Het eerste wat ik mezelf afvroeg nadat ik de mijne had gekocht, was ‘Waar moet je rijden met een step?’ Je bent sneller dan een voetganger, maar langzamer dan fietsers. Moet je met een step dan op de stoep, het fietspad, of de weg rijden?

Dus dook ik in de wet- en regelgeving voor de openbare weg. Voor de wet ben je als stepper een voetganger (LET OP! Dat geldt voor niet-elektrische steppers). Op de openbare weg houd je je dus aan dezelfde regels als voetgangers. Wat dat in de praktijk betekent lees je hieronder.

Spring naar:

Wat is de openbare weg?

Hier moet je steppen

Mijn ervaring

Elektrische step

Overigens ga ik het dus vooral hebben over waar je met een niet-elektrische step moet rijden. De regelgeving rondom elektrische steps in Nederland is momenteel nogal ingewikkeld. Daarover kun je dus binnenkort een uitgebreider artikel verwachten. Wel vind je onderaan dit artikel de basics, waar je via dit keuzemenu eenvoudig heen kunt springen.

Waar moet je rijden met een step, op de stoep, rijbaan of het fietspad?
Stoep, rijbaan of fietspad: waar moet je rijden met de step?

Wat is de openbare weg?

Voor we het gaan hebben over waar je met je step moet rijden, is het eerst goed om duidelijk te hebben wat er precies geldt als de openbare weg. Dat is namelijk waar de wetten en richtlijnen hieronder betrekking op hebben.

De openbare weg is precies wat het zegt: weg die voor iedereen openbaar is. Daaronder vallen autowegen en fietspaden, maar ook bermen en trottoirs.

Dat wil dus zeggen dat alleen wegen en paden op eigen terrein niet onder de openbare weg vallen.

Een duidelijk voorbeeld vond ik de situatie rondom de Stint. Dat was een soort elektrische bolderkar, die veel werd gebruikt door kinderdagverblijven. Na een tragisch ongeluk werd de Stint verboden voor de openbare weg. Ondernemers zagen hun kans schoon om er goedkoop een op de kop te tikken:

Voor mensen die een Stint willen gebruiken op eigen terrein is het interessant om er nu een te kopen. Op een camping of golfbaan mag je er gewoon mee rijden. Als je er maar niet mee op de openbare weg komt.

Omroep Brabant

Dus, waar moet je rijden met een step op de openbare weg?

Waar je op de openbare weg moet rijden met een step, hangt af van wat voor type weggebruiker je bent voor de wet. We onderscheiden daarin voetgangers, fietsers en automobilisten.

Op de website van de rijksoverheid staat te lezen:

Met skates, skeelers, inlineskates, rolschaatsen, een step of een skateboard bent u voor de wet een voetganger. U moet zich dus houden aan de verkeersregels voor voetgangers.

Rijksoverheid over steppers

Dus de wet beschouwd iemand op de step als een voetganger. Dat betekent dat je met een step moet rijden op stoep, voetpad of fietspad.

Is er geen stoep, voetpad of fietspad? Dan mag je op de rijbaan rijden.

Wat ik daarbij overigens altijd mis, is dat de snelweg daar natuurlijk niet onder valt. Daar is over het algemeen geen voet- of fietspad te bekennen, maar dat wil niet zeggen dat je er als voetganger of fietser mag komen.

Er zijn nog een paar dingen die ik zelf mis in die bepaling:

  • Afhankelijkheid van je snelheid
  • Het steppen met licht
Veilig rijden met je step begint bij zelfbewustzijn en weten waar jij het best op je plek bent
Veilig rijden met je step begint bij zelfbewustzijn en weten waar jij het best op je plek bent

Mijn ervaring met waar je het beste kunt rijden met je step

Zelf denk ik dat de bovenstaande wetten deels komen doordat steppers vooral kinderen waren. Nu de step voor volwassenen ook steeds populairder wordt, zijn daar wat dingen in veranderd.

  • Een stepper gaat lang niet altijd langzamer dan een fietser (zelf haal ik geregeld fietsers in)
  • Op de step ben je veel wendbaarder dan op de fiets
  • Je kunt ook sneller wisselen tussen stoep en fietspad
  • Als stepper ben je minder kwetsbaar dan veel voetgangers

Ik vind het dan ook de verantwoordelijkheid van de stepper om daar te rijden waar je andere weggebruikers het minste tot last bent. Zelf step ik daarom meestal op het fietspad, ook als er een stoep of voetpad beschikbaar is.

Zo rijd ik tussen verkeer dat meer overeenkomt dan wanneer ik tussen de voetgangers door zou slalommen, wat bovendien erg irritant zou zijn voor die voetgangers.

Mijn tip is dan ook: kijk waar je zelf het prettigst rijdt, maar vooral ook waar je anderen niet in gevaar brengt of zo min mogelijk tot last bent.

Dan nog even over dat licht.

Dat je als voetganger wordt gezien, lijkt te suggereren dat je niet – zoals fietsers – verplicht bent om verlichting te gebruiken in het donker. Ik heb er ook niets over kunnen vinden of licht op de step verplicht is of niet.

Maar, los van of het verplicht is of niet: rijd voor je eigen veiligheid alsjeblieft altijd met licht als het donker is. Je bent kleiner dan een fietser, en onvoorspelbaarder voor veel automobilisten. Het is voor hen lastig om je snelheid in te schatten en je kunt opeens uit een hoek tevoorschijn schieten. Altijd lichtjes gebruiken in het donker dus!

En waar moet je rijden met een elektrische step?

Voor een elektrische step gelden (heel) andere regels op de openbare weg. De belangrijkste daarvan is dat het wordt gezien als gemotoriseerd voertuig. Dat houdt in dat de step moet zijn goedgekeurd door het RDW voordat hij de openbare weg op mag.

Kort gezegd komt dat erop neer dat je met de meeste elektrische step – net als met die Stint van het begin van het artikel – dus alleen op eigen terrein mag rijden.

Bovendien moet je minimaal 16 jaar oud zijn en heb je ten minste een bromfietsrijbewijs (AM) nodig.

Omdat de regelgeving rondom elektrische steps in Nederland nogal ingewikkeld is op het moment, kun je hier binnenkort een uitgebreider artikel over verwachten!


1 reactie

Bouman · mei 14, 2022 op 2:07 pm

Steps op stoep levensgevaarlijk, ze gaan zonder motor nog te hard, en laveren tussen de mensen door, met veel ongevalletje. Alles moet maar kunnen, normen en waarden zijn ook mede hierdoor erg afgenomen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.