Steps gaan al een tijdje mee in Nederland. En zoals dat dan gaat, hebben we er in de loop der tijd verschillende namen voor gehad. Daarom geven we in dit artikel een overzicht van hoe een step in Nederland ook wel wordt genoemd.

De bekendste andere naam voor steps in Nederland is autoped, maar waar komt die term eigenlijk vandaan? En welke andere namen, termen en typen kennen we inmiddels voor steps? Hieronder een overzicht.

hoe wordt een step in nederland ook wel genoemd hoofdafbeelding

Hoe wordt een step in Nederland ook wel genoemd?

Een step wordt in Nederland ook wel autoped genoemd. Een beetje een gekke naam, die we hebben overgenomen van een gelijknamig Amerikaans merk. Dat merk is dus in de volksmond gelijk komen te staan aan het product.

Dat noemen we merkverwatering: wanneer de merknaam zo bekend wordt dat deze gelijk komt te staan aan het product zelf. Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld Chocomel, Coke, Luxaflex en Aspirine.

Overigens wordt meestal wel alleen een specifiek soort step ook wel autoped genoemd. Namelijk een step met luchtbanden, met een groter frame dan gemiddeld. Deze steps rijden extra comfortabel op langere afstanden en oneffen ondergronden.

Worden elektrische steps ook zo genoemd?

Jazeker. Sterker nog: een autoped is van oorsprong een elektrische step. Dat Amerikaanse merk maakte namelijk al in 1910 gemotoriseerde steps. Natuurlijk niet elektrisch zoals de huidige aangedreven steps, maar toch.

De steps van het merk Autoped hadden een motor naast het voorwiel, waardoor daar erg veel van het zwaartepunt kwam te liggen. Om dat te compenseren stond het stuur ver naar achteren, zodat het gewicht van de bestuurder juist weer meer richting het achterwiel kwam te liggen.

Dit is een originele Autoped, zoals een step in Nederland ook wel wordt genoemd
Dit is een originele Autoped, met motor bij het voorwiel. Tegenwoordig is het een andere naam voor steps in Nederland.

Andere termen voor steps in Nederland

Er zijn niet echt andere manieren waarop steps in Nederland genoemd worden. Wel zijn er een aantal specifieke soorten en typen steps, die we hier voor de volledigheid voor je op een rijtje zetten.

  • Stuntsteps of freestyle steps hebben een kenmerkende bouw: ze zijn lager en hebben kleinere wielen dan gewone steps. Dat is zodat er beter stunts mee gemaakt kunnen worden.
  • Space scooters zijn een speciaal soort steps, die worden voortbewogen door de plank waarop je staat op en neer te bewegen. Je hoeft je dus niet met af te zetten zoals op een gewone step. Ook dit is een voorbeeld waar het merk de benaming is geworden voor het product, want er zijn inmiddels space scooters van meerdere merken op de markt.
  • Kickbike is er nog zo een. Ook dit is een merk, maar deze naam wordt tegenwoordig ook in zijn algemeen gebruikt voor een specifiek soort step. Dit zijn steps met een frame en wielen die doen denken aan een fiets, maar een plank waar je op staat op de plek waar het zadel zou zitten.
  • Hondensteps zijn vergelijkbaar met kickbikes, maar ze zijn specifiek bedoeld om je hond er veilig en comfortabel naast te kunnen laten rennen.

Zo zijn er dus nogal wat manieren om een step in Nederland te noemen, maar meestal gaat het

En in het Engels noemen we een step…

Nu we het toch over verwarrende namen voor steps hebben: wanneer we de Engelse termen er bij halen wordt het nog ingewikkelder.

In het Engels wordt een step namelijk “scooter” genoemd. Daarmee bedoelen ze in het Engels dus iets anders dan “onze” scooter, die daar dan weer een moped heet.

Overigens gebruiken ze in het Engels ook nog wel “kick scooter” om aan te geven dat het dus zo’n ding is waar je zelf op moet trappen. Tegelijkertijd hebben ze het dan wel ook weer over een “electric kick scooter” voor een elektrische step, waar steppen dus juist weer niet nodig is.

Om het overzichtelijk te houden.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.