Samen sporten met je partner is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je relatie. Je motiveert elkaar, ziet samen af en zet samen een prestatie neer.

In de afgelopen twee weken hebben mijn vriendin en ik de step ontdekt als ideaal middel om met zijn tweeën te sporten. In deze blog deel ik onze ervaringen, om hopelijk meer koppels tot samen sporten te inspireren.

Spring naar:

Hoe wij de step ontdekten om te sporten als koppel

16 maart 2020. Net als alle sportscholen moest ook de boksschool van mijn vriendin de deuren sluiten vanwege de Coronacrisis. Omdat ze toch actief wilde blijven, besloten we voorlopig samen te gaan sporten.

Naast een dagelijkse training via een thuissport app, viel de keuze al snel op hardlopen.

Het “probleem” was daarbij dat hardlopen en fietsen al jarenlang mijn vaste sporten zijn, waardoor mijn spieren en ikzelf gewend zijn aan de duurbelasting. Terwijl mijn vriendin juist veel meer is van de korte, explosieve sport. Dat is best lastig samen te brengen zodat je prettig samen kunt sporten. Laat staan hardlopen.

En wat bleek de uitkomst? De step gaat mee!

Zo kunnen we elkaar afwisselen. Als de een rent, kan de ander op de step een beetje bijkomen. Ondertussen merken we allebei dat ook dan je beenspieren nog flink getraind worden, met een andere belasting dan met hardlopen.

De resultaten zijn top! Als we voorheen samen gingen hardlopen kreeg mijn vriendin snel last van shin splits (irritatie van het scheenbeen, waar heel veel beginnende hardlopers mee te maken krijgen). Zelf heb ik minder last van pijntjes in mijn heupen en knieën.

Ook was het vaak zoeken naar de juiste snelheid en afstand. Als zij stept, ren ik zelfs flink boven mijn normale snelheid, waardoor het voor mij ook flink uitdagender is geworden.

Lijkt dat jullie nou ook wat? Check dan even de step voor volwassenen buyer’s guide, om je te helpen bij het vinden van de juiste step.

Zo helpt de step bij sporten met zijn tweeën

De step is overigens niet alleen handig voor samen sporten met je partner. Voor iedereen die samen wil gaan hardlopen met iemand die een heel ander trainingsniveau heeft.

Sporten met zijn tweeën moet voor beiden leuk blijven, of je nu met je collega, beste vriendin, neef, oma of hond gaat rondrennen. (Goed, je hond loopt jou er waarschijnlijk sowieso uit en heeft daar geen problemen mee, maar je snapt het punt).

En het beste is: steppen is helemaal niet moeilijk. Het is net fietsen. Maar zelfs als je het als kind nooit gedaan hebt, heb je het zo onder de knie.

Daar is het trouwens ook een stuk beter voor, voor die knieën.

Een paar tips

Want als je met zijn tweeën gaat sporten, zijn dit wat handige tips:

  • Houd rekening met elkaar, en met een eventueel verschil in ervaring. Het heeft geen zin om geïrriteerd te gaan lopen doen als jij sneller rent dan je collega die vorige week het eerste paar hardloopschoenen heeft gekocht. Het zou toch juist heel oneerlijk zijn als zij jou bijhoudt, terwijl jij al jaren traint? Stel je er dus op in dat je anders zult lopen dan op je individuele rondjes.
  • Ben je zelf degene die minder getraind is? Ga jezelf dan niet over de top jagen omdat je niet durft te laten merken dat je moe bent. Als je een goede hardlooppartner hebt, dan volgt hij/zij de weg die ik in de tip hierboven beschreef. Leidt het tot irritatie als je aangeeft even te moeten stoppen? Zoek dan heel snel een nieuwe hardlooppartner.
  • Motiveer elkaar en houd elkaar scherp. Het grote voordeel van samen sporten, is dat je elkaar juist kunt motiveren en aansporen tot een juiste opbouw. Zelf heb ik bijvoorbeeld de neiging om in mijn eentje “koud” te starten, maar als ik met mijn partner ga hardlopen zet zij me ertoe aan eerst netjes te rekken.

Andere sporten voor partners

Alle sporten die je met twee kunt doen zijn natuurlijk geschikt voor partners. Misschien put je er nog wat inspiratie uit voor een volgende sportieve date.

Badminton / tennis

Het mooie van badminton en tennis, is dat je zelf kunt bepalen of je het competitief maakt of niet. Zo kun je ervoor kiezen je partner alle hoeken van de baan (of achtertuin) te laten zien, of je stelt als koppel het doel om zoveel mogelijk over te spelen. Goed voor het teamwork, en dus de relatie!

Persoonlijk zou ik dan overigens beginnen met badminton. Uit ervaring die ik met een oud huisgenoot van me heb opgedaan, kan ik namelijk zeggen dat tennissen behoorlijk frustrerend kan zijn als je iemand tegenover je hebt die wél een beetje weet wat hij doet.

En badminton is absoluut geen dure sport. Hier vind je een aantal heel betaalbare starterssets, waarmee je morgen nog aan de gang kunt.

Badminton als ideale sport voor samen sporten met je partner

Duiken

Een tikkeltje prijziger, en met een flink hogere instap ook (je moet namelijk wel even je brevet halen). Maar duiken kan het meer dan waard zijn! De stilte en rust die je onder water ervaart zijn namelijk onbeschrijflijk.

Zelf heb ik jaren geleden mijn duikbrevet gehaald. Als koppel zijn we er nog nooit toe gekomen. Maar wat duiken de ideale sport voor partners maakt, is dat je letterlijk partners bent: je duikt namelijk altijd met een buddy, die als het ware je levensverzekering is als er iets mis mocht gaan.

Eerst eens ontdekken of het wat voor jullie is? Bij vrijwel elke duikschool kun je ook een introductieles volgen. Dat kan overigens ook op de meeste warme vakantiebestemmingen!

Duiken is de perfecte sport als koppel, omdat je echt op elkaar bent aangewezen en moet samenwerken
Duiken is de perfecte sport als koppel, omdat je echt op elkaar bent aangewezen en moet samenwerken

Kanoën

Nog zo’n sport waar je met zijn tweeën echt moet samenwerken. Als koppel in een kano varen kun je bijna zien als een symbolische weergave van een relatie: zonder voldoende overleg en samenwerking loop je vast.

Oke, genoeg de relatiewetenschapper uitgehangen. Kanoën is boven alles gewoon een intensieve sport, die je ook nog eens op prachtige plekken kan brengen waar je anders nooit komt. Kies bijvoorbeeld een mooie route in het natuurrijke oosten van ons land: romantiek gegarandeerd!

Dit koppel heeft de sport van kanoën aardig onder de knie

Stijldansen

Veel mensen (vaak de mannelijke helft van een koppel) moeten zich ergens overheen zetten, maar samen stijldansen schijnt ook een hele mooie ervaring te zijn.

Ik zeg schijnt, want mij is het eerlijk gezegd nog niet gelukt, dat eroverheen zetten. Stijf als ik ben zie ik mezelf niet in een zaal vol andere koppels iets doen dat voor dansen zou moeten doorgaan.

Maar wie weet, ooit… Want één ding is zeker: dansen is topsport, en als je het eenmaal kunt is het natuurlijk ook heel erg mooi om te doen!

Eigenlijk is het net Spaans. Ongetwijfeld geweldig om te kunnen, maar dat leren…

Sporten met zijn tweeën door te dansen

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *