Waar moet je op letten bij een step voor volwassenen?


De step voor volwassenen die ik afgelopen zomer kocht, was uiteindelijk de reden dat ik deze website ben begonnen. Hier wil ik daarom mijn overwegingen met je delen. Hopelijk helpt het je om te bepalen welke step voor volwassenen het beste bij jou past!

Houd bij een step voor volwassenen rekening met:

Gewicht en draaggemak

Hoogte

Harde wielen of luchtbanden

Vering of niet?

Hoogte en breedte sta-plank

Steps voor volwassenen zijn er in steeds meer verschillende modellen. Dat is niet voor niets: steppen is al lang niet meer alleen voor kinderen. Een step is een ideaal vervoermiddel voor korte afstanden. Bijvoorbeeld van je woning naar de trein, en van het station naar je werk. 

Dankzij die populariteit zijn er inmiddels heel wat modellen op de markt. Welke step voor volwassenen moet je dan kiezen? Hieronder beschrijf ik een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Gewicht en draaggemak

Het makkelijk kunnen dragen van de step stond voor mij voorop. Dat moet in ieder geval gemakkelijker zijn dan bij een vouwfiets, anders is het hele voordeel van steppen naar het station weg. Daarom heb ik zelf gekozen voor het Zwitserse merk Micro steps.

Micro is gespecialiseerd in vervoermiddelen voor in de stad, waar gemak en functionaliteit voorop staan.

Het design van de steps van Micro is daarom extreem simpel. Mijn eigen model klap ik met twee simpele handelingen in of uit. Opgevouwen is het een makkelijk draagbaar pakketje van nog geen vijf kilo. Lichter dan mijn kat!

Dat zegt misschien ook iets over de kat. Enfin.

Er zijn ook nog lichtere steps op de markt, maar dat gaat al snel ten koste van het comfort. Nou moet ik wel zeggen dat ik behoorlijk lang ben (daarover meer onder het kopje hoogte), maar ook als jij dat niet bent zou ik je alsnog aanraden niet voor het allerlichtste model te gaan.

Een step van rond de 5 kilo die goed ingeklapt kan worden, schuif je in de trein gemakkelijk onder de bank of in het bagagerek. Veel kleiner hoeft dus niet. En als je er dan een stuk mee moet lopen, is steppen niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je spierballen.

Houd voor een goed gebruiksgemak van je volwassenen step dus rekening met:

 • Het gewicht (ga voor een kilo of 5)
 • De grootte van de step in opgevouwen toestand
 • Het gemak van in- en uitklappen (twee handelingen moet genoeg zijn)

Hoogte

Overigens moet je niet schrikken van het woord “micro”. Zelf had ik dat wel: ik liet me een tijd tegenhouden omdat ik mezelf al voorover gevouwen door de stad zag steppen, over mijn veel te lage stuur gebogen.

Dat valt heel erg mee! En ik ben 1,90m, dus ga maar na 😉

Het is belangrijk dat je goed rechtop kunt staan. Is het stuur te laag, dan moet je voortdurend voorover leunen. Dat ga je voelen in je armen, handen en heupen.

Test dus in de winkel, of na het thuisbezorgen, of je goed recht op kunt staan met je handen aan het stuur. Zet één voet op de plank, je andere op de grond, en beweeg jezelf heel relaxed naar voren. Hoe is je houding?

Het stuur van mijn step heeft een hoogte van 79 – 107 cm. In de praktijk heb ik hem altijd in de hoogste stand staan. Dan geeft hij ook een geruststellende “klik” bij het uitschuiven.

De step heeft een juiste hoogte als je ontspannen rechtop kunt staan terwijl je met je afzetbeen de grond raakt.

Harde wielen of luchtbanden

Hoogte en gewicht zijn vooral afhankelijk van je eigen bouw. Nu komen we bij de afwegingen die invloed hebben op het steppen zelf.

Een belangrijke keuze wanneer je als volwassene een step gaat kopen, is die tussen banden met lucht of harde wielen. 

Kort iets over de verschillen tussen de twee?

Op lucht rijden is natuurlijk niet voor niets de standaard bij andere voertuigen op wielen. Fiets, motor, scooter, auto… Allemaal banden met lucht. Dat type banden is beter in staat om oneffenheden in het wegdek op te vangen dan massieve wielen. Ook worden wielen anders al snel te zwaar en geven ze te veel weerstand. Veel comfortabeler dus, die luchtbanden.

Waarom moeten er dan zo nodig ook steps met harde wielen zijn?

Dat is omdat je op een step anders beweegt dan op de hierboven genoemde voertuigen. Je hebt bijvoorbeeld minder last van een oneffen wegdek dan je op een fiets met harde wielen zou hebben. (De precieze natuurkunde hierachter weet ik niet, misschien kan iemand in de comments me hierop toevoegen! In mijn logica heeft het iets te maken met dat je evenwichtspunt en beweging lager liggen, waardoor je dus sowieso al stabieler op de weg staat dan op een fiets).

Maar het belangrijkste argument voor harde wielen, vind ik dat je er gemakkelijker snelheid mee kunt maken.

De wielen op een step voor volwassenen zijn al klein genoeg: met harde wielen is snelheid maken makkelijker.
Je wielen zijn al klein genoeg, met harde heb je minder weerstand en is snelheid maken gemakkelijker.

De wielen zijn klein, daardoor moet je al genoeg je best doen om snelheid te maken. Met harde wielen heb je minder last van weerstand van de weg dan met luchtbanden. (Ga maar na: wat rolt er soepeler over een tafel, een bolletje wol of een knikker?)

Net als bij bijvoorbeeld skates en rolschaatsen, die hebben ook harde wielen.

Zelf heb ik daarom gekozen voor een step harde wielen. Over de meeste ondergronden gaat dat prima. Je rijdt vaak op een trottoir (stoeptegels) of fietspad (asfalt). Dat kunnen deze wielen prima aan. Zonde van de snelheid die je dan verliest met luchtbanden. Met mijn step haal ik geregeld zelfs fietsers in.

Overigens zou ik waarschijnlijk wel voor luchtbanden zijn gegaan als ik me vooral in de binnenstad van Amsterdam zou verplaatsen. De wegen langs de grachten bestaan vooral uit klinkers, waarop je flink door elkaar wordt geschud. Dat brengt me bij de vering.

Kies bij de wielen dus:

 • Luchtbanden als je relatief korte afstanden aflegt over oneffen ondergrond
 • Harde wielen als je veel over strakke ondergronden rijdt en langere afstanden wilt afleggen

Vering of niet

Mijn step heeft voor een lichte vering, om de ergste schokken op het stuur op te vangen. Maar, over een erg hobbelige weg steppen is nog steeds niet heel erg prettig. Een stukje gaat prima, dat wel. 

En het is beter dan niets. Ik heb ook een model getest waar helemaal geen vering in zat, langs de grachten van Amsterdam. Voor wie er niet bekend mee is: die straten zijn één en al klinker, en in de loop der jaren nog verzakt. Flink veel hobbels dus, en op een step zonder vering voel je ze allemaal doordreunen in je armen en schouders. 

Dan heb ik het nog niet eens over het lawaai dat het maakt!

Daarom zou ik je altijd aanraden om voor vering te kiezen. In ieder geval een basisvering.

Met een ideale step ondergrond als deze heb je nauwelijks vering nodig.
Met een ideale step ondergrond als deze heb je nauwelijks vering nodig.

De staplank: hoogte en breedte

Deze heeft van de drie factoren het meeste te maken met persoonlijke voorkeur.

De plank van mijn step is net breed genoeg om er met twee voeten op te staan. Dat is een beetje passen en meten, maar voor mij is het prima. Zo vaak sta ik er namelijk niet met beide voeten op. 

Net wat jij fijn vindt dus.

Dat geldt ook voor de hoogte. Een lage plank betekent comfortabeler afzetten. Je steppende voet en staande voet zijn dan immers min of meer dezelfde hoogte.

Ga maar na, als de plank hoger is, moet je met je voet verder naar beneden om tegen de grond te kunnen afzetten. Je hoeft dus minder door je heup en knie te buigen om af te zetten. Daardoor kunnen de spieren in het staande been beter rusten, om na de wissel weer fris en fruitig verder te gaan met afzetten. Minder kans op verzuring dus.

Voor het nadeel aan een té lage plank, hoef je alleen maar te denken aan een lage sportwagen die over een verkeersdrempel rijdt. Je hebt er vast wel eens een zien (en vooral ook horen) gaan. Stapvoets de drempel naderen, maar er toch overheen met een schurend geluid alsof de hele onderkant open wordt gereten.

Tsja. Ook dat is iets dat je aan moet leren voelen. Mijn plank is weliswaar wat hoger, toch heb ik in het begin ook een paar keer het idee gehad dat ik hem doormidden brak op een stoepje dat iets hoger was dan ik dacht.

Wat is jouw ideale step voor volwassenen?

And there you have it.

De belangrijkste overwegingen bij het kopen van jouw volwassenen step. Welke step jij uiteindelijk kiest is natuurlijk je eigen keuze. Maar je hebt nu in ieder geval een boodschappenlijstje om rekening mee te houden:

 • Handzaam pakketje in opgevouwen stand
 • Makkelijk in en uit te klappen
 • Hoogte waar je goed rechtop op kunt staan
 • Harde wielen, tenzij jouw situatie anders verlangt
 • Ten minste een lichte voorververing
 • Plank waar je met twee voeten op kunt
 • Lage plank, maar niet té laag

Recent Content