Dronken op een elektrische step rijden mag niet, want je valt onder dezelfde wetgeving als scooters en bromfietsers. Met een niet-elektrische step word je gezien als voetganger. Officieel mag je in beschonken toestand echter nog steeds niet steppen, los van of je dat moet willen uiteraard.

Hoe zit dat precies met dronken op een (elektrische) step rijden? En wat zijn de risico’s als je het toch doet? Dat lees je hieronder, of kies direct het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Dronken op een elektrische step

Dronken op een gewone step

Dronkenschap en de openbare weg

Hoe honderden Duitsers hun e-step kwijtraakten na Oktoberfest

Alles over de wetgeving rond dronken op een elektrische step rijden.

Mag je dronken op een elektrische step rijden?

Een elektrische step mag in Nederland in de meeste gevallen überhaupt nog niet de openbare weg op. Dat mag wel wanneer de step door RDW is goedgekeurd als bijzondere bromfiets.

Laten we voor het gemak dus even uitgaan van de elektrische steps die wel de weg op mogen. Anders ben je sowieso al strafbaar wanneer je erop rijdt.

Op een e-step die is goedgekeurd als bijzondere bromfiets, val je uiteraard onder dezelfde wetgeving als scooterrijders en bromfietsers.

En dat betekent dus dat je niet dronken op een elektrische step mag rijden. Net zoals voor rijden onder invloed, kan het je zelfs je rijbewijs kosten.

In de praktijk wordt er weliswaar niet erg streng gehandhaafd op het gebruik van elektrische steps. Toch lijkt het de goden dubbel verzoeken door op een voertuig dat voor de politie in het oog springt – zelfs al is hij goedgekeurd, je valt meer op dan met een fiets – rond te rijden in beschonken toestand.

Niet dat het wel legaal is om op die minder opvallende fiets naar huis te karren vanaf de kroeg, overigens. Wat me brengt bij het volgende stuk.

En dronken op een step zonder aandrijving mag wel?

Die is wat lastiger. Kort gezegd komt het officieel hierop neer: nee, ook een gewone step mag je in dronken toestand niet gebruiken. In de praktijk zit het wat genuanceerder in elkaar.

En dat komt vooral doordat de algemene wetgeving rondom dronkenschap in Nederland wat ingewikkelder in elkaar zit dan ik zelf altijd dacht toen ik als student nog meerdere keren per week in de kroeg was te vinden.

Dronkenschap en de openbare weg

Het is al zo lang ik me kan herinneren normaal om op de fiets naar de kroeg te gaan. Dan kun je tenminste drinken wat je wilt en daarna nog veilig en legaal thuiskomen.

Als we de wet rond dronkenschap en de openbare weg echt naleven, kun je beter in de steeg achter de kroeg je roes uitslapen
Als we de wet rond dronkenschap en de openbare weg echt naleven, kun je beter in de steeg achter de kroeg je roes uitslapen

Behalve dat je dronken eigenlijk ook helemaal de fiets niet op mag. Ook als fietser kun je een boete krijgen wanneer je met meer dan 0,5 promille (zo’n twee glazen) alcohol wordt aangehouden.

Sterker nog: ik had geen idee dat ik al op het randje van de wet balanceerde zodra ik de kroeg uitstapte. Officieel is het namelijk niet toegestaan je in “kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg te bevinden.”

Omdat het dan wel erg lastig wordt om thuis te komen na een avondje stappen, wordt er in de praktijk overigens zelden op gehandhaafd. Zolang je niet voor overlast zorgt, tenminste.

De crux zit hem in dat stukje “kennelijke staat van dronkenschap”. Gelukkig maar, want anders zouden we massaal in de kroeg moeten blijven slapen na een avondje uit.

Wat betekent dit voor dronken steppen?

In een antwoord op de vraag waar je moet rijden met een step, besprak ik dat het eigenlijk best vreemd is dat een stepper wordt gezien als voetganger.

Maar, het blijkt dus ook zo zijn voordelen te hebben. Waar je met twee glazen alcohol dus al niet meer op de fiets mag stappen, mag je je als voetganger vooral niet in “kennelijke staat van dronkenschap” bevinden.

Officieel mag je dus best steppen als je officieel te dronken bent om te fietsen. Voor de wet ben je immers een voetganger. Zolang je maar niet voor overlast zorgt of andere rare dingen uit gaat halen.

Daar staat tegenover dat ik er persoonlijk niet aan moet denken om te moeten steppen wanneer ik het stadium “aangeschoten” ben gepasseerd. Zelf blijf ik in ieder geval gewoon lekker fietsen naar de kroeg.

Bij de oosterburen

Ik sluit dit artikel graag af met een praktijkvoorbeeld.

Zo raakten honderden Duitsers hun rijbewijs kwijt, nadat zij na afloop van Oktoberfest 2019 dronken op een e-step werden betrapt.

In totaal werden er 414 dronken bestuurders van een e-step aangehouden. 254 daarvan waren zo dronken dat zij direct hun rijbewijs moesten inleveren.

In Duitsland zijn elektrische steps wél legaal. Volgens de politie bij onze oosterburen is het echter een probleem dat veel mensen de steps zien als speelgoed. Terwijl de Duitse wet de steps ziet als volwaardig voertuig.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.