De elektrische step in Amsterdam heeft met nog wat ingewikkeldere wetgeving te maken dan in de rest van Nederland. Hoe dat precies zit lees je hieronder. Ook gaan we in op verkooppunten van de elektrische step in Amsterdam, tips om langs te steppen en tips om als Amsterdammer rekening mee te houden als je een step koopt.

Step direct naar:

Alles over de elektrische step in Amsterdam

Regelgeving rond de elektrische step in Amsterdam

In het buitenland zie je ze al overal en worden ze vooral door toeristen veel gebruikt, maar de elektrische step mag in Nederland de weg vaak nog niet op. Je riskeert dan een flinke boete.

Ook het gebruik van de elektrische step in Amsterdam is verboden. Tenminste, voor de meeste exemplaren.

Je mag namelijk wél de weg op wanneer de step door RDW is goedgekeurd als bijzondere bromfiets. Dat houdt in dat je je dus aan dezelfde regels moet houden als bromfietsers.

De wetgeving voor (bijzondere) bromfietsen in Amsterdam ging flink op de schop
De wetgeving voor (bijzondere) bromfietsen in Amsterdam ging flink op de schop

En laten nu juist die regels eens flink op de schop zijn gegaan in Amsterdam.

Sinds de zomer van 2019 moet je in Amsterdam bijna overal op de autoweg rijden met een scooter. Ook als je een blauw kenteken hebt.

Logischerwijs betekent dit dat voor elektrische steps die al waren goedgekeurd voor de openbare weg hetzelfde geldt. Zou je zeggen tenminste, want ik heb het in uitgebreid onderzoek nog niet duidelijk kunnen vinden. Ik ga er verder achteraan bij de gemeente en zal hier een update geven wanneer ik daar antwoord op heb.

Laten we er voorlopig maar van uit gaan dat je officieel nog maar op een aantal fietspaden in Amsterdam mag rijden met de elektrische step. Die zie je op de kaart hieronder.

Deze kaart van de gemeente laat zien op welke fietspaden je mag rijden met de elektrische step in Amsterdam.
Bron: gemeente Amsterdam

De elektrische step in Amsterdam in drie vragen

Is de elektrische step in Amsterdam verboden?

Net als in de meeste andere steden, is de elektrische step in Amsterdam verboden. Je riskeert een flinke boete en het in beslag nemen van de step. Uitzonderingen zijn de modellen die door RDW zijn goedgekeurd als bijzondere bromfiets.

Waar moet je rijden met een elektrische step?

De elektrische steps die zijn goedgekeurd door RDW, houden zich aan de regels van bromfietsers. Dat betekent dat je in Amsterdam op de meeste plekken op de autobaan rijdt. Op deze pagina vind je een kaartje met fietspaden die hierop zijn uitgezonderd.

Welke regels gelden nog meer voor de e-step?

Dezelfde als voor bromfietsers dus. Dat wil zeggen dat je verplicht bent een helm te dragen en je niet dronken op een elektrische step mag rijden.

Waar moet je in Amsterdam rijden met een elektrische step of andere bijzondere bromfiets?

Voor nu gaan we er dus even van uit dat voor een bijzondere bromfiets dezelfde regels gelden als voor “gewone” bromfietsen en scooters.

Dat komt er op neer dat je binnen de Ring van Amsterdam:

 • Op de autoweg moet rijden (met uitzondering van de fietspaden op het kaartje hierboven)
 • Altijd een helm moet dragen

De meeste elektrische steps zijn in Amsterdam dus verboden. Sterker: de paar die zijn goedgekeurd als bijzondere bromfiets, zijn waarschijnlijk verboden voor het fietspad. Dit terwijl je je daarmee echt niet tussen de auto’s wilt begeven. Maar er is nog veel onduidelijkheid op dit punt.

Misschien dat daarom in de praktijk nog niet streng wordt gehandhaafd op het gebruik van elektrische steps in Amsterdam. Zelf woon ik er ook, en ik zie geregeld elektrische step om me heen op het fietspad.

Maar je moet jezelf natuurlijk wel afvragen: vind ik het dat risico waard? Want als je gepakt wordt, kun je niet alleen je step kwijt zijn, maar krijg je bovendien een boete. Daarnaast ben je niet verzekerd tegen schade die je eventueel veroorzaak.

Dat neemt niet weg dat ik het persoonlijk heel vreemd zou vinden als de regelgeving hierop niet wordt aangepast. Wat me brengt bij het volgende…

Iets over de toekomst van de elektrische step in Amsterdam

Want eigenlijk is het heel gek dat elektrische steps als speciale brommer worden aangemerkt.

 • Als “gewone” stepper wordt je door de wet gezien als voetganger. Om een elektrische step – die echt niet zo heel veel harder gaat dan de snelheid die ik op mijn gewone step haal – dan als bromfiets aan te merken, is wel een erg grote stap.
 • Elektrische fietsen worden ook gewoon als fiets gezien, terwijl die dezelfde snelheid halen. Bovendien zijn ze minder kwetsbaar dan een stepper, omdat ze meer volume hebben en beter opvallen.
 • In Amsterdam betekent dit dat je opeens op de rijbaan zou moeten rijden, terwijl je met een gewone step eigenlijk op de stoep zou moeten.

Naar mijn mening maakt deze wetgeving een elektrische step gevaarlijk, terwijl dat helemaal niet nodig zou moeten zijn. En dat terwijl de elektrische step een ideaal middel zou kunnen zijn om meer mensen met het openbaar vervoer te laten reizen.

Een voorbeeldje: ik werk in Rotterdam, maar woon in Amsterdam. Zowel mijn woning als mijn kantoor zijn lopend een klein halfuur van het station gelegen, maar op de step doe ik het in 5 minuten. Dat maakt het opeens prima te doen, zonder dat ik moeilijk hoef te doen met overstappen of een fiets op het station te laten staan. Ik step naar de metro, klap mijn step in, stap over op de trein, en step van station Rotterdam naar kantoor. In een uurtje.

De e-step ter bevordering van ov-gebruik

Mijn mening is daarom dat de overheid opnieuw zou moeten beoordelen of een elektrische stap niet logischer valt onder dezelfde wetgeving als elektrische fietsen. Die hebben al gezorgd voor een toename van het aantal fietsers naar hun werk.

Maar voor mensen zoals ik, die nog een stukje verder van hun werk wonen, is het zelfs op een elektrische fiets niet te doen. Dan biedt een combinatie van trein en (elektrische) step uitkomst, om meer mensen het ov in te krijgen.

Wordt de elektrische step in Amsterdam een ideale toevoeging op metro en trein om je te verplaatsen?
Wordt de elektrische step in Amsterdam een ideale toevoeging op metro en trein om je te verplaatsen?

Elektrische step kopen in Amsterdam

Er zijn een aantal plekken waar je een elektrische step kunt kopen in Amsterdam. Bijvoorbeeld bij de meeste grote sportwinkels, maar wij geven de voorkeur aan de kleinere winkels die zich hebben gespecialiseerd in de verkoop van (elektrische) steps.

Daar vind je meestal namelijk medewerkers die niet alleen een passie hebben voor hun product, maar je ook van echt goed advies kunnen voorzien.

Micro Step Store

Hier heb ik zelf mijn step gekocht en ik kan ze je eigenlijk niet genoeg aanbevelen. Hele vriendelijke, enthousiaste mensen die hun best doen om met je mee te denken. Bovendien hebben ze echt verstand van zaken.

Zelf kwam ik hier voor een niet-elektrische step, maar ze hebben ook ruim voldoende elektrische steps op voorraad. Zeker een bezoekje waard, maar wel even vooraf bellen om een afspraak te maken!

Ze zitten op tien minuutjes lopen van Amsterdam Centraal, in een zijstraat van de Haarlemmerdijk. En als je op de step de winkel verlaat, dan ben je natuurlijk nog sneller weer terug 😉

Steppenwinkel

De naam laat weinig aan de verbeelding over: in deze winkel verkopen ze steps.

Een goede plek om in Amsterdam een elektrische step te kopen, wanneer je zuidelijker in de stad woont. Dit verkooppunt zit namelijk net een stukje onder de Zuidas. Op de Buitenveldertselaan, net ten zuiden van de Vrije Universiteit, om precies te zijn.

Elektrische step winkels Amsterdam op de kaart

Op dit kaartje zie je de twee elektrische step winkels in Amsterdam die ik hierboven besproken heb.

Elektrische step verhuur Amsterdam

Niet meteen toe aan de grote investering een e-step te kopen? Je kunt natuurlijk ook eerst proberen of het bevalt, door er een tijdje een te huren.

In veel andere landen heb je hiervoor apps, net zoals wij al hebben voor e-bikes en scooters. Vanwege het verbod hebben die apps hier nog geen voet aan de grond.

Toch zijn er een paar locaties waar je e-steps kunt huren. In de buurt van Amsterdam heb je bijvoorbeeld Stepping Menno (zie het kaartje hierboven).

Ook kun je eens kijken op de website Huren.nl. Daar verhuren ze bijna alles, dus zelfs een paar e-steps.

Elektrische step reparatie Amsterdam

Doordat de elektrische step in Amsterdam verboden is, lijken de plekken voor reparatie van je e-step nog niet bepaald de grond uit te schieten.

Logisch natuurlijk, want er worden er nog lang niet zoveel verkocht als zou kunnen. (Overheid, ik kijk opnieuw naar jullie).

Rijd je ondanks de verboden en het risico op een boete toch op een elektrische step rond in Amsterdam en is hij kapot? Bij sommige verkooppunten kun je ook je elektrische step laten reparen.

Aangezien de meeste e-steps door het verbod juist online verkocht worden, is dat niet altijd een optie. Mijn tip: probeer het eens bij een fietsenmaker waar ze ook reparatie van elektrische fietsen aanbieden. Als er onderdelen nodig zijn kan het lastig worden, maar ze hebben daar in ieder geval de basiskennis in huis om je verder te kunnen helpen.

Alternatieven voor elektrisch

Maar je kunt je natuurlijk afvragen: wil ik wel elektrisch steppen in Amsterdam? Met al die regelgeving en de strenge controles sinds de wetgeving voor brommers is aangepast, loop je nog al een risico.

En dan heb ik het nog niet eens over de drukte. Je bent als fietser soms je leven al niet zeker in Amsterdam. Laat staan op een elektrische step. Je haalt op die dingen toch een behoorlijke snelheid, maar bent (nog) kwetsbaarder dan op bijvoorbeeld een elektrische fiets.

Dit is natuurlijk een veel betere cardio dan een elektrische step
Dit is natuurlijk een veel betere cardio dan een elektrische step

Zelf ben ik daarom heel erg blij met mijn trouwe niet-elektrische step. Die heeft namelijk veel voordelen:

 • Hij is lichtgewicht (nog geen 5kg) waardoor hij ideaal is voor woon-werkverkeer in combinatie met de trein
 • Door het ontbreken van elektronica is hij minder kwetsbaar
 • De prijs is een stuk lager dan van e-steps: die van mij kostte me iets meer dan €200,- Daardoor is hij ook een stuk minder diefstalgevoelig. (Al zou ik hem persoonlijk alsnog nooit op straat laten staan, maar je hoort ook steeds vaker dat mensen van hun dure e-step of scooter worden getrokken)
 • En ook niet onbelangrijk, deze sportievere steps zijn natuurlijk ook een stuk beter voor je dan de e-variant.

Houd hier rekening mee in Amsterdam

Amsterdammers weten als geen ander dat ons mooie centrum vraagt om een bepaalde stuurmanskunst. Dat is allemaal prima op de fiets, maar met de step zijn er twee uitdagingen waar je bij de aankoop al extra rekening mee moet houden:

 • Veel klinkers
 • Veel (flink steile) bruggetjes
Prachtig natuurlijk al die bruggetjes in Amsterdam, maar het maakt steppen wel een uitdaging
Prachtig natuurlijk al die bruggetjes in Amsterdam, maar het maakt steppen wel een uitdaging

Daarnaast heb je natuurlijk te maken met de grote drukte in de binnenstad van Amsterdam.

Het belangrijkste om rekening mee te houden, is natuurlijk dat verbod op e-steps in Amsterdam. Je riskeert een flinke boete wanneer je rondrijdt op een niet-goedgekeurd exemplaar en bent niet verzekerd.

Ontdekken op de (elektrische) step in Amsterdam

Of je nu rondrijdt op een gewone of een elektrische step in Amsterdam, er is genoeg te ontdekken. Met een niet-elektrische step kan ik bijvoorbeeld van harte aanbevelen:

 • Het Amsterdamse Bos: een oase van natuur in onze drukke hoofdstad, waar je urenlang kunt rondzwieren op je step.
 • ‘T Twiske: een schitterend natuurgebied net ten noorden van de Ring, onder de rook van Amsterdam en Zaandam. Als bewoner van Amsterdam Noord mag ik hier zelf graag hardlopen, fietsen en steppen.
'T Twiske is een prachtig gebied om te verkennen op de step in Amsterdam
‘T Twiske is een prachtig gebied om te verkennen op de step in Amsterdam

Elektrische step tour Amsterdam

Ook het ontdekken van Amsterdam kan op de elektrische step. Dat wil zeggen: op de goedgekeurde varianten.

Ik verwijs je opnieuw naar het kaartje hierboven voor lokale punten. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij:

 • Specialtours B.V.
 • Originals Tours & Activities Amsterdam
 • Lex and the City (aanrader!)

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.