen als de ketting verdienen wat extra aandacht. Die kun je hetzelfde behandelen als je met de ketting van je fiets zou doen.
2. Bandenspanning
Houd ook de spanning van je banden in de gaten. Net zoals bij je auto of fiets rijd je veiliger, prettiger en zuiniger op banden met voldoende spanning.
Check het profiel om te zien of je banden aan vervanging toe zijn.
3. De accu
Een aantal dingen kunnen de levensduur van je accu flink verbeteren.:
- Houd de temperatuur boven 0 (in ieder geval wanneer hij stilstaat, niet buiten laten staan in de winter dus)
- De originele lader is meestal het beste voor je accu
- Ontplug de e step wanneer de accu vol is
- Laat de accu eerst afkoelen voor je oplaadt (dus niet direct inpluggen na een rit)
- Laat je accu niet volledig leeg raken
In deze landen is e steppen wel omarmd
Nederland loopt dus een beetje achter wat betreft de introductie van de e step. In veel andere landen rijden ze inmiddels volop rond.
Verzekeraars waarschuwden zelfs voor het gebruik van een op vakantie gekochte e step. Zij drukten mensen op het hart om zich te beseffen dat die elektrische step in het buitenland weliswaar overal rondrijdt, maar dat je hem hier niet kunt verzekeren en dus zelf opdraait voor schade bij een eventueel ongeluk.
Op vakantie een elektrische step kopen is dus niet zo’n goed idee. Toch kun je gebruik maken van het feit dat e steppen daar wel mag. In deze landen zijn namelijk al e step deelplatformen actief. Via een app lokaliseer je een e step bij jou in de buurt en ontgrendel je deze. Voor een vast bedrag per kilometer (of tijdseenheid) kun je er vervolgens op rondrijden en hem weer achterlaten voor de volgende gebruiker.
Ideaal om je als toerist snel van de ene naar de andere bezienswaardigheid te verplaatsen!
De bekendste platformen zijn Lime steps en Bird. Hieronder volgt een overzicht van populaire vakantielanden en steden die je op de e step kunt verkennen.
- Frankrijk (Parijs en Lyon)
- België (Brussel)
- Duitsland (o.a. Berlijn, Frankfurt en Hamburg)
- Griekenland (Athene)
- Denemarken (Kopenhagen)
- Oostenrijk (Wenen)
- Israël (Tel Aviv en Jerusalem)
- Hongarije (Boedapest)
- Portugal (Lissabon)
- Spanje (Madrid, Malaga en Sevilla)
- Verenigd Koninkrijk (Londen en Milton Keynes)
0 reacties