Overweeg jij om een e-step te kopen? Dan is het logisch dat je je afvraagt hoe duur een elektrische step eigenlijk is. Je kunt je geld immers maar één keer uitgeven. En waar moet je eigenlijk allemaal naar kijken om de echte kosten van een e-step te bepalen?

Een elektrische step is geen kleine aankoop.

En dus wil je zeker weten dat je een goede keuze maakt. Want er hangt toch al gauw een aardig prijskaartje aan zo’n step. En niet alleen dat: als het goed is ga je op jouw step heel wat kilometers afleggen.

Daar komt nog bij dat een elektrische step zomaar heel wat duurder kan worden dan de aanschaf alleen.

Hoe zit dat? Dat lees je in dit artikel, waarin we bespreken hoe duur een elektrische step is, maar ook waar je op moet letten om een goede prijs-kwaliteit verhouding te vinden in jouw aankoop.

Hoe duur is een elektrische step? Overzicht

Om je snel een idee te geven van wat elektrische steps kosten, zie je hier een overzicht van een aantal populaire modellen. Wil je weten waar je rekening mee moet houden voor een goede prijs-kwaliteitverhouding? Of met welke bijkomende kosten je te maken kunt krijgen? Lees dan verder onder de tabel!

Product

Kenmerken

Prijzen

Beste algemene keuze (legaal!)

Een nieuwkomer op de Nederlandse e-step markt. Deze step biedt alleen elektrische ondersteuning en mag daarom nu al gebruikt worden.

Beste keus voor forenzen (legaal!)

Ook een elektrische step met ondersteuning en dus legaal. Deze is iets lichter en beter draagbaar en daarmee ideaal voor in het OV.

Beste hoge kwaliteit (legaal!)

Top merk met uitstekende prestaties. Blinkt uit in levensduur van de accu

Goedkoopste keuze

Let op! Deze e-step is niet officieel goedgekeurd voor de openbare weg

Wat kost een elektrische step?

De kosten van een elektrische step lopen uiteen van een paar tientjes tot honderden of zelfs duizenden euro’s. Wanneer je uur op zoek bent naar een goedkope optie, lijkt de keuze dan dus ook snel gemaakt. Kwestie van het aanbod op Bol rangschikken op de laatste prijs en gaan voor de goedkoopste optie, toch?

Nou, nee. Het prijskaartje is namelijk niet het enige waar je naar moet kijken. Ze zeggen niet voor niets vaak: goedkoop is duurkoop. Bij elektrische steps geldt dat misschien nog wel meer dan bij andere producten.

Hieronder bespreken we een aantal belangrijke factoren die van invloed zijn op de kosten van een elektrische step.

En hoe duur is een elektrische step nu echt?

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van jouw elektrische step, die minstens net zo belangrijk zijn als de prijs. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De stuurhoogte van de step
  • Harde wielen of luchtbanden
  • Hoeveel vering wil je in jouw step

Dat zijn allemaal dingen die invloed hebben op het rijcomfort van je elektrische step. En dat is minstens net zo belangrijk als de kostprijs. Voor iets waar je dagelijks gebruik van gaat maken, kun je beter een paar tientjes meer besteden als dat betekent dat de kwaliteit top is, toch?

Meer daarover kun je lezen in ons artikel over het vinden van een goede step voor volwassenen.

Daarnaast zijn er een aantal verborgen kosten bij elektrische steps, waar je ook rekening mee moet houden.

alles over de kosten van een e-step

De levensduur van de accu

Het belangrijkste onderdeel van een e-step is waarschijnlijk de accu. En er is nogal een verschil in kwaliteit tussen de ene of de andere accu. Een accu van slechte kwaliteit heeft twee belangrijke nadelen:

  • De actieradius van de elektrische step is beperkt, doordat je met één keer opladen minder kilometers kunt rijden dan bij een betere accu
  • Daarnaast zal de levensduur van een goedkope accu aanzienlijk minder zijn dan van duurdere elektrische steps. Dat wil zeggen dat de batterij sneller leegloopt en steeds minder kracht geeft

Vergelijk het met de batterij van je mobiele telefoon, die vaak al na één of twee jaar flink achteruit begint te gaan. Je telefoon moet dan opeens veel vaker worden opgeladen. Daar krijg je ook sneller mee te maken met een elektrische step met een accu van mindere kwaliteit.

De Kostka uit de tabel hierboven staat bekend om zijn uitstekende accu, die veel langer meegaat dan andere exemplaren. Dat zie je terug in de prijs, want de Kostka is een behoorlijk dure elektrische step. Daar staat tegenover dat je hem ook een stuk minder snel zult hoeven vervangen.

Is deze voor jou toch iets te duur, maar wil je wel wat zekerheid voor jouw accu? Kies dan voor een gerenommeerd merk als Xiaomi.

Natuurlijk weet je bij elektronica nooit hoe lang de accu het vol gaat houden, maar door te kiezen voor een erkend merk vergroot je in ieder geval de kans op een lange levensduur. Er zijn veel prijsvechters op de markt, maar daarbij weet je nooit wat voor kwaliteit je koopt.

Het gevaar op extra kosten door wet- en regelgeving

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden, is of jouw elektrische step de weg op mag.

Want wist je dat elektrische steps in de meeste gevallen helemaal niet legaal gebruikt mogen worden? Dat heeft ermee te maken dat ze als bijzondere brommer worden gezien door de wet. Daarom moet elk model e-step worden goedgekeurd door het RDW en dat is meestal niet gebeurd.

Er wordt in de praktijk weinig gehandhaafd, maar het gebeurt wel. Je riskeert een boete van €380,- en in beslag name van je step. Daarmee wordt een goedkope elektrische step dan opeens een heel stuk duurder!

Bovendien kun je jezelf en je e-step niet verzekeren wanneer hij niet is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Dat betekent dat je zelf aansprakelijk bent voor schade die je veroorzaakt. Bovendien is ook onverzekerd rondrijden strafbaar.

Kies je voor zekerheid? Ga dan voor één van de elektrische steps die weliswaar iets duurder zijn, maar wel helemaal legaal zijn te gebruiken:

Product

Kenmerken

Prijzen

Beste in prijs-kwaliteit

Top merk met uitstekende prestaties. Blinkt uit in levensduur van de accu

Beste voordelige keuze

Scherpe prijs voor een e-step, volstrekt legaal en super draagbaar

Beste in luxe

Het comfort van een zadel, gemak van ondersteuning en draagbaarheid

Het verschil met andere elektrische steps, is dat deze exemplaren alleen trapondersteuning geven. Daardoor vallen ze onder de regelgeving voor elektrische fietsen. En die wetgeving is een stuk flexibeler.

Wat kost het verzekeren van je elektrische step?

Over je elektrische step verzekeren gesproken: ook dat brengt natuurlijk kosten met zich mee. Hieronder zie je een indicatie per jaar. Deze gegevens zijn op basis van een Veeley V5 van eind 2019 met een nieuwwaarde van €1599,-

zo duur is een elektrische step verzekeren

Zoals je ziet voegt dat aardig wat kosten toe aan je elektrische step. Nu kun je natuurlijk kiezen voor een elektrische step die je niet kunt verzekeren omdat hij niet is goedgekeurd, of gewoon überhaupt niet te verzekeren.

Maar, niet verzekeren kan nog een heel stuk duurder worden. Wanneer je dan een ongeluk veroorzaakt, draai jij namelijk zelf op voor de kosten. Stel dat er door jouw toedoen iemand in het ziekenhuis belandt: daar wil je de rekening echt niet van gepresenteerd krijgen.

Dat is nog een reden om te kiezen voor een legale e-step.

Conclusie: een (iets) duurdere elektrische step is uiteindelijk vaak goedkoper

De vraag hoe duur een elektrische step is, hangt zoals je kon lezen van meer dingen af dan het prijskaartje dat erop is geplakt. Zo is het belangrijk om je af te vragen hoe lang de accu van jouw elektrische step goed blijft, voordat hij onderhoud nodig heeft of vervangen moet worden.

Vaak kun je dan net zo goed een nieuwe e-step kopen. Een accu levensduur van een paar jaar meer maakt dus al een groot verschil op de totale kosten.

Ook de verzekering is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Het is een extra kostenpost, maar de ellende van een onverzekerde step kan groot zijn wanneer je schade veroorzaakt.

Ga je voor een zo voordelig mogelijke, legale e-step? Dan kunnen we je Micro Colibri aanbevelen.

Kies je liever voor een iets duurdere elektrische step nu, maar met een uitstekende accu voor de komende jaren? Ga dan voor deze Kostka.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van waar de kosten van een elektrische step uit bestaan en kun je een weloverwogen beslissing maken!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.