Een van de belangrijkste keuzes als je een volwassen step gaat kopen, is die tussen een step met luchtbanden of harde wielen. In dit artikel bespreek ik wat de afwegingen zijn om voor de ene of andere optie te kiezen.

Daarna vind je een aantal goede steps met luchtbanden, wanneer je overtuigd bent dat je daarvoor wilt gaan.

Spring naar:

Wanneer kies je voor een step met luchtbanden? (Of juist niet…)

De step is waarschijnlijk het meest bekend met kleine, harde wielen. Toch zijn ze er ook met banden zoals die op je fiets.

Als je steps met harde wielen gaat vergelijken met die met luchtbanden, valt één ding al heel snel op. Kleine wielen komen weliswaar in beide opties, maar steps met grotere wielen zijn er alleen met luchtbanden.

Waarom is dat?

Om dezelfde reden als waarom de banden op je fiets zijn gevuld met lucht. Zou je rondrijden met banden van massief rubber, dan zou je je een ongeluk trappen door de hoeveelheid wrijving en vervorming van de banden.

Daarnaast zorgt die luchtlaag voor extra comfort tijdens het rijden. Iedereen die wel eens op een platte band (en dus op de velg) heeft gefietst weet hoe onprettig dat is. Dat komt omdat de lucht in banden zorg voor demping, zodat je schokken van hobbels of oneffenheden in het wegdek minder voelt.

Overigens wordt er wel geëxperimenteerd met banden zonder binnenband, zodat lekrijden verleden tijd is. Een speciaal netwerk neemt hier de rol van de gevangen luchtlaag over. Toch is de oude, vertrouwde constructie van een buitenband en een binnenband met lucht nog steeds het voordeligst.

Bron: Wikimedia Commons

Waarom hebben sommige steps dan harde wielen?

Wat ik hierboven schreef over de vervorming van massief rubberbanden, gebeurt natuurlijk nog steeds bij banden die met lucht zijn gevuld. Dat moet ook wel, anders zouden ze nog steeds helemaal niets absorberen van de oneffenheden en hobbels waar je overheen rijdt.

Het nadeel is dat het je ook wat snelheid – en dus meer energie – kost.

Steps zijn vaak zo compact mogelijk, dus hebben ze ook kleine wielen. Dat geldt in het bijzonder voor stuntsteps, waar die kleine wielen de flexibiliteit verder ten goede komen. Sportsteps zijn dan juist weer een uitzondering, met vaak grotere wielen, of voor een groter wiel dan achter.

Hoe dan ook, met die kleine wielen moet je harder steppen om je voort te bewegen. Om toch wat makkelijker snelheid te kunnen maken, wordt er daarom vaak gekozen voor harde wielen in plaats van luchtbanden.

Door de manier waarop je op een step beweegt, heb je minder last van het wegvallen van het dempingseffect. Dat heeft te maken met dat je compacter bent, je bewegingen korter zijn en je evenwichtspunt lager ligt dan op een fiets.

De precieze natuurkunde erachter weet ik ook niet en ga ik hier dus niet proberen uit te leggen. Neem maar van mij aan dat je op een normale weg heel wat comfortabeler rijdt met een step met harde wielen dan je op een fiets zonder luchtbanden zou doen.

Dat neemt overigens niet weg dat een step met luchtbanden toch een stuk comfortabeler is voor erg ongelijk wegdek, zoals een wat oudere klinkerweg.

Oke, dus wat is dan de beste keuze?

Dat hangt ervan af hoe je de step wilt gaan gebruiken. Voor woon- werkverkeer in combinatie met het openbaar vervoer, is een handzame step met kleine, harde wielen meestal de beste keuze. (Behalve dan als je over bijzonder oneffen oppervlakken richting de trein moet steppen).

Voor een stunt of freestyle step zijn voor zover ik weet alleen maar harde wielen te krijgen.

Zie jij steppen als sport, of wil je er langere afstanden op afleggen (bijvoorbeeld van huis naar je werk zonder dat er openbaar vervoer aan te pas komt)? Of moet je veel over wegen die erg oneffen zijn (bijvoorbeeld de Amsterdamse grachten met hun klinkers)? Dan zijn luchtbanden zeker een goed alternatief.

Overigens zou ik je sowieso aanraden om voor een step met vering in de voorvork te kiezen. Of je nou luchtbanden neemt of niet: dat vangt al veel van de ergste trilling op je handen en armen op.

Veelgestelde vragen

? Is een step met of zonder luchtbanden beter?

Of luchtbanden of harde wielen de betere keuze zijn, hangt helemaal af van hoe je de step gaat gebruiken. In dit artikel zijn een aantal afwegingen opgenomen, die je helpen om de juiste keuze te maken.

? Is er ook een elektrische step met luchtbanden?

Zeker! Hoewel de meeste e-steps harde wielen hebben, zijn ze er ook met luchtbanden. In dit artikel vind je een paar van die modellen.

? Wat is de beste luchtbanden step voor volwassenen?

Ook dat hangt weer af van hoe je de step gaat gebruiken. Blijf scrollen voor een aantal suggesties en best gewaardeerde volwassen steps.

Volwassenen

Voor volwassenen is een grote step met luchtbanden gewenst. Zoals ik hierboven al schreef, gaat het bij luchtbanden vaak om sportsteps. Die zijn namelijk bedoeld om langere tijd comfortabel op te kunnen steppen en een grote afstand te kunnen afleggen. Twee goede voorbeelden zijn deze modellen.

De Kickbike sport is helemaal gebouwd op het maken van zo veel mogelijk snelheid. De Kickbike Cross Fix is vooral bedoeld voor de wat langere toertocht.

Natuurlijk zijn er ook “gewone” steps met luchtbanden voor volwassenen. Ben je op zoek naar een goede step voor woon-werkverkeer, die ook mee kan in het ov? Dan is dit een van de beste steps met luchtbanden op de markt.

Kickbike CliX

Een beetje het beste van twee werelden. Deze step met luchtbanden is geschikt voor volwassenen tot 1m95.

Hij is weliswaar niet zo compact als de meeste steps met harde wielen, maar gaat toch redelijk eenvoudig mee in het openbaar vervoer. In ieder geval gemakkelijker dan een vouwfiets.

Elektrische steps met luchtbanden

Bij een e-step maakt het natuurlijk minder niet uit dat je meer snelheid verliest met luchtbanden, behalve dat de elektromotor wat harder zijn best moet doen. Een elektrische step kopen met luchtbanden is daarom een ideale manier om je heerlijk comfortabel voor te bewegen.

Houd er wel rekening mee dat deze steps niet zijn goedgekeurd voor de openbare weg. Bekijk hier welke e-steps de weg op mogen. Veel daarvan hebben ook luchtbanden, omdat ze aardig in de richting van een scooter gaan.

Ben je op zoek naar een e-step waarmee je helemaal legaal de openbare weg op mag? Misschien is een step met elektrische ondersteuning dan iets voor jou!

Een erg populair model elektrische step met luchtbanden is de Xiaomi M364.

Een van de koplopers in de productie van e-steps – Ninebot (van Segway) – heeft ook een uitstekende versie met luchtbanden op de markt gebracht: de Max G30. Het grote voordeel van dit exemplaar is dat hij niet werkt met een aparte binnenband, waardoor lekrijden (misschien wel het grootste nadeel van luchtbanden) verleden tijd is.

Voor de wat kleinere portemonnee ten slotte, is er nog deze optie van het merk Hopper.

Kindersteps met luchtbanden

Tot slot vind je hier nog een aantal tips van kindersteps met luchtbanden. Hier is natuurlijk vooral de lengte van het kind van belang.

De onderstaande tabel geeft een eerste indicatie van de juiste hoogte step voor verschillende leeftijden.

Lengte (cm)LeeftijdsindicatieMin. hoogte step (cm)
95 – 1123 – 555
112 – 126 5 – 760
126 – 1387 – 965
138 – 1499 – 1170
149 – 16011 – 1375
160 – 17213 – 1578
172 +15+85

Zoals je ziet zit er overlap tussen de verschillende categorieën. Dat wil dan ook zeggen dat je niet meteen te groot bent voor een step als je doorgroeit naar een volgende “categorie”. Het is slechts een richtlijn voor welke hoogte je ongeveer moet hebben.

Op Onlineskateshop.nl vind je een handige selecte van kindersteps met luchtbanden die je op hoogte kunt filteren.

De perfecte kinderstep met luchtbanden voor een bepaalde leeftijd is dan ook vooral afhankelijk van jullie persoonlijke voorkeur. Om je een beetje op weg te helpen, geef ik per categorie een goede optie.

3 – 5 jaar

De 2Cycle step is een prachtige zwarte step met luchtbanden, geschikt vanaf 4 jaar en kan mee tot een jaar of 8.

Of wat dacht je van deze? Mooi voor meiden die van roze houden, met een stuur dat in hoogte verstelbaar is van 69 tot maximaal 76 centimeter, zodat hij een tijdje mee kan.

Bekijk meer steps voor 3 of 4 jarigen op Bol.com.

5 – 7 jaar

Deze is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar (of zelfs een jaartje jonger), maar gaat daarna een tijd mee doordat het stuur in hoogte verstelbaar is.

Je kunt hem hier bestellen of bekijken.

7 – 9 jaar

Voor de iets oudere kinderen zijn de meeste steps hierboven ook nog geschikt. Maar we komen nu ook in de categorie dat een step natuurlijk wel wat stoerder mag zijn.

Zoals deze offroad step. Die lijkt wat minder op een fiets dan de modellen hierboven en is een stuk flitsender.

10+ jaar

De step hierboven is ook prima geschikt voor tienjarigen (er zijn zelfs volwassenen die er veel plezier aan beleven), maar met deze twee modellen kun je ook niet fout.

Beiden zijn stoere steps met luchtbanden en een stuurhoogte van ten minste 100 centimeter. Ter vergelijking: mijn eigen step heeft een stuurhoogte van 107 centimeter en ik ben 1m95.

Maar, het stuur kan beter iets te hoog dan te laag zijn om comfortabel te kunnen steppen.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.