Als je hier terecht bent gekomen is de kans groot dat je enthousiast bent over steps. Maar, welke step moet je kopen? Dat hangt maar net af van hoe je hem wilt gaan gebruiken. Geen nood: dit artikel gaat je op weg helpen.
Spring naar:
- Wat voor step moet je kopen?
- De juiste hoogte vinden
- Waar je verder nog op moet letten bij het kopen van een step?

Wat voor step moet je kopen?
Laten we bij het begin beginnen: het type step dat je moet kopen. Hoe wil je de step gaan gebruiken? Ben je van plan er lekker mee de natuur in te gaan om flinke afstanden af te leggen? Of is het een aanvulling voor je dagelijkse woon-werkverkeer?
Er zijn veel verschillende typen steps. Wat voor step jij moet kopen, hangt dus helemaal af van wat je ermee wilt. Hier staan ze op een rijtje.
Steps voor volwassenen
Allereerst heb je de vrij brede categorie “steps voor volwassenen“. In feite is dat niets meer dan een wat grotere variant van de steps die je waarschijnlijk wel kent voor kinderen.
Er zijn een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden bij het kopen van een volwassenstep. De belangrijkste daarvan is de hoogte van je stuur, maar denk bijvoorbeeld ook aan het soort wielen en of je wel of geen vering wilt.
Onderaan dit artikel ga ik nog wat dieper op deze onderwerpen in. Of lees ze in volwassenstep keuzegids:
Kickbike
De naam zegt het eigenlijk al een beetje, maar een kickbike zit ergens tussen een step en een fiets in. Dit type steps is daarmee groter dan gewone steps. Ze zijn zo gemaakt dat je er gemakkelijker snelheid op kunt maken, maar ook comfortabeler lange afstanden mee kunt afleggen.
Een kickbike step moet je dus kopen als je van plan bent lange afstanden af te gaan leggen, zoals deze man. Of als je gewoon op je gemakje door de binnenstad wilt steppen en boodschappen mee wilt kunnen nemen natuurlijk.

Sportstep
Ook voor het gebruik van de step als sport, zijn speciale typen steps op de markt. Dit zijn vrijwel altijd modellen kickbikes zoals hierboven, helemaal afgesteld op het maken van snelheid.
Dat gaat van de verhoudingen van de wielen, tot het stuur (daar zitten vaak van die gebogen hoorntjes op die je ook op racefietsen ziet).
Zo ziet dat eruit:
Hondenstep
Wist je dat je ook kunt steppen met je hond? Dat is een ideale manier om tijdens het uitlaten een grotere ronde te kunnen afleggen.
Voor de hond is het een stuk prettiger dan met een fiets mee rennen. Dat komt omdat je tempo op een step meestal wat lager is. Ook ben je zelf lager bij de grond en dus meer op het niveau van je hond.
Als je een hond hebt die mee moet kunnen aan de step, houd daar dan rekening bij wanneer je besluit welke step je moet kopen. Een step met een beter evenwicht (bredere plank en stuur, grotere wielen) werkt beter dan een kleine vouwstep. Een kickbike is dus het meest geschikt.

Vouwstep
Wanneer je de step voor woon-werkverkeer wilt gebruiken, dan is een opvouwbare step de beste keuze. Die klap je eenvoudig in en dan schuif je hem zo onder je stoel in de bus of in de trein.
Bovendien zijn ze meestal bijzonder licht. Wel zo prettig als je er nog een stuk mee onder je arm moet lopen op het station. Of als je weer eens staat te wachten omdat de trein vertraging heeft.
Wil je een step om met het ov te gebruiken waar je wat minder moe van wordt? Lees dan even verder bij het kopje hieronder, over de elektrische steps.

Elektrische step
Ben je van plan een e-step te kopen? Wees je er dan heel goed bewust van dat elektrische steps in Nederland vaak de weg niet op mogen. Dat komt omdat ze als bijzondere brommer worden gezien, door de volledig elektrische aandrijving.
Er wordt in de praktijk weliswaar niet heel streng gehandhaafd, maar je riskeert wel een boete en dat je mooie step in beslag wordt genomen.
Een elektrische step kopen, moet je dat dus willen?
De perfecte ov step?
Nou, ja, misschien wel. Er is namelijk een perfect alternatief ontwikkeld, speciaal voor de Nederlandse markt: een step met elektrische ondersteuning. Doordat de elektromotor van deze step alleen ondersteunt wanneer je zelf stept, valt hij onder de wetgeving voor elektrische fietsen.
En het mooiste is: hij is ook nog eens een stuk lichter en handzamer dan de meeste elektrische steps. Welke step kopen het beste is voor je woon-werkverkeer wilde je weten? Dit zou hem wel eens kunnen zijn!
Kinderstep
Ook kindersteps zijn er in allerlei soorten en maten. Letterlijk en figuurlijk. Welk type past het beste bij jouw kind? En welke hoogte step moet je kopen voor welke leeftijd?
In deze kindersteps keuzegids lopen we alle verschillende opties langs, inclusief kooptips en hoe je de juiste hoogte bepaalt.
Stuntstep
Tot slot: de stuntstep. Misschien ben je helemaal niet van plan om je gewoon rustig van a naar b te verplaatsen, maar wil je een step waar je je echt helemaal op kunt uitleven.
Crossen of oneffen terrein bijvoorbeeld. Of stunten in het skatepark. Alles kan, ook met de juiste step.
Vergelijk het met een BMX, zo’n fiets die helemaal is gebouwd om er stunts mee uit te voeren. Die is toch ook totaal anders dan een gewone fiets of racefiets?
Hetzelfde geldt voor een step die is bedoeld om mee te stunten, ook wel freestyle step genoemd. Freestyle steps zijn lager gebouwd en hebben kleinere wielen, voor een beter evenwicht en kortere, fellere bewegingen.
Welke step moet je kopen: hoogte
Goed, heb je een beter beeld van welk type step je moet kopen? Mooi, dan kunnen we verder met de afmetingen.
Want de hoogte van een step is van groot belang voor hoeveel plezier jij er straks van zult hebben.
Stuntsteps zijn zoals gezegd lager vanwege de manier waarop ze worden gebruikt. Voor andere steps geldt: het stuur komt idealiter tussen je heup en middel wanneer je op de plank staat.
Meet dus hoogte van je heup en zorgt dat de hoogte van de step daar een stukje boven zit. Die hoogte wordt immers vanaf de grond gemeten en op de plank sta jij al een stukje hoger.
Lees alles over de juiste stuurhoogte van een step.
Welke step kopen: andere factoren
Ten slotte zijn er natuurlijk nog andere zaken die het comfort van je step bepalen. Bij ieder type dat ik hierboven heb besproken, vond je een verwijzing naar een artikel dat meer de diepte in gaat. Zo vind je per categorie tips welke step je moet kopen en waar je op moet letten.
In algemene zin is het belangrijk over deze dingen na te denken:
- Vering. Ik raad een lichte vering bij het voorwiel aan. Dat dempt de ergste schokken, maar houd je wel stabiel. Alleen als je over erg oneffen ondergronden (slecht gelegde klinkers bijvoorbeeld) moet rijden heb je waarschijnlijk echt iets aan meer vering.
- Verlichting. Sommige steps hebben ingebouwde verlichting. Erg prettig als je er ook in de donkere wintermaanden mee naar je werk wilt kunnen. Officieel ben je dan wel een voetganger als stepper, je bent ook kwetsbaar en wilt gezien worden.
- Remmen. Veel steps hebben een voetrem, die je met de voet waarmee je afzet bedient. Dat is even wennen in het begin, maar het is niet moeilijk. Zie je dat toch niet zo zitten? Zoek dan naar een step met handrem, maar houd er rekening mee dat dit de step ook weer zwaarder en groter maakt.
- De plank. En dan is er natuurlijk nog de plank. Vooral de grootte en hoogte zijn een factor. Een brede plank neemt meer ruimte in beslag, maar je staat er wel comfortabeler op. Al komt dat ook op een kleine plank in de praktijk wel goed, wanneer je wat meer thuis voelt op welke step je ook hebt gekozen. Ik heb zelf vrij grote voeten en red me prima met een smalle plank. Wat betreft de hoogte: een lage plank stept comfortabeler, maar je moet wel voorzichtig over iedere drempel of stoeprand om te voorkomen dat je de onderkant eraf schraapt.
0 reacties