Voordat je veel geld uitgeeft aan een e-step, vraag je je misschien af waar je eigenlijk mag rijden met een elektrische step. Anders sta je straks aan de kant met je dure aankoop, of word je op de bon geslingerd. Wij hebben het antwoord voor je, dus lees snel verder!

Met deze tips en informatie kun jij straks helemaal geïnformeerd een elektrische step kopen die echt bij jouw wensen past.

waar mag je rijden met een elektrische step

Met de meest elektrische steps mag je (bijna) nergens rijden

Om maar met de deur in huis te vallen: vaak mag je met een elektrische step helemaal nergens rijden.

E-steps vallen in Nederland namelijk onder de wetgeving van bijzondere brommers. Dat betekent dat een elektrische step goedgekeurd moet worden voor gebruik op de openbare weg.

In de meeste gevallen is dat niet gebeurd, omdat het te tijdrovend is voor de producenten. Met andere woorden: met de meeste elektrische steps mag je niet op de openbare weg rijden.

Dat betekent dat je alleen legaal met een e-step kunt rijden op je eigen terrein. En rondjes in je eigen achtertuin, dat is natuurlijk niet waar je zo’n step voor koopt.

Daarom gaan we straks kijken naar een aantal elektrische steps waar je wél op mag rijden. Maar eerst, wat riskeer je wanneer je toch de weg op gaat met een niet goedgekeurde step?

Boete, step kwijt, niet verzekerd

Er wordt in de praktijk weinig gehandhaafd. En dus zie je veel elektrische steps rondrijden, zelfs al mogen ze officieel niet gebruikt worden.

Je riskeert daarmee een boete van €380,- en dat je step in beslag wordt genomen. Mocht je wel worden aangehouden, dan kan het dus een duur geintje worden.

Daarnaast kun je je e-step niet (WA) verzekeren, wat wel verplicht is voor gemotoriseerde voertuigen. Niet alleen is onverzekerd rondrijden strafbaar, je draait ook zelf op voor eventuele schade die je veroorzaakt.

In andere landen mag je wel op een elektrische step rijden

Wat het extra verwarrend maakt, is dat je in de landen om ons heen wél gewoon op elektrische steps mag rijden.

Een tijdje terug werd er zelfs veel gewaarschuwd dat je e-steps vanaf je vakantiebestemming niet mee naar huis moest nemen. De e-step is in veel Europese steden namelijk al een vast onderdeel van het straatbeeld. Vooral toeristen maken veel gebruik van elektrische deelsteps zoals Lime.

Dus maakten veel mensen op vakantie kennis met het gemak van de elektrische step en besloten ze er een te kopen voor thuis. Niet wetende dat die steps hier dus helemaal niet gebruikt mogen worden.

En het blijft natuurlijk ook raar: ook onze steden zijn gevuld met elektrische fietsen en scooters – ook voor toeristen – maar voor e-steps hebben we nog altijd geen goede wetgeving.

Elektrische steps waar je legaal op mag rijden

Er zijn een aantal elektrische steps waarmee je wel de openbare weg op mag. Het verschil is dat je op deze steps zelf mee moet steppen, anders valt de elektrische ondersteuning weg.

Daardoor vallen ze onder dezelfde wetgeving als een elektrische fiets die is begrensd op 25 kilometer per uur. En dus mag je er op dezelfde plekken mee rijden als een elektrische fiets.

Product

Kenmerken

Prijzen

Beste in prijs-kwaliteit

Top merk met uitstekende prestaties. Blinkt uit in levensduur van de accu

Beste voordelige keuze

Scherpe prijs voor een e-step, volstrekt legaal en super draagbaar

Beste in luxe

Het comfort van een zadel, gemak van ondersteuning en draagbaarheid

En waar rijd je dan met die goedgekeurde e-step?

Goed, je hebt dus een elektrische step gevonden waar je de openbare weg mee op mag. Waar moet je nu rijden? Welke regels moet je volgen, om te voorkomen dat je alsnog op de bon geslingerd wordt?

Zoals we hierboven al aangaven, wordt een e-step die alleen ondersteunt wanneer je zelf stept, voor de wet gezien als elektrische fiets. Dat betekent dat je dezelfde wetgeving volgt als een fietser.

Je rijdt dus op het fietspad. Is er geen fietspad, dan rijd je op de weg. Met een elektrische step mag je niet op de stoep rijden. Je gaat tenslotte ook een stuk sneller dan de gemiddelde wandelaar.

Dat is anders dan met een niet-elektrische step. Daarmee val je namelijk onder de wetgeving voor voetgangers en mag je dus juist wel op de stoep rijden.

Veel gestelde vragen over waar je met een e-step mag rijden

We gaan in dit geval uit van een elektrische step die de weg op mag.

Mag je met een elektrische step op het fietspad?

Met een goedgekeurde elektrische step moet je op het fietspad rijden, of op de weg als er geen fietspad is. Een e-step waarbij je zelf mee moet steppen volgt dezelfde regels als fietsers, anders volg je scooter wetgeving.

Mag je met een elektrische step op de stoep?

Met een elektrische step mag je niet op de stoep rijden. Ook niet wanneer de e-step is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Je valt namelijk onder de wetgeving van (elektrische) fietsen of scooters en rijdt dus op het fietspad.

Heb ik een kenteken nodig op mijn elektrische step?

Ja, een kenteken is verplicht op een elektrische step. Daarnaast ben je ook verplicht een WA-verzekering te hebben afgesloten. Dat is niet mogelijk voor voertuigen zonder kenteken.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.