Step kind 2 jaar kooptips en advies

Kinderstep koopgids > Step kind 2 jaar

Een step is voor een kind van 2 jaar een leuke manier om de motorische vaardigheden te ontwikkelen. Steppen is goed voor het evenwicht en de hand-oog coördinatie. Daarnaast is het natuurlijk sowieso belangrijk dat een kind voldoende beweging krijgt.

Maar welke step is voor een 2-jarige geschikt? Is je kind sowieso wel klaar om te steppen?

Wanneer is een kind klaar om te steppen?

Ieder kind – zeker de allerjongsten – heeft een andere motorische ontwikkeling. Grofweg kan een kind dat stabiel en met vertrouwen loopt, ook overweg met een step.

Juist op jonge leeftijd is het goed om met verschillende sporten te beginnen. Dat zorgt ervoor dat een kind er vertrouwen en plezier in ontwikkelt.

Steppen vraagt om minder motorische vaardigheden dan skaten of schaatsen, wat de meeste kinderen vanaf 5 jaar kunnen. Zeker op speciale steps voor 2-jarigen, met een derde wiel.

Step kind 2 jaar, wanneer de eerste step stapjes gezet gaan worden

Hoe steppen je 2-jarige kan helpen in de ontwikkeling

We schreven het hierboven al: de step is voor kinderen vanaf 2 jaar een goede aanvulling op hun ontwikkeling.

Het Britse Micro Scooters gaat nog een stapje verder.

Steppen oefent volgens hun website niet alleen het evenwicht en hand-oog coördinatie. Daarnaast oefent steppen op een heel andere manier de lichaamscontrole en kracht. Zelfs de spieren in handen, vingers en polsen worden ontwikkeld door het hanteren van het stuur.

Welke step is voor een kind van 2 jaar geschikt?

Omdat een 2-jarige nog niet zo stabiel is, hebben deze steps eigenlijk altijd drie wielen. Net zoals je een kind ook niet meteen op twee wielen leert fietsen eigenlijk.

Het meest gebruikelijk is een extra wiel aan de voorkant, om met voldoende vertrouwen te leren sturen.

Het is aan te raden een step voor een kind van 2 zo te kiezen dat hij een tijdje mee kan. Micro heeft hier een slimme, award winnende* oplossing voor ontwikkeld: de 3-in-1 kinderstep.

* Best toy award, Neurenberg Toy Fair 2012

Step 2 jarige die meegroeit

Het ideale van deze step is dat een kind van 2 erop kan steppen met het O-stuur. En eventueel zelfs met een zitje als er nog wat moeite is met het evenwicht. Daarna is het O-stuur eenvoudig te vervangen door het hogere T-stuur, zodat je kind langer dan alleen op 2-jarige leeftijd plezier heeft van deze step.

Sturen gaat door naar links of rechts te leunen, wat extra goed is voor de coördinatie en het evenwicht. Door het zitje kan de step door hele jonge kinderen eerst worden gebruikt als loopstep, om daarna over te schakelen naar het echte stepwerk.

Deze step groeit dus al vanaf 2-jarige leeftijd echt mee met het kind!

Deze step biedt de volgende vier standen:

  • Laag zitje (22 cm hoog) voor kinderen vanaf 1,5 jaar
  • Hoog zitje (29 cm) voor 2-jarigen
  • T-stuur in lage stand (voor steppen zonder zitje)
  • T-stuur in hoge stand (geschikt tot ongeveer 6 jaar)

Andere steps voor 2-jarigen

Natuurlijk zijn er nog veel meer steps voor kinderen van 2 jaar op de markt. Zoals gezegd: zoek naar een step met drie wielen, voor die broodnodige extra ondersteuning van het evenwicht.

Behalve de hierboven getoonde kwaliteitsstep, zijn er ook goedkopere stepjes te krijgen. Houd er rekening mee dat de onderdelen hier vaan van lagere kwaliteit zijn. Goedkoop is natuurlijk niet altijd duurkoop. Zeker niet op jonge leeftijd, waar kinderen spullen snel ontgroeien. Maar juist daarom is het model hierboven – dat meegroeit – de overweging waard.

Wil je liever eerst ontdekken of je 2-jarige wel op een step zit te wachten? Dan is een goedkopere eerste step wellicht een betere keuze.

Ga bijvoorbeeld voor een favoriet televisie figuurtje:

Of juist een wat stoerdere kinderstep:

Tot slot nog deze stoere kruising tussen een kinderstep en een loopfiets.

Vergeet de veiligheid niet!

Zeker voor kinderen is het natuurlijk belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Laat je kind van 2 alleen steppen met helm, zodat er gevallen kan worden zonder gevaar op blijvende schade.

Op Bol.com vind je meer dan genoeg geschikte kinderhelmen. Onze tip: kies er een die je kind er mooi uit vindt zien, zodat hij of zij de helm graag zal dragen.