Een opvouwbare step is ideaal voor woon-werkverkeer. Je legt er snel een korte afstand mee af, bijvoorbeeld naar bushalte of treinstation. In de bus of trein schuif je de vouwstep zo onder je stoel. En op je aankomststation vouw je de step uit en step je door naar je werk.
In dit artikel lees je alles over het voordeel van inklapbare steps en hoe je de beste vindt voor jouw gebruik.
Spring snel naar:
Waarom een vouwstep?
Veel mensen in Nederland zijn voor het reizen naar hun werk afhankelijk van een combinatie van vervoermiddelen. Met de fiets naar het treinstation, daar een plek vinden om de fiets te stallen en snel de trein in. Om vervolgens vanaf het aankomststation nog voor een paar haltes de bus te pakken.
Niet voor niets bestaan er vouwfietsen die mee kunnen de trein in. Maar die zijn vaak – zelf opgeklapt – vrij log en groot. Niet echt prettig om je een drukke spitstrein mee in te wurmen. Ook niet voor je mede reizigers.
En dan heb ik het nog niet eens over het gehannes bij het in- en uitklappen.
Hoe klap je een vouwstep in?
De meeste opvouwbare steps klap je met twee of drie simpele handelingen in.
Op mijn eigen step bijvoorbeeld zit op de voorstang een knopje waarmee ik het stuur kan inschuiven. Bij het voorwiel zit een grotere knop, waarmee ik de stuurstang ontgrendel en naar de staplank klap. Daar klikt hij automatisch op zijn plaats.
Sommige steps werken met kleine hendeltjes in plaats van de knoppen, maar het principe blijft hetzelfde.
Drie typen vouwsteps
Ben je enthousiast geworden? Dan vraag je je nu waarschijnlijk af hoe je de beste opklapbare step voor jou vindt. In de rest van dit artikel bespreek ik voor drie categorieën hoe je dat aanpakt.
Hoe kies je een opvouwbare step voor volwassenen
Nu volwassenen opvouwbare steps dus echt hebben ontdekt voor hun woon-werkverkeer, zie je ze steeds meer op de weg. Misschien heb jij er ook een zien rijden en ben je daarom hier terecht gekomen met maar één vraag.
Hoe vind ik de beste vouwstep voor mij?
Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van jouw vouwstep. Ik bespreek ze uitgebreid in dit artikel over steps voor volwassenen, maar op een rijtje zijn dat:
- Het gewicht en draaggemak (hoe lichter hoe beter voor in de trein, bus of metro)
- De hoogte van het stuur (lees ook hoe hoog het stuur van een step moet zijn)
- Harde wielen of luchtbanden (ik raad de eerste aan, tenzij je over erg oneffen wegen moet rijden)
- Vering (mijn voorkeur gaat uit naar een lichte vering, maar heel veel heb je in principe niet nodig)
- De hoogte en breedte van de plank (breed is comfortabel maar minder draagbaar. Laag stept lichter, maar schuurt sneller over drempels of stoepranden)
Dit is mijn vouwstep
De Micro Urban. Erg licht (lichter dan mijn kat!) en – zoals je hierboven kon – lezen extreem inklapbaar. Bovendien stept hij comfortabel (ik ben bijna 1,90 m) en is hij zeer betaalbaar.
Opvouwbare elektrische step
In Nederland mogen de meeste elektrische steps niet op de openbare weg. Dat komt doordat e-steps door onze wet als bijzondere bromfiets worden gezien. Elke step moet daardoor individueel worden gekeurd.
Een verzekering en kenteken zijn verplicht, maar voor de meeste e-steps niet te krijgen.
De oplossing? Een opvouwbare elektrische step met trapondersteuning! Ontmoet de Micro M1 Colibri NL, speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse markt.
Net als een elektrische fiets, geeft deze vouwstep alleen ondersteuning wanneer jij zelf stept. Daardoor valt hij onder de wetgeving voor elektrische fietsen tot 25 km/h.
Deze elektrische vouwstep werd speciaal voor de Nederlandse markt gemaakt
Ingeklapt is het een heel handzaam pakketje
Er zit zelfs verlichting in!
En zoals je op de foto’s hierboven kunt zien, is hij ook nog eens erg handzaam wanneer de step is ingeklapt. Het is één van de lichtste e-steps op de markt.
Wat mij betreft dé ideale vouwstep voor het openbaar vervoer. Handzaam, licht en toch met elektrische ondersteuning zodat je jezelf niet zweterig stept voor op je werk.
Opvouwbare steps voor kinderen
Tenslotte zijn er natuurlijk ook vouwsteps voor kinderen. Ideaal voor wanneer je thuis niet zoveel ruimte hebt, maar toch een step voor je kinderen zoekt.
Na opklappen zet je de step namelijk zo in een hoek van de schuur, of schuif je hem in een kast voor de winter. Ook is een kinderstep handig voor naar school, of om achterin de auto mee te nemen op vakantie.
Het belangrijkste bij een kinderstep, ook opvouwbaar, is de hoogte van het stuur. Daar kun je hier meer over lezen, om je op weg te helpen de juiste hoogte te vinden.
Wat denk je bijvoorbeeld van deze stoere en compacte step? Met de handige draagband kan hij overal zo mee naartoe.
Deze step is dan wel roze, maar niet minder stoer. Ook erg simpel in te klappen en te dragen.
0 reacties