Overweeg jij of steppen naar je werk iets voor jou is? Of beng je gewoon op zoek naar een alternatief voor je woon-werkverkeer?

Voor mij was dat laatste de belangrijkste reden om een step te kopen. In dit artikel bespreek ik mijn overwegingen. Ook komt de beste step voor naar je werk aan bod, gevolgd door 4 alternatieven.

Spring naar:

Steppen naar je werk is ideaal in de grote stad
Steppen naar je werk is ideaal in de grote stad. Ontdek hier waarom!

Waarom steppen naar werk een goed idee is

De vouwfiets gaat inmiddels al een tijdje mee. Ideaal om van je huis naar het station te fietsen en ook vanaf het station weer op de fiets naar je werk te kunnen stappen.

Toch zie je nog steeds maar heel weinig mensen met een vouwfiets in de trein. En gelukkig maar, want die dingen nemen nog steeds best veel ruimte in.

Terwijl het idee in feite heel goed is. Zeker voor mensen die in een straal van een paar kilometer van een station wonen en werken. In ons volgebouwde landje zijn dat behoorlijk wat mensen.

Misschien pak jij nu dagelijks de auto omdat je net te ver bij een station vandaan woont om er elke ochtend naartoe te lopen. Of moet je, net als ik, ook vanaf je aankomststation nog een eindje naar kantoor en vind je het wat te veel gedoe om ook daar een fiets neer te zetten.

Steppen naar je werk is gezond en snel
Steppen naar je werk is gezond en snel

Steppen naar werk als je dagelijkse portie sport

Bekijk het eens op deze manier. Misschien ga je nu met de auto naar je werk, of pak je de bus, tram of metro voor de paar haltes naar het station. En ja, dan ben je waarschijnlijk sneller dan wanneer je de step pakt naar het station.

Maar als je een zittend beroep hebt, betekent het ook dat je aan het einde van de dag nog even langs de sportschool moet voor je dagelijkse portie fitness. Voortaan kun je door naar je werk te steppen, je fitness voor die dag al meteen afstrepen.

Steppen als sport: een compleet overzicht
Steppen als sport is erg compleet en gezond!

Steppen naar je werk kan op die manier zelfs tijdwinst opleveren.

Bovendien is het een blessurevrije sport. Zo is steppen minder slecht voor knieën dan bijvoorbeeld hardlopen.

En wist je dat je met steppen meer traint dan alleen je benen en bilspieren? Doordat je voortdurend op één been staat moet je lichaam zichzelf in evenwicht houden. Daarmee is steppen zelfs goed voor buikspieren!

Wat is de beste step voor steppen naar je werk?

Voor naar je werk kun je het beste een lichtgewicht step gebruiken. Dan is hij namelijk het gemakkelijkst mee te nemen in de trein, bus, tram of metro.

Soms zul je een stukje met de ingeklapte step moeten lopen, door een lichtgewicht exemplaar te kiezen zeul je jezelf geen breuk.

Zelf gebruik ik bijvoorbeeld de Micro Urban. Dat is een step die je met twee simpele handeling inklapt tot een zeer draagbaar pakketje. Bovendien weegt hij nog geen 5 kilo. Ik ben behoorlijk lang (1,90m) en hij is ook groot genoeg.

Meer over mijn ervaring met deze volwassenen step kan je helpen jouw keuze te maken.

Ook in mijn uitrusting…

Het grote voordeel van met de trein naar je werk reizen, is dat je op je gemakje wakker kunt worden. Misschien wil je alvast wat werken, of staar je liever gewoon wezenloos uit het raam terwijl je de slaap achter je laat.

Hoe je jouw tijd ook gebruikt, daar wil je vast een lekker bakkie koffie bij.

Zelf gebruik ik al jaren een bamboe koffiebeker van het merk Ecoffee. Daarmee kan ik op het station een kop koffie halen zonder bij te dragen aan het afvalprobleem met een wegwerpbeker (bovendien krijg je op veel plekken korting met je eigen beker).

Lekker lichtgewicht en makkelijk mee te nemen, maar minder geschikt voor het vanaf thuis meenemen van koffie.

Daarvoor kun je beter een goed afsluitbare thermosbeker gebruiken.

4 andere alternatieven voor forensen

Natuurlijk zijn er meer manieren om je woon-werkverkeer wat efficiënter, sportiever, of gewoon leuker te maken. De vouwfiets heb ik al genoemd, maar hier zet ik nog een aantal ideeën voor je op een rijtje.

Pedalflow

Een handzamere versie van de vouwfiets. Een steps apparaat waar je op rond kunt rijden en dat mee kan in de trein. Of een combinatie van dat step apparaat en een hometrainer die niet op zijn plaats blijft staan?

De pedalflow is lastig in woorden te vatten. Zelf heb ik er een testrit op gemaakt en dat is eigenlijk de enige manier om hem te ervaren.

Zelf zou ik hem niet snel gebruiken voor woon-werkverkeer. De belangrijkste reden daarvoor, is dat het een behoorlijk intensieve workout is om erop te rijden. Veel te zweterig onderweg naar werk.

Daar staat tegenover dat het ook ontzettend leuk is om erop te rijden en je meteen flink je billen, benen en core aanspreekt. De pedalflow staat daarom zeker op mijn verlanglijstje, maar dan voor pleziertochtjes in de natuur.

Voordelen

 • Erg complete en intensieve workout
 • Sneller dan een step en handzamer dan een vouwfiets

Nadelen

 • Wordt snel zwaar, dus langere afstanden vergt echt training
 • Toch nog een behoorlijk pakket om dagelijks mee te zeulen in de trein

Elektrische step

Heb je geen zin om jezelf het apelazerus te steppen aan het begin of einde van je dag? Dan kun je natuurlijk ook een elektrische step kopen voor naar je werk.

Let op! De getoonde modellen zijn officieel niet goedgekeurd voor de openbare weg en dus illegaal. Er wordt in de praktijk niet veel op gehandhaafd en je ziet ze steeds meer, maar je bent niet verzekerd en je step kan in beslag worden genomen als je toch wordt aangehouden.

Voordelen

 • Minder bezweet aankomen op je werk
 • Vaak net zo handzaam als een gewone step

Nadelen

Vooral dat laatste is natuurlijk best een probleem. Gelukkig is er een ideale tussenweg, die de twee nadelen van de elektrische step oplost.

Step met trapondersteuning

Het Zwitserse merk Micro ontwikkelde namelijk een step met trapondersteuning! Net als een elektrische fiets valt hij daarmee onder de fietswetgeving, terwijl de meeste elektrische steps worden gezien als bijzondere brommer en daarom moeten worden goedgekeurd door RDW.

Hier zie je de Micro M1 Colibri NL editie

En dit is ‘m dan!

Deze e-step combineert zelf steppen met elektrische ondersteuning. Beter voor je beweging, maar bovendien helemaal legaal voor de openbare weg!

Voordelen

 • Relaxed steppen naar je werk
 • Mag de openbare weg op!

Nadelen

 • De prijs: omdat er nog lang niet zoveel keus is als bij volledig elektrische steps, ben je aardig wat geld kwijt

Skateboard

Deze wilde ik toch even genoemd hebben, omdat ik hem ook regelmatig zie in het openbaar vervoer. Als je er een beetje mee overweg kunt, is een skateboard natuurlijk een ideaal alternatief voor steppen naar je werk.

Want is een skateboard in feite niet gewoon een step zonder stuur, dus nog een stukje beter draagbaar?

Voordelen

 • Step zonder stuur: nog gemakkelijker meenemen

Nadelen

 • Moeilijker te gebruiken en leren dan een step
Ook skateboarden naar werk doen steeds meer mensen

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.