Ben jij op zoek naar een manier om je in de stad snel te kunnen verplaatsen, maar heb je het evenwicht niet voor een skateboard? Wil jij vaker de auto laten staan, maar woon en werk je net wat te ver van het station om lopend af te leggen? Ontdek dan ook de voordelen van de step als vervoermiddel!
Je ziet de laatste tijd steeds meer steps in het straatbeeld van grote steden. En dat is niet voor niets. Ooit was de step misschien kinderspeelgoed, maar ook volwassenen ontdekken het gemak van dit vervoermiddel. Wij zetten de belangrijkste redenen op een rijtje!
1. Altijd een step die bij je past
Zoals voor vrijwel alles geldt, is er een grote verscheidenheid aan steps. Wat is voor jou belangrijk? Moet je lang met de trein reizen en is het voor jou belangrijk dat de step zo klein en licht mogelijk is? Of moet je juist een langer stuk steppen en is de bedoeling dat jouw step als vervoermiddel vooral comfortabel is?
Houd ook rekening bijvoorbeeld de stuurhoogte, hardheid van de wielen en of je wel of geen vering wilt. Al die dingen bespreken we uitgebreid in onze step voor volwassenen kopen richtlijnen.
2. Sneller dan lopen met een step als vervoermiddel
De belangrijkste reden om een step te gebruiken als vervoermiddel is natuurlijk dat het een stuk sneller is dan lopen. (Terwijl je, zoals we bij punt 4 gaan zien, wel de voordelen van de voetganger behoudt.)
Ook skateboards worden vaak op deze manier gebruikt. Maar laten we eerlijk zijn: dat is niet voor iedereen weggelegd. En die schoenen met wieltjes in de hak waar je kinderen op rond ziet razen, ben je inmiddels ook wel ontgroeit.
Daarom is de step een vervoermiddel dat ideaal is voor stedelingen, om de stukken die je normaal lopend af zou leggen voortaan te steppen. Of om voor afstanden die te groot zijn om te lopen, toch niet direct de auto of tram in te hoeven. Wel zo sportief en gezond!
3. Handzamer dan een (vouw)fiets
Toch blijven er natuurlijk afstanden waar je wel een trein, bus of tram voor nodig hebt. Geen probleem. De step als vervoermiddel is perfect te combineren met het openbaar vervoer.
Natuurlijk kun je prima op de fiets naar het station. (Ben je wel even bezig daar een plek te vinden en je fiets op slot te zetten.) Maar wat als je van je aankomststation ook nog een stuk moet lopen naar je werk?
Daarvoor is ooit de vouwfiets uitgevonden. Voor veel mensen is het een uitkomst, maar persoonlijk heb ik het altijd onhandige rotdingen gevonden. Ze zijn meestal log en zwaar en nemen veel ruimte in. Zeker in een drukke spitstrein is dat geen pretje. En om nou te zeggen dat ze lekker fietsen…
Daarom zijn vouwsteps een perfect alternatief. Waar je normaal een klein half uur over wandelt doe je nu in 5 minuten. En in het ov zijn ze een stuk handiger mee te nemen.
4. Voor de wet ben je een voetganger
Bij punt 2 kwam het al kort naar voren, maar als stepper heb je eigenlijk een beetje het beste van twee werelden. Je wordt namelijk door de wet gezien als voetganger. Officieel moet je met een step dus op de stoep rijden.
Net als een voetganger rijd je op het fietspad of de weg wanneer er geen voetpad beschikbaar is.
Omdat je qua snelheid vaak dichter bij fietsers zult komen dan bij voetgangers, is het echter aan te raden om je aan te passen aan de omstandigheden. Als de stoep druk is, kun je er bijvoorbeeld beter voor kiezen op het fietspad te steppen, waar je meer met de snelheid mee kunt bewegen.
Het grote voordeel is dat je eenvoudig kunt wisselen tussen stoep en fietspad. Voel je je toch wat minder veilig op het fietspad? Dan switch je naar de stoep en pas je gewoon je snelheid aan.
5. De step als vervoermiddel is duurzaam
Last but not least: de step is een vervoermiddel dat natuurlijk veel duurzamer is dan de auto. En een step kan een auto weliswaar niet helemaal vervangen, maar het kan er wel voor zorgen dat iemand makkelijker met het openbaar vervoer naar zijn of haar werk reist.
Steppend naar het station, opvouwen en de trein in en na aankomst nog een paar minuten steppen naar kantoor. Dat maakt met het ov reizen natuurlijk een stuk aantrekkelijker dan wanneer je nog een heel eind moet lopen. Of als je een fiets op het station moet laten staan die om de haverklap een lekke band of andere schade heeft.
Je kunt het nog laagdrempeliger maken (of grotere afstanden afleggen) door te kiezen voor een elektrische step. Helaas zijn elektrische steps in Nederland nogal een lastig verhaal.
De oplossing? De step met trapondersteuning! Doordat deze step alleen “aanslaat” wanneer je zelf step, valt hij onder de wetgeving voor elektrische fietsen en is het dus gewoon een legaal vervoermiddel.
Hij is ook nog eens erg licht en handzaam. Lees meer in mijn review van de Micro M1 Colibri NL.
0 reacties