Zelf heb ik de step pas in mijn twintiger jaren ontdekt, maar steppen kan natuurlijk al van kinds af aan. Maar vanaf wanneer kan een kind steppen? Ik was benieuwd en zocht het uit.

Spring naar:

Vanaf wanneer kan een kind steppen?

Wanneer kan een kind steppen?

In principe kan een kind steppen vanaf het moment dat met enige stabiliteit rechtop kan staan. Grofweg kan steppen dus wanneer een kind zo’n twee jaar oud is.

Vanaf dit moment is steppen een goede manier om dit evenwicht verder te trainen en ontwikkelen. Daarnaast geeft het kinderen een groot gevoel van vrijheid om te kunnen ontdekken en rondrijden, waar een step ideaal voor is.

De meeste kinderen kunnen steppen voordat ze kunnen fietsen. Ook sporten als skeeleren of schaatsen zijn motorisch veeleisender. Juist daarom is steppen al vanaf jonge leeftijd een goede manier om sporten te ontdekken en verder te ontwikkelen.

Naast het evenwicht, kunnen kinderen wanneer ze steppen werken aan hun uithoudingsvermogen en de ontwikkeling van hun spieren.

Goed voor de ontwikkeling

Doordat je met steppen dicht bij de grond bent, is het een relatief veilige manier om te oefenen met het evenwicht.

Daarnaast is het volgens step expert Micro een stimulering van de spieren in handen, vingers en polsen.

Maar boven alles is het vooral een leuke manier voor kinderen om op een actieve manier de wereld te ontdekken, op een speelse manier met sport in aanraking te komen en om te werken aan het zelfvertrouwen door het steppen steeds beter onder de knie te krijgen.

Maar welke step is dan geschikt voor je kind om dat alles mee te gaan ontdekken? Vanaf wanneer een kind kan steppen, is namelijk ook afhankelijk van het soort step dat je voor je kind aanschaft.

Neem het kindje hieronder. Prima in staat om al te steppen, maar de hoogte van dit exemplaar maakt het wel een extra grote uitdaging. Dat kan beter. Hoe? Dat lees je hieronder!

Een foto van een kind met een te hoge step. Vanaf wanneer een kind kan steppen, wordt ook door dit soort factoren beïnvloed
Deze step is natuurlijk wat aan de grote kant. Als het stuur zo hoog is, dan is het voor het kind erg moeilijk om evenwicht te houden.

De allereerste step (op de groei)

Waarschijnlijk zit je er niet op te wachten om ieder jaar een nieuwe step te moeten kopen. Gelukkig zijn er handige modellen op de markt waarmee kinderen al vanaf jonge leeftijd aan steppen kunnen wennen, maar die eenvoudig met hen meegroeit naarmate ze ouder worden en meer uitdaging nodig hebben.

Van jongs af aan steppen

Een step die meegroeit met je kind. Voor de allerjongste is hij te gebruiken als loopwagen. Daarna bouw je hem eenvoudig om tot een driewielige step met een O-stuur en uiteindelijk tot een regulier stepstuur dat in hoogte verstelbaar is.

Of bekijk ook eens onze kinderstep kopen keuzegids, om je op weg te helpen bij het vinden van de juiste soort en hoogte step.

Extra evenwicht

Wanneer kinderen net kunnen steppen, is het aan te raden om ze wat extra evenwicht te geven. Steps voor de allerkleinsten hebben daarom vrijwel altijd een derde wiel.

Dat derde wiel kan aan de achterkant zitten, zoals bij een driewieler fiets. Maar meestal zitten de twee wielen onder het stuur, voor extra steun en evenwicht bij het sturen.

Bij een step zit het evenwichtspunt meer naar voren dan bij een fiets. Daarom is het logisch dat het extra evenwicht aan de voorkant is ingebouwd.

Al deze steps voor 2-jarigen hebben drie wielen en geven dus extra evenwicht, zodat je kind al vanaf jonge leeftijd kan oefenen en vertrouwd kan raken met het steppen!

Vanaf wanneer kan een kind steppen met twee wielen?

De kans is groot dat je kind eerder toe is aan een step met twee wielen, dan dat de zijwieltjes van de fiets kunnen.

Net als met dat fietsen zonder zijwieltjes – wat het ene kind al met drie jaar kan en de andere zevenjarige nog niet durft – is het lastig daar een leeftijd op te plakken.

Het beste antwoord op de vraag vanaf wanneer je kind kan steppen met twee wielen, is dan ook je kind zelf. Maakt het kind op een step met drie wielen een erg stabiele indruk? Dan wordt het tijd om eens na te denken over een tweewielige step.

Je merkt het waarschijnlijk vanzelf wanneer je kind klaar is om te steppen met twee wielen
Je merkt het waarschijnlijk vanzelf wanneer je kind klaar is om te steppen met twee wielen

Overigens is de kans natuurlijk groot dat je kind zelf al aan de bel trekt dat die drie wieltjes nu wel erg kinderachtig beginnen te worden 😉

Benieuwd welke step geschikt is voor de volgende stappen van je kind in zijn of haar step carrière? In onze uitgebreide kinderstep gids hebben we de verschillende soorten voor je op een rijtje gezet. Ook vind je een handige hulp om te bepalen welke hoogte stuur geschikt is.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.